Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA vrea să menţină 10.000 de militari în Irak

militari americani

Pentru a contracara în mod eficient forţele extremiste extrem de puternice în Irak, SUA ar intenţiona să menţină în Irak un contingent de până în 10.000 de militari şi după decembrie a.c., termen până la care ar trebui să-şi retragă trupele din Irak.

Acest punct de vedere a fost exprimat de mai mulţi oficiali ai administraţiei Obama, Casa Albă având potrivit acestora pregătite mai multe variante privind menţinerea în continuare a unei prezenţe americane substanţiale în Irak.

Potrivit unei surse anonime, citate de mass media americană, ar fi vorba între 8.500 şi 10.000 de militari, pentru cazul în care Bagdadul va adresa o solicitare Washingtonului în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Tommy Vietor, a confirmat o astfel de posibilitate, menţionând că dacă o astfel de cerere va veni din partea guvernului premierului irakian Nouri al-Maliki, aceasta va fi examinată cu “cea mai mare seriozitate”.

Fostul secretar american al apărării Robert Gates afirmase înainte de retragerea sa din funcţie la 30 iunie a.c. că Washingtonul încearcă să convingă Bagdadul să modifice acordul încheiat în noiembrie 2008. Conform prevederilor documentului menţionat, forţele combatante ale SUA ar fi trebuit să părăsească teritoriul Irakului în decursul anului trecut. În prezent, în Irak se află încă aproximativ 46.000 de militari americani, care ar urma să revină în patrie până în data de 31 decembrie. După această dată, la Bagdad ar urma să rămână doar 200 de instructori americani în scopul instruirii forţelor locale de securitate.

Nu va fi însă suficient, în opinia Pentagonului, pentru a contracara în mod eficient forţele extremiste. Autorităţile americane consideră că armata irakiană nu a reuşit încă să-şi formeze structurile adecvate, inclusiv serviciul de achiziţii şi întreţinere a echipamentelor militare. În plus, autorităţile de la Bagdad nu dispun nici astăzi de forţe aeriene relevante, iar serviciile de informaţii irakiene au numeroase carenţe în activitate.

Pe de altă parte, reprezentanţii Partidului Democrat din Congres cred că SUA au plătit şi aşa un preţ prea mare pentru campania din Irak – aproape un trilion de dolari, 4422 de militari şi-au pierdut viaţa şi încă 32.000 au fost răniţi în teatrul de operaţiuni.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.