Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA vor trimite efective suplimentare importante în Afganistan

Cel mai probabil după sărbătoarea americană tradiţională, “Ziua Recunoştinţei”, Preşedintele SUA, Barck Obama,  îşi va anunţa decizia suplimentării efectivelor americane din Afganistan.

Potrivit unor analişti militari, citaţi de “Le Figaro” partizanii unei soluţii militare solide au avut câştig de cauza în randurile consilierilor prezidenţiali, cifra concretă urmând să fie una consistentă, apropiată de solicitările generalului Stanley McChrystal şi nu una menită doar să antreneze armata afgană.

Începand de la preluarea functiei, la 20 ianuarie, Obama a consacrat operatiunilor din Afganistan nu mai putin de zece consilii de razboi, printre sfatuitorii sai importanti conturandu-se doua tabere, una “minimalista” in frunte cu vicepresedintele Joe Biden, si cu senatorul John Kerry, adepta a trimiterii circa 15.000 de militari cu misiunea principala de a instrui armata afgana si alta adepta a unei intariri substantiale cu circa 40.000 de militari care sa aiba si misiuni de bombardare sau de organizare a unor operatiuni de comando impotriva bazelor Al-Qaida din Pakistan si estul controlat de talibani al Afganistanului.

Generalul McChrystal, care a preluat in iunie 2009 comanda fortelor americane si ale NATO chiar in urma deciziei lui Obama a primit si insarcinarea de a elabora o noua strategie de combatere a insurgentei afgane.

Generalul “s-a achitat” de sarcina, elaborand un plan in cadrul caruia ar fi necesari inca 40.000 de militari in afara celor 100.000 deja desfasurati in aceasta tara, dintre care peste doua treimi sunt americani.

In cursul reuniunii de martea trecuta la care generalul a participat in sistem de teleconferinta, pozitia sa a fost sustinuta de Secretarul Apararii Robert Gates si de seful Statului Major -Interarme, amiralul Mike Mullen. Editorialistul de la “Le Figaro” apreciaza, insa, ca “loviturile chirurgicale” ale NATO in Afganistan si Pakistan nu au nicio sansa de a pacifica aceste tari, daca armata pakistaneza nu va desfasura o ofensiva de durata in provinciile sale frontaliere.

Acestea, insa, prezinta riscul de stabilizare a singurei puteri nucleare musulmane, eventualitate mult mai periculoasa decat chiar esecul operatiunilor din Afganistan.

În acest an insurgenta talibana cu baze in Muntii Hinducus, atat in estul Afganistanului cat si vestul Pakistanului a provocat pierderi de vieti americane mai mult decat in oricare an de conflict.

sursa: Le Figaro

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.