Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA şi Franţa – discuţii aprinse pe tema contractului cu Rusia, privind livrarea navelor Mistral

SUA a sfătuit Franţa să nu livreze Rusiei cele 2 nave de război Mistral. Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a reamintit omologului său francez, Laurent Fabius, faptul că “Washingtonul se opune deciziei Parisului de a livra Moscovei nave de război”.

Discuţia referitoare la contractul pe care Franţa îl are cu Rusia a dominat agenda vizitei pe care a derulat-o Laurent Fabius în Statele Unite în urmă cu 2 zile. Totodată, această discuţie a provocat unele tensiuni între cele două ţări aliate.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a confirmat faptul că cei doi miniştri au “discutat despre această vânzare” în cursul întrevederii care a avut loc marţi la Washington.

“Ne-am exprimat de mai multe ori îngrijorările pe lângă Guvernul francez, legate de această vânzare, şi nu credem că este momentul potrivit pentru a continua astfel de contracte militare, ţinând cont de acţiunile Rusiei vizând destabilizarea vecinilor”, a explicat Marie Harf.

Marţi, în cursul unei conferinţe de presă, Fabius a apărat contractul prin care Franţa s-a angajat să vândă două nave de război Rusiei.

Franţa şi Rusia au semnat în 2011 un contract privind achiţionarea de către Moscova a două nave de tip Mistral, prima urmând să fie livrată în octombrie 2014, iar a doua, în 2015.
Ministrul francez a răspuns scurt că omologul său american nu i-a cerut în mod oficial să renunţe la onorarea contractului şi a repetat că “decizia finală urmează să fie luată în octombrie”.

“Franţa nu trebuie să primească lecţii de fermitate din partea cuiva (…). Franţa îşi face datoria, fie că este vorba despre Ucraina, fie oriunde în altă parte”, a declarat şeful diplomaţiei franceze.

La sfârşitul lunii martie, Laurent Fabius a declarat că Parisul ar putea “anula aceste vânzări”, în cazul în care Moscova nu-şi schimbă politica faţă de Kiev. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a amânat, ulterior, luarea oricărei decizii pe această temă până în luna octombrie.

La rândul ei, Rusia a ameninţat Franţa că va avea de suferit penalităţi în cazul unei ruperi a contractului.

Sursa: MEDIAFAX; AFP

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “SUA şi Franţa – discuţii aprinse pe tema contractului cu Rusia, privind livrarea navelor Mistral”

  1. Da, si planul spatial al americanilor a fost blocat de rusi(ei fiind singurii producatori de motoare de rachete spatiale)
    Incepe prabusirea americanilor.