Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA vor dona Bulgariei avioane de luptă F-16 second hand… dar pe bani. Urmează România?

F16 in cimitirul din desertul Arizonei asteptandu-si cumparatorii de ocazie - foto resboiu.wordpress.com

Potrivit agenţiei bulgare de presă Novinite, Secretarul de Stat american Hillary Clinton, care se va afla în vizită oficială în Bulgaria pe 5 februarie, va anunţa că SUA va oferi Bulgariei mai multe avioane de luptă F-16 second-hand.

SUA va propune guvernului de la Sofia să accepte avioanele cadou, urmând ca Bulgaria să foloseasca fonduri proprii pentru a le repara şi a le pune în folosinţă.

Iniţial, SUA va dona 4 modele Block-25, construite în urmă cu aproximativ 20 de ani, care fac parte din rezervele Aviaţiei SUA. Reparaţia/revitalizarea unui singur avion se va ridica la circa 7,6 milioane – 10,2 milioane euro.

Trud relatează că administraţia americană intenţionează să extindă în Balcani piaţa pentru acest tip de aparat de luptă.

Bulgaria va trebui, pe lângă suma necesară alocată recondiţionarii, să construiască o bază logistică şi sa instruiască personalul de intreţinere. În ultimii ani, piloţii bulgari s-au antrenat cu USAF pe avioane de luptă F-16.

Resursele de zbor ale avioanelor MiG21 folosite în prezent de aviaţia bulgară expiră în 2012, iar cele ale avioanelor MiG29 – în anul 2015.

Secretarul de stat american va vizita Bulgaria la invitaţia ministrului bulgar de Externe, Nikolai Mladenov. Potrivit ministrului, pe agenda discuţiilor se află: ridicarea vizelor pentru Bulgaria, parteneriatul strategic dintre Bulgaria şi
SUA, operaţiunile NATO în Afganistan, parteneriatul din Balcani şi situaţia din Orientul Mijlociu.

De altfel tipul de tranzacţie propus de americani nu e străin pentru România. La începutul lui 2010, CSAT a luat decizia de a solicita SUA 24 de avioane F16 second hand contra unei sume de 1,3 miliarde de dolari. Deşi avioanele erau oferite gratis de guvernul SUA – acestea fiind tot de acceaşi vârstă cu cele oferite bulgarilor (probabil aceleaşi) – costurile cu revitalizarea făcută la Lokheed Martin, antrenamentul piloţilor, simulatoarele de zbor şi pregătirea suportului tehnic şi operaţional ar fi ajuns la suma de 1,3 miliarde de dolari.

Ca urmare Guvernul Suediei a oferit României un număr de 24 de avioane Gripen C/D noi la preţul de un miliard de euro, exact în preţul ofertei americane de 24 avioane F16 second hand. Mai mult, suedezii ofereau o finanţare “extrem de avantajoasă”, garantată de statul suedez şi un program de offset de 100%.

sursa: Novinite

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “SUA vor dona Bulgariei avioane de luptă F-16 second hand… dar pe bani. Urmează România?”

  1. sorin says:

    Prefer un SH Gripen C/D decat un SH F16 block 25.