Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suedia face a doua comandă pentru dezvoltarea Gripen E

Gripen E foto Armsuisse

Gripen E foto Armsuisse

Compania de apărare şi securitate Saab a primit, în cadrul acordului cu Administraţia suedeză pentru Material de Apărare (FMV), făcut public pe 15 februarie 2013, o comandă de dezvoltare cifrată la 1,28 miliarde euro pentru operaţii în perioada 2015-2023.

Acordul cu FMV referitor la Gripen E, care a fost dat publicităţii pe 15 februarie 2013, include dezvoltarea şi modificarea Gripen E pentru Suedia în perioada 2013-2026, precum şi o comandă posibilă pentru producerea noului Gripen E pentru Elveţia.

FMV a plasat marţi 26 martie a.c., comanda pentru restul activităţilor de dezvoltare a Gripen E, în echivalent a 1, 28 miliarde de euro. Comanda include activitatea de cercetare şi dezvoltare, precum şi adaptarea echipamentului de testare şi încercări, a simulatoarelor, etc.

Valoarea totală a comenzilor posibile conform acordului se ridică la echivalentul a 6,63 miliarde euro, din care au fost primiţi până acum echivalentul a 1,57 miliarde euro, iar aceste sume vor fi contabilizate pe măsură ce se primeşte fiecare comandă. Restul comenzilor din acord se aşteaptă în 2013-1014.

“Aceasta este o comandă de o importanţă strategică şi de mare semnificaţie atât pentru Saab, ca firmă, cât şi pentru Gripen, ca sistem. Gripen este unul dintre cele mai moderne sisteme de avioane de luptă cu reacţie şi prin această comandă de dezvoltare, şi comanda de modificare aşteptată din partea Suediei, deţinem un puternic avantaj competitiv acum, când ne sporim eforturile pe piaţa de export”, a declarat Preşedintele şi CEO al Saab, Håkan Buskhe.

Sitemul Gripen este un sistem unic de avion de luptă cu o capabilitate sporită de apărare. În prezent, sistemul este folosit de cinci ţări şi de Forţele Aeriene Britanice, în scop de antrenament.

“Acum avem comenzi de la FMV pentru dezvoltarea completă a Gripen E, ceea ce ne permite nouă, FMV şi partenerilor noştri să lucrăm foarte eficient din punctul de vedere al costurilor. În programele noastre civile, proiectul Neuron şi programul Gripen Demo am dezvoltat şi testat sistematic şi pas cu pas o metodologie pentru dezvoltarea sistemelor de avioane, ceea ce ne face unici ca eficienţă în industria noastră la nivel global”, a declarat Lennart Sindahl, Şeful Saab business area Aeronautics.

Aşa cum s-a făcut public pe 15 februarie 2013, celelalte părţi ale acordului cu FMV includ: posibile comenzi de modificare a 60 de Gripen C în Gripen E pentru Suedia cu primele livrări în Suedia în 2018; echipament specific pentru misiuni şi suport şi mentenanţă pentru Gripen E pentru Suedia, cu livrări iniţiale în 2018, şi livrarea de 22 Gripen E noi nouţe, şi echipamentul aferent pentru Elveţia, dacă această ţară va decide să achiziţioneze Gripen E. Acordul include drepturi pentru FMV – condiţionate de anumite premise – de a face anulări totale sau parţiale. În acest caz, Saab are dreptul la costuri de compensare şi de încetare. Acordul mai include şi secţiuni care reglementează condiţiile în cazul în care Elveţia s-ar decide să nu achiziţioneze Gripen E.

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Suedia face a doua comandă pentru dezvoltarea Gripen E”

 1. szilard says:

  in 2016 vine F-16, si in 2035 vine F-35, miramas !

 2. Bure Bista says:

  Vorbesti de machete pentru Muzeul Militar?

 3. ROBERT HORVATH SUA says:

  BOMBA BOMBELOR ….THEDOR MELESCANU SEF AL SERVICIULUI EXTERN DAT PE MANA FBI !

  S.I.E
  Director

  Thedor Melescanu
  Am incercat de numeroase randuri sa intru in contact direct sau indirect cu dumneavoastra . Am cerut diplomatiei romanesti sa ma puna in contact cu un membru al serviciuluiSIE. Fara rezultat.
  In cadrul Emisiunii Simona Gheorghe Romania TV ora 9 Martie 10 am adresat o intrebare lui Dan Voiculescu ? Ce cautati la Viena in ziua mortii lui Marin Ceausescu ?
  Aceiasi intrebare o adresez si dumneavoatra. Confirmati sau infirmati aceesta prezenta.
  Se pare ca ultimul telefon al fratelui dictatorului a fost cu dumneavoastra si ultima intalnire a fost cu Dan Voiculescu.
  Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
  Asa cum am anuntat in cadrul emisiunii ca urmare a denuntului meu a inceput o ancheta americana si este pe rol procesul de extradare a lui Dan Voiculescu catre SUA
  In cazul in care nu ma contactati, voi cere introducerea dumneavoastra ca martor in aceasta ancheta extrem de importanta. Dela martor la inculpat este un pas……

  Ea creiaza posibilitatea recuperarii banilor Ceausescu 4-6 miliarde dolari si pedepsirea celor vinovati de lichidarea lui Marin Ceausescu.
  Considerati aceasta scrisoare ….ca oficiala.
  Comfirmati primirea si numarul de inregistrare.

  Robert Horvath Dèva
  Presedinte Devartes Film International
  New York – Tokyo

 4. szilard says:

  Te rog incearca in alta parte, la TVR, PROTV, etc, sau la ziare, aici nu ai nici un succes, aici referate la subiect, nu la cine stie ce conspiratii stiute la care nu se poate face nimic, (tratament online)

 5. ROBERT HORVATH SUA says:

  @ Cum nu se poate face nimic. 4-6 miliarde de dolari sunt de colea ?
  Banii furati de Ceausecu apartin cetatenilor Romaniei. Deci si mie.
  Tu poti renunta daca nu-i vrei.

 6. szilard says:

  Eu stiam de 10 mld. de dolari care au disparut dupa Revolutie.
  Acum datoria externa e pe la 100 mld. dolari.(bineinteles ca au intrat in buuzunarele cuiva); , da esti un ziarist de investigatii bun-dar rezultate ?

 7. ROBERT HORVATH SUA says:

  @Asa cum spuneam Voiculescu nu va fi niciodata pedepsit in tara.
  Urmareste daca ai timp Romania TV Simona Gheorghe 10 Martie.
  Voculescu a fost la Viena in ziua sinuciderii lui Marin ceausescu. Este strans cu usa.
  Ciutacu este primul care paraseste corabia…….