Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA trebuie să părăsească oraşele irakiene până în 30 iunie

Guvernul irakian a cerut forţelor americane să părăsească oraşele irakiene până pe 30 iunie. Aceasta, în pofida temerii că trupele irakiene nu vor putea face faţă atentatelor posibile care ar urma retragerii forţelor americane.
Dacă s-ar solicita forţelor americane să rămână în oraşe, inclusiv în problematicul Mosul, gestul ar fi “unul ruşinos” pentru premierul irakian, care şi-a clădit viitorul politic pe afirmaţiile că “ţara a depăşit momentul critic în războiul cu extremişitii suniţi sau şiiţi”.

Plecarea trupelor americane din bazele locate în oraşe reprezintă un important moment psihologic pentru mulţi irakieni. Aceştia par nerădători să preia conducerea, după şase ani de ocupaţie militară.

Şeful statelor majore unite, amiralul Mike Mullen, declara că “violenţa nu a crescut la un nivel ce ar forţa o schimbare în planul de retragere”.

Cu toate acestea, în luna aprilie, generalul Raymond Odierno afirma că “este preocupat de faptul că trupele irakiene nu vor fi pregătite îndeajuns, încât să preia întreaga responsabilitate pentru Mosul până la sfârşitul lunii iunie”.

De altfel, mulţi ofiţeri americani se tem că irakienii vor pierde controlul în Mosul, în câteva luni după retragerea forţelor SUA.

Acordul de securitate irakiano-american prevede retragerea trupelor americane din zona urbană până la sfârşitul lunii iunie, şi din ţară, până la finele lui 2011.

Sursa: Antena3

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “SUA trebuie să părăsească oraşele irakiene până în 30 iunie”

  1. DE CE BAL says:

    Cititi fraza finala – cheia “curajului” guvernului irakian…
    Allah e mare!

  2. Ando says:

    Despre trupele noastre cine mai vorbeste?