Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Subiecte de pe agenda întâlnirii lui Mircea Duşa cu comandanţii de unităţi şi mari unităţi din Armata României

Pe 24 aprilie, la sediul MApN, a avut loc întâlnirea ministrului Apărării naţionale, Mircea Duşa cu comandanţii de unităţi şi mari unităţi din Armata României.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat mai multe subiecte.

“Creşterea graduală a bugetului MApN, cu câte 0,3% din PIB, din 2013, anual, până la atingerea nivelului de 2%, prag recomandat de NATO”, a fost prima temă de discuţie a ministrului cu factorii de decizie din structurile armatei. Astfel,potrivit lui Mircea Duşa, toate obiectivele prevăzute în bugetul apărării vor putea fi realizate.

O altă temă abordată a fost cea referitoare la adoptarea de noi legi, menite – potrivit celor afirmate de ministru – să “asigure coerenţă în sistemul militar şi în parcursul carierei militare”.

Ministrul Apărării naţionale a declarat că, pentru acest an, îşi propune adoptarea a trei noi legi: legea referitoare la pensiile militare, cea privind ghidul carierei militare şi cea privind statutul militarilor.
“Noul ghid de carieră va clarifica toate problemele privind statutul personalului militar, într-un mod coerent şi logic, pentru a asigura predictibilitate fiecărei persoane care alege profesia de militar. Acesta va fi supus dezbaterii publice în
toamnă, înainte de a fi adoptat în Parlament”, a afirmat ministrul Duşa.

Referitor la programele majore de înzestrare, mesajul ministrului a fost de “asigurare a unei gândiri militare concretizate pe realităţi bugetare, în vederea creşterii capacităţii operaţionale”. În contextul Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României, adoptat în ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care are obiective pe termen mediu (2016) şi lung (2022), ministrul Duşa a declarat faptul că “trebuie să avem obiectivele clare şi unitare pentru a reconstrui strategia de planificare a apărării.”

Un alt subiect dezbătut a fost starea sistemului medical din Armata României. Opinia ministrului Duşa a fost că toate spitalele militare din ţară trebuie să fie cât mai performante şi să fie pregătite pentru procesul de acreditare al Ministerului Sănătăţii.

Un semnal de alarmă a fost tras şi în ceea ce priveşte modul de management al spitalelor, comandanţii unităţilor trebuind să fie mai responsabili şi mai performanţi în actul de manageriat.

Referitor la relaţia cu NATO şi organismele internaţionale, ministrul Duşa a reiterat faptul că “România va continua să fie un partener credibil şi îşi va onora în continuare toate obligaţiile asumate”, se arată în comunicatul de presă al MApN.

Ministrul Duşa le-a cerut tuturor factorilor de decizie din M.Ap.N. cât mai multă transparenţă, atât în cheltuirea banului public cât şi în transmiterea informaţiilor publice.

În cadrul întâlnirii, au fost analizate şi aspecte referitoare la condiţiile sociale ale militarilor români: salarizare, echipamente şi condiţii de instrucţie.

Analizând agenda discuţiilor se poate spune că subiectele au fost de importanţă majoră pentru Armata României. Aceasta, dacă ne-am opri doar asupra legilor propuse spre adoptare: legea referitoare la pensiile militare, cea privind ghidul carierei militare şi cea privind statutul militarilor.

Mergând mai departe, subiectul referitor la programele de înzestrare a fost şi el unul important. Însă, doar prin “asigurarea a unei gândiri militare concretizate pe realităţi bugetare” – aşa cum a transmis ministrul în mesajul său – nu se poate asigura “creşterea capacităţii operaţionale”. Raportarea unei gândiri militare pe realităţi bugetare este doar o condiţie premergătoare creşterii capacităţii operaţionale.

