Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Subiectele dezbătute în cadrul CSAT-ului

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT),ce a avut loc pe 2 iulie a.c., s-au dezbătut mai multe subiecte de interes pentru securitatea naţională.O primă temă pe ordinea de zi a reprezentat-o aprobarea liniilor generale de mandat ale României la Summitul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ce va avea loc în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în perioada 4 – 5 septembrie 2014, cu menţiunea ca acestea să fie actualizate în funcţie de evoluţiile situaţiei internaţionale.

În cadrul Consiliului au fost analizate opţiunile naţionale de participare a României la viitoarea misiune NATO în Afganistan, după 2014. S-au luat în considerare opţiunile adoptate la nivel NATO şi s-a stabilit că, în funcţie de decizia NATO, România va participa la misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă în Afganistan cu un număr de până la 200 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi cu până la 50 de poliţişti şi jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Tot în cadrul şedinţei CSAT s-a analizat şi s-a aprobat numărul forţelor armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2015. Astfel, forţele puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale cuprind 1.801 militari, comparativ cu anul 2014, când valoarea forţelor a fost dimensionată la 3.039 de militari. Din cei 1.801 militari propuşi pentru a îndeplini misiuni în afara teritoriului naţional în anul 2015 pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare, 502 militari, iar alţi 1.299 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei României.

Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispoziţie pentru misiunile Uniunii Europene, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), NATO şi Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2015 un număr de 1.486 de jandarmi şi poliţişti. Comparativ cu anul 2014, numărul acestora este mai mic cu 103 jandarmi şi poliţişti.

În timpul şedinței CSAT, membrii Consiliului au avizat, totodată, şi Strategia Naţională de Securitate şi Siguranţă Nucleară.

CSAT a aprobat intrarea şi staţionarea pe teritoriul României a unor forţe şi mijloace din Armata Canadiană în scopul pregătirii şi desfăşurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părţii române, în contextul evoluţiei situaţiei din regiune.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat şi posibilele evoluţii îngrijorătoare pentru România, apreciind că riscurile şi ameninţările care derivă din acestea pe termen scurt nu afectează securitatea şi apărarea naţională.

Pe timpul şedinţei CSAT s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Sursa: comunicat Preşedinţia României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Subiectele dezbătute în cadrul CSAT-ului”

 1. NICU STOPEL says:

  SCRISOARE (digitală) DESCHISĂ
  “ANALISTULUI” MIHAIOS – POSTAC SUBLIM PE INFOMONDOMLITAR
  Vă invit cu respect domnule, să ne ajutați în decriptarea mesajului paradox din textul oficial citat mai jos:
  ” CSAT a aprobat intrarea şi staţionarea pe teritoriul României a unor forţe şi mijloace din Armata Canadiană în scopul pregătirii şi desfăşurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părţii române, în contextul evoluţiei situaţiei din regiune.
  Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat şi posibilele evoluţii îngrijorătoare pentru România, apreciind că riscurile şi ameninţările care derivă din acestea pe termen scurt nu afectează securitatea şi apărarea naţională. ”
  Vă mai informez referitor la “SITUAȚA …” de un zvon dinspre est care sună cam așa “KAKAIA SITUATZIA?! – TAKAIA SITUATZIA !!”
  Având în vedere nickname-ul Dvs. de o încărcătură istorică onorabilă, dacă nu satisfaceți competent cererea, propun tăierea capului … la CÂMPIA TURZII!
  sTOPs MMXIV

 2. Cezar says:

  Nimic despre industria de aparare…..se pare ca le-a trecut frica de rusi. Au mintea scurta, memoria pestelui….3 secunde, uita repede baietii din CASAT care-i pericolul real si unde suntem varza!

 3. nebunul satului says:

  Tara trebuie sa produca bani pentru stapanii perciunati nu sa se apere.Ia vezi tu cum la un produs intern brut anual de 150 de miliarde de euro pibul e facut doar pe 50 de miliarde .De restul banilor nimeni nu intreaba de parca nu ar exista..