Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA şi Coreea de Sud – acord pentru instalarea unui sistem anti-rachetă

sistem antiracheta al SUA. foto romania libera

sistem antiracheta al SUA. foto romania libera

Statele Unite a hotărât ca, împreună cu Coreea de Sud, să construiască un sistem de apărare anti-rachetă. Această decizie vine pe fondul intensificării ameninţărilor lansate de Coreea de Nord.

“Sistemul anti-rachetă va fi doar în scop defensiv, pentru a contracara ameninţările venite de la Phenian”, se arată într-o declaraţie comună.

Deocamdată este încă neclar unde va fi situat acest sistem şi cine va avea controlul asupra lui.

Discuţiile au demarat în luna februarie din momentul în care Coreea de Nord a testat o rachetă cu rază lungă de acţiune. China a protestat în mod constanst în cadrul dezbaterilor iniţiate.

Sistemul ar avea scopul de a detecta rachetele nord-coreene şi de a le doborâ fără a provoca daune majore.

China a susţinut sancţiunile aplicate de ONU  Coreei de Nord, însă se arată sceptică în privinţa sistemului de apărare anti-rachetă şi afirmă că sistemul ar afecta grav interesele de securitate ale ţărilor din regiune.

Corespondentul BBC din Coreea, Stephen Evans, a subliniat o altă temere a Chinei survenită din cauza posibilului sistem de apărare. Şi anume, faptul că radarele sistemului anti-rachetă ar putea supraveghea în adâncime teritoriile sale.

„Coreea de Sud şi Statele Unite au luat împreună decizia de a implementa sistemul THAAD,ca parte a unei acţiuni defensive pentru a garanta securitatea Republicii Coreea” a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

Anunţul vine după ce Coreea de Nord a denunţat sancţiunile din partea SUA, Kim Jong-Un catalogând aceste acţiuni drept “o declaraţie deschisă de război”.

Aceste sancţiuni suplimentare au fost impuse în urma acuzaţiilor ce i-au fost aduse liderului nord-coreean pentru încălcarea drepturilor omului.

Statele Unite au impus sancţiuni pentru prima oară la adresa liderului nord-coorean pe care îl văd direct responsabil de încălcările asupra drepturilor omului.

Phenianul a avertizat că va închide toate canalele diplomatice cu SUA, potrivit agenţiei de ştiri Yonhap, preluate de www.bbccom.
Într-un raport al SUA se estimează că undeva între 80.000-120.000 de oameni sunt încarceraţi în lagărele nord-coreene unde sunt torturaţi şi agresaţi sexual.

Sursa: BBC

Chelaru Iulian-Robert

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.