Pe lângă obiective clare mai e necesară şi o susţinere financiară adecvată îndeplinirii celor propuse. O armată bine înzestrată şi sănătoasă (dacă tot a fost abordat şi subiectul sistemului de sănătate militar) va fi mult mai performantă în îndeplinirea obligaţiilor asumate în cadrul NATO şi a altor organisme internaţionale.

Este adevărat că primordială trebuie să fie calitatea umană, însă nu e suficient.  Şi, mai important este ca, dezbaterea în plen ce a avut loc la sediul Ministerului să nu rămână doar un eveniment bifat pe agenda de lucru a instituţiei.

S.B.

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Subiecte de pe agenda întâlnirii lui Mircea Duşa cu comandanţii de unităţi şi mari unităţi din Armata României”

 1. Dax says:

  Cum? Nu a zis ca va proroga L-164 ? Nu se poate! E ca si cum nu a spus NIMIC!!!….e un comunist ..cripto …neo……etc!!

 2. Cornel says:

  Articolul este (putin) confuz precum și ministrul – care este absolut degeaba acolo.

 3. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  Asadar, sa recapitulam: 1. Magistratii – pensii de 20.000 lei / luna; 2. Medicii – spaga (zilnic, cel putin 5-10 plicuri cu MINIM 100 euro in fiecare plic). Imaginati-va in cate plicuri sunt sume de sute, poate mii de euro si faceti un calcul simplu. Le mai plangem de mila acestor cinici MACELARI (nu generalizez)?; 3. Profesorii – evaziune fiscala (meditatii, cu minim 40 lei pe ora, fara a declara aceste venituri la FISC). ADESEA PROFESORII NU-SI DAU INTERESUL IN SALA DE CLASA, TOCMAI PENTRU A CHEMA ELEVII LA DOMICILIUL LOR, LA MEDITATII ; 4. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor – salariu lunar de 188.000 lei pe luna (cititi bine – o suta optzeci si opt milioane de lei pe luna); 5. Militarii – pensia medie (nu minima, ci medie, am scris corect) – 1.000 lei, lunar. ASTEPT COMENTARII. RUSINE, p o p u l a t i e manelisto-telenovelista basista, care-ti batjocoresti ostenii !!!
  adrian
  09:32:20, 24 Apr 2013 60
  Nu va e rusine, mai ticalosi basisti, sa afirmati ca pensiile militarilor (de 1000 lei in medie), ar fi mari? Ce ziceti atunci de salariul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care incaseaza LUNAR, suma de 188.000 lei (peste 40.000 euro / luna)??? Cata nedreptate!!! Militarilor, care au slujit cu credinta si cu demnitate aceasta tara, le-au fost diminuate drastic pensiile, in timp ce acest STAT SECURIST plateste angajati cu sume de cateva zeci de mii de euro pe luna. Cu salariul acestui infractor, care nu stiu ce “supravegheaza”, s-ar plati 188 pensii militare sau 220 pensii medii !!! Vreau sa vad cum apreciati faptul ca un personaj numit politic de basism, incaseaza 188.000 lei pe luna si un militar are pensia de 1000 lei si voi, basistilor, o considerati ca fiind injusta pe aceasta din urma. Am sa va spun care dintre bugetari au pensii mari si cui voia de fapt “boculetz pigmeul” sa le diminueze, dar a gresit. E vorba despre MAGISTRATI, care au pensii de peste 15.000 lei pe luna (o suta cincizeci de milioane pe luna este pensia minima a unui magistrat, care da decizii cu suspendare infractorilor basisti si celor care ucid pe trecerea de pietoni). E corect asa, postaci basisti??? Am spus pensia minima, fiindca pensia medie a magistratilor este de 20.000 lei pe luna. Va amintiti de judecatoare betiva, care injura agentii de politie? Ei, datorita justitiei “necorupte” din Romania, aceasta doamna imbujorata de aburii palincii a iesit de curand din activitate, cu pensia lunara de 16.800 lei. In loc sa aju8nga dupa gratii, colegii ei “necorupti” au trimis-o sa se odihnesca din banii nostri, cu 16.800 lei pe luna. Mai ziceti ca pensiile militarilor sunt mari, la 1000 lei / luna?
