Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA sunt pregătite să rămână în Afganistan şi după 2014

Statele Unite sunt pregătite să rămână în Afganistan şi după 2014, data la care este prevăzută transferarea responsabilităţii securităţii ţării către trupele afgane. Aceasta, în cazul în care Kabulul va cere acest lucru, a anunţat pe 11 ianuarie vicepreşedintele american, Joe Biden, care a sosit într-o vizită-surpriză în această ţară.
“Noi nu vom pleca, dacă voi nu vreţi ca noi să plecăm în 2014″, a declarat el, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, la finalul unei întâlniri la palatul prezidenţial, în capitala afgană.

“Nu avem intenţia să guvernăm Afganistanul sau să construim noi o naţiune”, pentru că “acest lucru este responsabilitatea poporului afgan”, a adăugat vicepreşedintele american, a cărui ţară furnizează două treimi din forţele internaţionale staţionate în Afganistan.

“Strategia şi mijloacele noastre au ca scop îndeplinirea obiectivului nostru, un Afganistan stabil, înfloritor şi independent, capabil să îşi asigure propria securitate”, a subliniat el.

Washingtonul, care intenţionează să înceapă să îşi retragă trupele începând de la jumătatea lui 2011, a anunţat, la 6 ianuarie, suplimentarea efectivelor din sudul ţării cu 1.400 de puşcaşi marini, cu scopul “consolidării progreselor deja realizate”, în cadrul recentelor ofensive din sud, zona considerată un fief al rebelilor talibani.

“Avansarea talibanilor în aceste zone a fost, în mare, stopată, a dat asigurări Biden. Dar aceste victorii sunt fragile şi reversibile”, iar afganii au nevoie de o ameliorare a securităţii şi guvernării lor”, dacă vor să le păstreze”, a subliniat vicepreşedintele Biden.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.