Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Subiecte de pe agenda şedinţei CSAT din 5 februarie

Pe 5 februarie s-a desfăşurat şedinţa CSAT. Şedinţa a fost prezidată de preşedintele Traian Băsescu.

La şedinţă au participat: premierul Guvernului României, Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu; ministrul Apărării Naţionale,  Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe; ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean; ministrul Justiţiei, Mona-Maria Pivniceru; ministrul Economiei, Varujan Vosganian; directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota; secretarul CSAT, general Ion Oprişor, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României,Bogdan Oprea.

La şedinţa CSAT a mai participat, ca invitat, şi ministrul pentru Societatea Informaţională,Dan Nica.
Pe agenda şedinţei s-au aflat mai multe subiecte, printre care:

aprobarea participării forţelor armate ale României care sunt trimise să execute misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2013.

“Efortul principal îl constituie participarea în cadrul operaţiei International Security Assistance Force (ISAF) din Afganistan, concomitent cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani, respectiv cu reluarea participării la operaţia NATO Active Endeavour în Marea Mediterană”, se arată în comunicatul de presă al Preşedinţiei României.

trimiterea unui contingent, de 10 militari, din rândul forţelor Armatei României, la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali în anul 2013.

“Contribuţia ţării noastre cu instructori şi personal de stat major la această misiune este în acord cu obligaţiile ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE) şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată”, se arată în acelaşi comunicat.

- dislocarea în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român a unui număr de 2.036 de militari. Comparativ cu 2012, numărul acestor forţe este diminuat cu 312 militari. În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne forţele care vor participa, în anul 2013, la misiuni sub egida Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), UE, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) vor fi 490 de militari sau poliţişti. Faţă de anul 2012, numărul acestora este mai mare cu 143 de persoane.

analizarea şi aprobarea Planului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României.
“Punerea în aplicare a acestui plan va determina ca Armata României să fie în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice pe timp de pace, criză sau război, dar şi îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor militare ale ţării noastre faţă de organizaţiile internaţionale. Pentru viabilitatea măsurilor cuprinse în plan s-a aprobat suplimentarea graduală a bugetului Ministerului Apărării Naţionale (MApN) cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea, în 2016, a nivelului de 2% din PIB.

aprobarea Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, în anul 2013 a constituit un alt punct de pe agenda şedinţei. Scopul acestor exerciţii şi antrenamente de mobilizare îl reprezintă verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare şi evaluarea pregătirii structurilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, administraţiei locale şi operatorilor economici în vederea planificării, organizării şi desfăşurării activităţilor specifice la mobilizare şi război.

aprobarea Strategiei de Securitate Cibernetică; vizează implementarea unor măsuri de securitate ce să conducă la creşterea nivelului de protecţie a infrastructurilor cibernetice, în concordanţă cu noile concepte şi politici din domeniul apărării cibernetice elaborate şi adoptate la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.

analizarea şi aprobarea desfăşurării operaţiilor de transport multimodal pe teritoriul României a resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan, în sprijinul operaţiei NATO International Security Assistance Force (ISAF) şi a operaţiei de coaliţie Enduring Freedom (OEF), în anul 2013.

În acest sens, se vor utiliza facilităţile existente în cadrul Centrului Administrativ Aerodromul „Mihail Kogălniceanu”, Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” şi Portului din Constanţa.

 

Sursa: comunicat de presă al Preşedinţiei României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.