  adrian
  09:00:48, 24 Apr 2013 59
  Consider ca cei care au opinii denigratoare si defaimatoare la adresa militarilor (o categorie profesionala de mare caracter, educata in spiritul cinstei si demnitatii), sunt chiar urmasi ai fostilor securisti, decisi sa distruga tot ce a mai ramas in tara asta inca “in picioare”. Iar militarii sunt singurii, poate, care au ramas nepatati de microbul “goanei dupa inavutire”. Intotdeauna, atat in prezent, cat si de-a lungul istoriei, militarii au fost cei care si-au sacrificat viata, si-au lasat familiile si interesele personale si au servit cu devotament interesul cerut de patrie. Niste nemernici si ticalosi securisti postaci basisti afirma mereu ca militarii nu au luptat in vreun razboi. Doamne, cata prostie si cata imbecilitate in capul acestor basisti. Tocmai datorita militarilor si activitatii lor, aceasta tara nu a fost implicata in vreun conflict armat. Militarii participa si acum la operatiuni de mentinere a pacii in teatrele de operatii, tocmai ca acesti postaci basisti sa poate scrie, agramat, cum stiu ei, impresii si sa arunce cu noroi, fiindca doar de asta sunt in stare. Cat cinism in mintea acestor basisti !!! Rusine sa va fie! Voi ati vrea sa avem razboaie pe teritoriul national, ca militarii sa-si meritele soldele? Sunteti niste basisti nebuni !!! Nu mai am cuvinte si nu vreau sa cad in capcana de a folosi cuvinte murdare si de a ma descalifica prin asta. Offf, Tepes !!!
  adrian
  08:46:34, 24 Apr 2013 58
  Dragi tovarasi, campioni ai absurdului si ai ipocriziei, NU LE MAI PLANGETI DE MILA medicilor si profesorilor. Mereu aud fraza asta, legata de “bietii” medici si “saracii” profesori si “ma urc pe pereti” la auzul ei. Stimabililor, MEDICII pe care d-voastra ii compatimiti, duc acasa in fiecare zi, la terminarea celor 8 ore de munca, UN SALARIU al unui militar (cate plicuri primeste sau pretinde un “biet’ MEDIC v-ati pus intrebarea?). Nu cred ca exista vreunul dintre dumneavoastra care sa fi avut o problema de sanatate si sa nu fi “cotizat” gras medicului. Astia (medicii) ar merita sa nu mai primeasca nicio remuneratie de la stat. Medicii au limuzine de lux, pe cand militarii locuiesc (majoritatea) in camine. Medicii au vile (una la munte si una la mare, poate si prin strainatate), militarii au cel mult un apartament cu 2 camere (la 10 etaje). “Saracutzii” profesori, carora le plangeti iar de mila FAC EVAZIUNE FISCALA flagranta (meditatii nedeclara te FISC). NU vreau sa mai comparati aceste categorii cu militarii (acestia din urma sunt cei mai onesti si pe ei te poti baza oricand)…!
  adrian
  00:04:39, 24 Apr 2013 57
  ………………….. Dragi concetateni, Romania se afla pe o traiectorie descendenta, premergatoare unei situatii care se poate numi apocaliptica si CATASTROFALA. Trezirea poporului din aceasta stare de echilibru negativ, situat la polul inferior al dezvoltarii si evolutiei sociale este putin probabil sa se mai produca. Generatia noastra este condamnata sa traiasca in obscuritate, in bezna morala si intelectuala. Este ceva asemanator cu un “blestem national”. Multumesc cititorilor de buna credinta, care “simt” pulsul real al vremurilor noastre ! ……………..

