Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA trimit 12 avioane de vânătoare F-15 în Polonia

avioane F15.Statele Unite au decis trimiterea a 12 avioane de vânătoare de tip F-15 în Polonia, pentru un exerciţiu militar, potrivit presei poloneze, citată de BBC.Informaţia a fost confirmată de Ministerul polonez al Apărării.

Aceeaşi informaţie a fost confirmată de ministrul lituanian al Apărării, Juozas Olekas.

“În urmă cu câteva ore, Statele Unite au suplimentat forţele militare în zona Mării Baltice trimiţând încă şase avioane de vânătoare de tip F-15, potrivit ministrului lituanian al Apărării.

“Am confirmarea că misiunea de supraveghere a spaţiului aerian baltic va fi consolidată prin aducerea a şase avioane de tip F-15 suplimentare”, a mai precizat Olekas.

Avioanele au sosit în Lituania pe 6 martie.

“Trimiterea avioanelor vine ca reacţie la agresiunea rusă în Ucraina şi la intensificarea acţiunilor militare ruse în regiunea Kaliningrad”, a adăugat ministrul lituanian.

Statele membre NATO asigură prin rotaţie monitorizarea spaţiului aerian baltic.

“Reacţia NATO a fost promptă şi rapidă”, a declarat preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat, luni, exerciţii cu muniţie de război în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad.

 

Sursa: BBC, MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “SUA trimit 12 avioane de vânătoare F-15 în Polonia”

 1. O parere care poate fi considerata lipsita de temei.
  Polonia are o armata exceptionala….care abia asteapta sa-si ea revansa.
  Sprijinita de vest poate sa dea o lectie.
  Astept parerea militarilor

 2. Lupus says:

  Ce sa faca armata poloneza, mai robertino? Poate vrei sa ocupe teritoriile poloneze inglobate in statul artificial Ukraina.

 3. Lupulete rosu !
  POLONEZII AI BAT SINGUR PE RUSI !
  Cand vor intra in lupta fortele speciale rusii o vor
  lua la fuga cu pantalonasii in vine. Au vreo 3.ooo de tancuri.
  Chiar cu votca in ei nu vor lupta pentru Putin. Mama Rusia este in spate
  si nationalismul nu tine loc de ideologie.
  Polonia, prin vocea ministrului sau de externe, Radoslaw Sikorski, a anuntat in 20 martie ca va cheltui 33,6 miliarde de euro (140 de miliarde de zloţi) in cadrul unui plan pe zece ani pentru modernizarea armatei si pentru crearea de “forţe de disuasiune anti Putin

  (

  Asta inseamna, la un calcul “din topor”, 3,3 mld. euro anual doar pentru achizitia de tehnica militara! Si interesant ste ca se vorbeste de forte de disuasiune si de o gama de echipamente care aparent nu include avioane de lupta: elicoptere, rachete, submarine, drone, blindate. Deci acest plan adreseaza alte categorii de forte decat aviatia supersonica de lupta, o referinta parand sa fie sistemele de rachete, Polonia optand pentru crearea unui sistem national diferit de cel american care va fi instalat in cadrul scutului anti-racheta, mai ales in urma schimbarilor de prioritate si rezultatului rundelor de negocieri purtate cu oficialitatile americane.

  La o adica, polonezii vor si pot sa fie independenti de aliatii lor din NATO si sunt capabili sa se apere singuri. Au memoria istoriei si stiu pentru ce lupta.

 4. szilard says:

  F-15 poate este cel mai bun avion de vinatoare(poate distruge o tinta si la 200 km), in criza chinezo-taiwaneza tot F-15 era pe portavioane.
  Bine ca nici Mig-ul 31 nu e mai prejos(vteza lui de 3000 km/h inca nu este atinsa de nimeni, plus ca poate trimite rachete catre 10 tinte simultan tot cam la 200 km, dar nu are manevrabilitate si pierde combustibil mult).
  Avioanele de vinatoare spun totul despre puterea militara a unei tari.
  Americanii prin acest gest ai sfideaza pe rusi, si … sa vedem ce o sa mute Kasparov(la sah).

 5. Szilard
  Americanii plus aliatii ai bat pe rusi in 48 de ore.
  Problema este un razboi nuclear….care nu are invingatori.

 6. szilard says:

  Par exemplu un Mig-21 modernizat poate distruge o tinta la 30-40km.
  Iar un Eurofighter la 120 km(ca si un F-16).

 7. szilard says:

  Intr-un razboi nuclear eu pariez pe americani(fara daune din partea lor).

 8. nu dau 2 lei says:

  Ma tu esti cu capul.F-15 sunt avioane de vanatoare vechi de pe vremea lui Hrusciov.Au trecut 50 de ani atunci ..

 9. nu dau 2 lei says:

  Lasa ma forumul in pace, sociopatule.

 10. szilard says:

  Eu cred ca tu acum la batrinete incepi sa pierzi neuroni la greu(daca ai de unde sa pierzi).
  Stiai ca F-15 e singurul avion american care poate sa duca o racheta de mari dimensini si implicit cu raza lunga de actiune ?.

 11. szilard says:

  Sau citeste pe site-ul F-15 wikipedia : ”datorita suveranibilitatii de neegalat”…
  Ca or fi altele cu alte calitati(invizibile, desi se pot vedea si cu ochiul liber), gen F-35(care e prea complicat – cu efuzoarele alea care trebuie sa se aplece in jos…armament incorporat si rachete mici dimensiuni…la un pret cu echivalentul in aur al greutatii lor…), de aia a fost retras din seviciu super avionul INVIZIBIL F-117(pe care l-au doborit Sirbii).

 12. nu dau 2 lei says:

  Ba poate cara si o vaca de 1 tona .Care scapata jos se face lapte praf .Mare e gradina..