Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suedia a publicat documente confidenţiale din perioada destrămării URSS

Suedia a publicat circa 500 de pagini de documente diplomatice confidenţiale din 1989 – 1991,  perioadă care a precedat destrămarea Uniunii Sovietice. Anunţul a fost făcut de Ministerul de Externe de la Stockholm.
Documentele sunt redactate de diplomaţi suedezi aflaţi la post la Moscova, Leningrad, Tallinn, Riga şi Vilnius, în ultimele luni ale URSS-ului.

“Decizia de a publica practic toată arhiva este legată, pe de o parte, de dorinţa noastră de a contribui la scrierea istoriei acestei perioade dramatice şi, pe de altă parte, de dorinţa de a arăta activitatea diplomatică suedeză”, a declarat ministrul de Externe suedez, Carl Bildt, citat de MEDIAFAX.

Documentele nu par să conţină dezvăluiri spectaculoase, însă oferă o imagine asupra situaţiei tensionate din acea perioadă.

“Nu vreau să dramatizez, dar, în acest stadiu, trebuie să subliniez că există un risc clar de război civil”, scria ambasadorul suedez la Moscova, Orjan Berner, într-o notă datată 20 august 1991, în perioada puciului împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov.

“Cei 20 de ani care s-au scurs pot, deseori, să facă dificilă înţelegerea dramei cotidiene din acei ani”, a afirmat Bildt, care conducea guvernul suedez în perioada destrămării URSS. “Lucrurile ar fi putut merge prost. Au existat mai multe incidente, atât în acea perioadă, cât şi după aceea, care ar fi putut duce la confruntări foarte grave”, a adăugat el.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Suedia a publicat documente confidenţiale din perioada destrămării URSS”

  1. grominu` says:

    “Decizia de a publica practic toată arhiva este legată de dorinţa noastră de a contribui la scrierea istoriei” susțin cei care au publicat aceste documente.
    Uneori anumite dezvăluiri au ca scop și de a face istorie sau măcar de a o influența, nu doar de a o scrie. Nu știu dacă este și cazul suedezilor.
    ”O mică parte a arhivei va rămâne secretizată, mai ales telegrame trimise Suediei din ţări NEIMPLICATE în căderea URSS, pentru a evita orice escaladare inutilă a tensiunilor diplomatice”, declara ministrul de externe Carl Bildt. Înțeleg că țările din care provin telegramele publicate au fost implicate? Și guvernele lor nu au dezmțit? Ori de vină sunt cei de la Mediafax care au tradus? Păcat că nu știu suedeza, aș putea afla care țări au fost implicate și aș folosi metoda eliminărilor succesive pentru a afla care țări nu au fost implicate. O fi vorba de Tuvalu, Gabon sau Malta? Aia din Tuvalu au cea mai mică populație a unei țări independente dar pot provoca o escaladare a tensiunilor diplomatice. Ar fi teribil. Sper că ei au fost implicați. Nici nu cred că aveau cum să stea deoparte.