 4. ANDU says:

  “Ministrul Apărării naţionale a declarat că, pentru acest an, îşi propune adoptarea a trei noi legi: legea referitoare la pensiile militare, cea privind ghidul carierei militare şi cea privind statutul militarilor.”
  NU STII SA CITESTI?
  ADICA DACA VREA O LEGE A PENSIILOR MILITARE, IAR ACUMA EXIST O LEGE PE CONTRIBUTIE(MILITARII NU AU CONTRIBUIT NICIODATA, ASA CA…), ESTE EVIDENT CA NOUA LEGE A PENSIILO MILITARE O SA FIE SIMILARA ,LEGII 164.
  NU STIU A CUI CLONA ESTI(CEZAR MAIMUTA,TIGRII TIGANUL SAU CURLEONE), DAR SINCER,NU MAI AI VOIE SA ITI FACI SPERNATE, CA VEI SCAPA DE REVENIREA PE LEGEA 164(SUB ALT NUME,EVIDENT).
  ASA CA NU MAI POLUATI FORUMURIILE, CA NU SCHIMBATI SITUATIA CU NIMICA,CI DOAR VA FACETI DE RUSINE.

 5. De La Logistica says:

  Am o intrebare :dupa stiinta dumitale , cat va mai dura sa existe talhari bashisti ?. Pun aceasta intrebare fiindca, dupa stiinta mea , administrarea tarii s-a cam curatat de bashisti de cand bolsevicii au luat puterea cu majoritate absoluta. Dumneata nu ai mai iesit din casa , nu esti la curent cu mersul treburilor in tarisoara noastra , nu ai aflat cum criteriul principal de promovare in functii sinecura nu mai este bashismul ci este matrimonialsmul ,feciorismul, nepotismul , finismul , prietenismul ,cumetrismul, socrismul , amantismul , golanismul , curvismul , etc. Asadar cred ca sunt suficiente detalii pentru a te trezi , a te usura bilogic , a te spala cu apa rece si sa incepi sa te convingi ca nu mai sunt asa de multi bashisti , sunt foarte , foarte multi adepti ai plagiatorului si ai cacaraului , exponentii regimului cel mai drept si care va rezolva toate nedreptatile care lor le-au adus doar neajunsuri , gen austeritate , gen justitie , gen … reduceri de pensii si salarii . Sunt motive suficiente pentru a te debarasa de trauma bashismului dar si a evita traumele bolsevismului. Tot acelasi drac !.

 6. un pensionar says:

  Pentru cei care au avut IC la iesirea la pensie prin disponibilizare, li se va lua pensia de la data iesirii. Orice disponibilizat, adevarat, nu avea IC in cele 3 luni de stat “la dispozitie”. O pierdea, conform legii. Ce zici, mari reduceri….

 7. Dax says:

  Tu mai bine ne-ai spune cum pleca porcul de-o suta de Kg. in oras la abator si se intorcea slabit la 50 Kg…sau ce se intampla cu ficateii puilor cand se taiau 50-60 pentru masa ostasilor….asta ca sa dau doar un mic exemplu!!!

 8. lute says:

  Vaxule, nu stiu ce ma face sa cred ca tu ai “contribuit” mult si la turnatorii… Cred ca-i intuitia.

 9. lute says:

  De la logistica? Adica de la izmene? Si ai promovat la pupinbasism? Brava, competentule!

 10. Dax says:

  -proasta intuitie ! nici nu-i de mirare …LUTE!!!

 11. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  Înţeleptul chinez Sun Tzu a spus, cu mult înainte de Hristos, “Nici o ţară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior”.

