Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA şi Coreea de Sud au început exerciţii militare de amploare în Peninsula coreeană

Rezervisti sud coreeni mobilizati pentru exercitiul Key Resolve februarie martie 2012 foto Yonhap Agency

200.000 de soldaţi sud-coreeni şi 2.100 de soldaţi americani participă până pe 9 martie la exerciţiul militar Key Resolve, exerciţiu care se va desfăşura în partea continentală a Coreei de Sud.

Exerciţiul va fi urmat de vaste exerciţii pe mare, pe uscat şi aeriene, denumite Foal Eagle, până la 30 aprilie.

Statele Unite dispun de 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud. Coreea de Nord califică în mod regulat manevrele lor comune cu forţele sud-coreene drept antrenament pentru o invazie. Armata sud-coreeană şi-a consolidat serviciile de monitorizare a activităţilor nord-coreene pentru a împiedica eventuale atacuri.

Avioane de recunoaştere RF-4 şi U-2 vor fi mobilizate complet şi avioane de vânătoare de tip F-15K plasate în stare de alertă, a precizat agenţia. Unităţi de artilerie desfăşurate de-a lungul frontierei vor fi de asemenea pregătite să riposteze imediat în cazul unui atac.

Armata americană a afirmat într-un comunicat că Phenianul a fost informat în urmă cu o lună despre datele manevrelor şi “natura lor neprovocatoare”.

Manevrele se desfăşoară în contextul creşeterii încordării în peninsulă şi lansării de către nord coreeni a a ameninţărilor cu “război sacru”. Kim Jong-Un a ordonat “o ripostă puternică” dacă participanţii la manevrele de luni pătrund pe teritoriul nord-coreean. Acesta a vizitat două unităţi militare, dintre care şi batalionul care a bombardat insula Yeonpyeong în noiembrie 2010, omorând patru sud-coreeni şi provocând o gravă criză internaţionlă.

Comisia Apărării Naţionale din Coreea de Nord a apreciat că aceste manevre sunt marca “unei isterii războinice de neiertat” şi a anunţat că armata şi poporul le vor “contracara” cu “un război sacru, după propriul model”.

Ca reacţie, Statele Unite au apreciat că ameninţările nord-coreene de a riposta cu un “război sacru” sunt retorice şi de “fanfaronadă”. “Exerciţiul este organizat cu regularitate. Şi ca de obicei, avem parte în timpul desfăşurării exerciţiilor de acest gen de retorică şi lăudăroşenii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, în cadrul unei conferinţe de presă.

sursa: Yonhap News Agency

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.