Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Subiecte de pe agenda şedinţei CSAT

În cadrul Şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 17 decembrie, membrii Consiliului au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naţionale de securitate.

Printre subiectele abordate în cadrul şedinţei s-au aflat:

– informarea membrilor Consiliului despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum şi despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul capacităţilor civile.
“În urma informării s-a constatat că România şi-a adus contribuţia la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate şi Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfăşurat în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu”, se arată în comunicatul de presă al Preşedinţiei României.

– informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 – 2016 şi în perspectivă până în anul 2022; obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creştere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naționale în aşa fel încât, în anul 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB.
– aprobarea Planului de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2014.

“Armata României realizează două misiuni esenţiale: apărarea României şi, respectiv, apărarea aliaţilor săi prin participarea la operaţii de apărare colectivă şi promovarea stabilităţii regionale şi globale. Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operaţiei ISAF din Afganistan şi cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani”.

În 2014, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forţe este diminuat cu 725 de militari.

În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, forţele care vor participa în anul 2014 la misiuni NATO, misiuni ale Uniunii Europene, ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ale ONU, vor fi de 791 de militari şi poliţişti. Faţă de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane.

În finalul şedinţei, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru anul 2014.

Pe timpul şedinţei s-au abordat şi alte subiect de interes pentru securitatea naţională.

Sursa: comunicat de presă al Preşedinţiei României

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Subiecte de pe agenda şedinţei CSAT”

 1. indisciplinatu says:

  …”informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei Românie”…Uauu!!!
  Intrebare pentru cocotzatul din “dealu’ co(tro)cenilor”…cine a “redus” si de ce capacitatea de lupta a Armatei de trebuie RESTABILITA???…miroase a altceva.
  Si pentru asta, inventezi ca sa fie chipurile legal…un program multianual (???) ca sa acoperi rahatul de muste???

 2. ANONIM says:

  Care armata?Aia ,prost hranita,prost echipata,prost platita.Armata invizibila.

 3. da sigur says:

  Lasa ca vin peste 3 ani exponatele de muzeu ruginitele F16 block 25 fabricate acun 50 de ani [jumatate de secol]cumparate pe spagi grase .Atunci vom putea lupta cu brazdele taranilor care ara pamantul ca si cu mig 21 ….

 4. lute says:

  Ei, se pare ca Armata activa nu mai este chiar asa prost platita…

 5. Terente ! says:

  ..esti sigur ..domnul Luti ??

 6. sictiritu says:

  Depinde cum vor fi alesi cei care vor participa la misiuni UE.Pe ce criterii vor fi selectionati, pe baza de concurs sau doar impusi pe numite posturi? Unii muncesc si trec niste examene pe cand altii ajung acolo chiar in urma picarii examenului si isi mai si prelungesc contractul apoi.

 7. Ei asi says:

  Crteriu e binecunoscut ..spaga ,nepotismul ,ploconul.

 8. anonim says:

  Ai dreptate. Am auzit si eu de niste cazuri pe la Bruxelles. Unu care a ajuns dupa ce a picat la examen si apoi i s-a mai si prelungit mandatul, de capabil ce este nu?

 9. anonim says:

  Angajari prin concurs de ….imprejurari? Eu te cunosc pi tini, tu ma cunosti pi mimi…..ea nevestica are fusta mini…….

 10. Onestul says:

  Consiliul Suprem de Aparare?Ha,ha,ha,ho,ho,ho!Chelului,tichia de margaritar ii lipseste! …..La voi,cum se dau gradele,tovarasi?tot pe baza de obedienta politica si plocoane?

 11. Dani says:

  În timpul regimului Băsescu și, mai nou, al regimului Băsescu-Ponta, presa din România a fost, practic, desființată. Singurele organe de presă care mai rezistă sînt, de fapt, guri de tun oficiale ale propagandei ce susține cauza diferitelor interese politice și economice în România.

  Teme esențiale pentru prezentul și viitorul țării sunt ignorate cu tupeu și nesimțire de “mass media” din România, care nu fac altceva decât să cînte în struna clasei politice trădătoare ce conduce această țară.

  Cedarea suveranității, regionalizarea, vinderea la preț de lichidare de stoc a ultimelor capacități de producție ale țării, faptul că țara este condusă în realitate din exterior, iar așa-zișii guvernanți nu fac decît să implementeze interesele străine în România, cedarea inadmisibilă a resurselor naturale, distrugerea ireversibilă a mediului prin fracturarea hidraulică pentru extragerea gazelor de șist și prin exploatarea minieră cu cianuri la suprafața solului – toate sînt subiecte care ar trebui să fie constant menținute în atenția opiniei publice, să deschidă jurnalele de știri și să țină prima pagină a ziarelor.

  În realitate, se vorbește extrem de rar în notă obiectivă despre aceste lucruri. Puținele emisiuni de televiziune sau articole scrise care abordează aceste teme o fac din perspectiva punctului de vedere oficial, al guvernului, dezbaterea fiind cel mai adesea inexitentă.

  Nici un organ de presă nu ridică vocea împotriva jugului greu pus de F.M.I., SUA și UE pe gîtul României. Nici un jurnalist nu îndrăznește să critice paradigma neo-liberală ce i-a aruncat pe cei mai mulți dintre români în sărăcie, corporatismul ce sufocă, precum o caracatiță, societatea românească, globalizarea culturală ce a aproape a dus la dispariția spiritului și a valorilor culturale naționale.

 12. Dani says:

  Ba unii ofiteri isi dau si nevestele la sefi pentru un post bun si un grad luat la exceptional ..

 13. ANONIM says:

  Cunosti din experienta?Asa ai facut tu?

 14. Fani says:

  S-a referit omul doar la ofiteri..

 15. Dani says:

  Nu vezi ca e vorba de ofiteri..

 16. ANONIM says:

  Tu esti tablagiu?

 17. anonimus says:

  Tablagii nu trebuie sa le dea.Vin singure si nu cer nimic in schimb.Imi amintesc de unul Vlase,erou al socialismului,comandant la Negoesti-Prahova.Avea o spalatoreasa in regiment,nevasta de tablagiu, pe care numai daca o vedeai aveai erectie.Saracul erou nu a rezistat ispitei si a fost retrogradat pe o functie inferioara gradului si ca sa fie tacamul complet i s-a mai luat si o stea.Altul ,secretar consiliu politic pe undeva pe la Iasi a avut o situatie similara.Femeia de serviciu de la bomba ostirii,nevasta de sub-ofiter ,ispita i-a mancat si astuia functia si o stea.Afurisite neveste de sub-ofiter,trag la ofiteri ca mustele la grasime.Saracele trebuie intelese de ce au complexe de inferioritate.

 18. Terente ! says:

  Taranul tot taran ..ramane !
  Pricina ..la tv…cu lant la gat peste pulover …cu manecile suflecate de ziceai ca a venit la sapat cu harletul !! Pe mainile lui paroase …ceasul cu bratara de inox si o alta bratara de imitatie aur !
  Colegul lui SECURISTUL SUB ACOPERIRE (asa se prezinta ) la costum impecabil ..cu cravata asortata ..batistuta la bozonar….!!!!

 19. Vali says:

  Oricum e mai bine asa decat sa fii pestele nevestei cum fac multi ofiteri superiori acum pentru o functie sau grad inainte de termen….