 12. alex says:

  Asistam neputinciosi la inca o mare mascarada, in care cei care am muncit ani de zile in acest sistem, suntem -a cita oara ? facuti iar marfa pe taraba partidelor politice care cred ca Armata Romaniei e campanie electorala pe bani multi. Mie rusine sa spun ca sunt militar cu 30 ani de vechime- unul fara nepotisme si fara imbogatire , care a muncit si la cules de porumb,si in misiuni si in toate timpeniile de misiuni la care am fost trimis. Sa nu ma injurati , dar jegul moral din armata e mai mare decit cel material, cel la care mici nostri conducatori ne supun de ceva timp .ASTEPT CA ARMATA SA REDEVINA CE A FOST SI MAI MULT DECIT ATIT.
  Sarbatori fericite tuturor !!!!!!!!!!!!cu bani putini/

 13. alex says:

  a si inca ceva , nu va mai certati intre voi ,toti sunteti muritori !!!!!!!!!!!! si viata e scurta la militari

 14. lute says:

  Da, militarii aveau (si inca au) viata “cu termen redus”. Asa se justifica “Sa traiti!”, nu jegosul salut “Am onoarea…”, pe care nu o am, dar nici altii in raport cu mine. In zilele noastre onoarea este a vreunui… behecali.

 15. jairu says:

  Unde-i coeziunea microgrupului si a macrogrupului, numit generic “pensionar militar”? Unde-s marii strategi ai faramarii armatei? Nu cumva in politica? Va plangeti pe la colturi, cand atacati frontal ca infanteristul, la baioneta? Cand? Se aude un zumzet ……NICIODATA.

 16. indisciplinatu says:

  Ghidul carierei militare actual..se aplica numai la MApn si partial la MAI….serviciile secrete n-au nicio treaba…ei sunt civili “cu sapca”…le place statutul, sa “ia malaiul” si atat!!!Sa nu cumva sa te atingi de “cariera” lor….asa ca domnul Dusa sa nu mai arunce cu fumigene d-astea ca nu tine. Ori se demilitarizeaza “serviciile” ori sa aplice ghidul LA TOTI!!!

 17. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  PNL il inteapa pe Dusa: ”Armata romana nu este in stare sa ocupe posturile NATO care ii sunt oferite…
  Autor: inpolitics
  PNL il inteapa pe Dusa: ”Armata romana nu este in stare sa ocupe posturile NATO care ii sunt oferite!”
  Din pricina lipsei fondurilor necesare, brava armată română nu este în stare nici măcar să ocupe posturile NATO care îi sunt oferite, afirmă deputatul liberal George Scutaru, într-o declarație politică.
  ”Prezenţa militarilor români în structurile NATO este inferioară posturilor alocate ţării noastre în urma negocierilor avute la nivelul Alianţei. Nerezolvarea acestei probleme poate avea ca rezultat periclitarea imaginii României ca aliat. Un exemplu în acest sens este cel de la baza aeriană de la Geilenkirchen, unde operează avioane AWACS, în care, deşi avem alocate cinci posturi, ocupăm doar trei. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Comandamentul Operaţional Întrunit de la Brunssum, unde avem alocate şapte posturi, dar ocupăm trei. Situaţii similare există şi în alte zone de responsabilitate NATO. Este vorba de posturi în structuri multinaţionale ale Alianţei, negociate şi asumate de România. Militarii noştri îndeplinesc nişte misiuni împreună cu colegi din alte state NATO, iar dacă de la noi lipsesc patru din şapte persoane înseamnă că misiunile celor absenţi trebuie îndeplinite de militarii din alte ţări. Această situaţie ridică semne de întrebare asupra seriozităţii noastre, mai ales că vorbim de angajamente asumate. Motivul absenţelor noastre îl constituie lipsa banilor. Este păcat ca o imagine pe care România şi-a construit-o cu greu şi îndelung, chiar şi cu pierderi umane, să fie ştirbită pentru că uneori nu ştim să ne stabilim nişte priorităţi sau fiindcă nişte birocraţi angajaţi prin ministere cred că vor fi decoraţi dacă fac economii tăind din posturile pe care le avem la NATO”, precizează George Scutaru. (R.G.)