Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA şi Coreea de Sud au început exerciţii de mare amploare în largul coastelor coreene

Statele Unite şi Coreea de Sud au început duminică manevre militare de mare amploare în largul coastelor Peninsulei Coreene.

Exerciţiile se constituie ca un răspuns la adresa acţiunilor provocatoare ale Coreei de Nord care în 26 martie a.c. a dispus scufundarea unei corvete sud-coreene provocând uciderea a 46 de marinari.

La exerciţiile, cu denumirea “Invincible Spirit”, participă 8.000 de militari, aproximativ 20 de nave de război, inclusiv un portavion american cu propulsie nucleară din clasa Nimitz “George Washington”, precum şi aproximativ 200 de avioane de luptă.

Exerciţiul a fost programat iniţial pentru  8-11 iunie, dar ele a fost amânat pentru a se aştepta o rezoluţie ONU privind scufundarea corvetei sud-coreene “Cheonan”. Consiliul de Securitate ONU a condamnat incidentul care a dus la scufundarea navei “Cheonan” dar nu a specificat explicit răspunderea directă a Coreei de Nord.

Washingtonul şi Seulul au declarat că exerciţiile au fost concepute pentru a îmbunătăţi coordonarea şi interoperabilitatea între aliaţi şi nu au fost destinate ca o provocare. operaţiunile anti-submarin au fost programate ca o parte esenţială a exerciţiilor comune pentru a preveni noi atacuri ca scufundarea navei “Cheonan”.

Coreea de Nord a afirmat că exerciţiile încalcă suveranitatea ţării şi securitatea în Peninsula Coreeană şi în Asia ca un întreg. Phenianul a ameninţat chiar că va începe “un război represalii sacru” bazat pe descurajare nucleară, împotriva Statelor Unite şi a Coreei de Sud.

sursa: RIA Novosti

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “SUA şi Coreea de Sud au început exerciţii de mare amploare în largul coastelor coreene”

  1. LEGIONARUL says:

    ASTI SE JOACA CU FOCUL