Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suedia oferă avioane Gripen Croaţiei

Gripen un luptator intre marile intererese - JAS 39 Gripen la BIAF 2011 foto InfoMondo Militar

Agenţia Suedeză pentru Exportul Materialelor de Apărare şi Securitate (FXM) a înaintat astăzi, 10 octombrie, guvernului croat o ofertă care include opt avioane Gripen.

Prin intermediul FXM, guvernul suedez a depus o ofertă ce include vânzarea a opt avioane de luptă Gripen C/D, precum şi o soluţie de finanţare şi un pachet de training şi suport pentru piloţii şi tehnicienii croati.

„Suntem încântaţi să prezentăm această ofertă, ce a fost pregătită în strânsă colaborare cu Croaţia. Sistemul Gripen are capacităţi excelente de protejare a spaţiului aerian şi de participare la misiuni internaţionale, îndeplinind cerinţele NATO în ceea ce priveşte interoperabilitatea. Gripen este unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume, fiind în acelaşi timp eficient şi robust şi având costuri mici pe parcursul ciclului de operare”, a declarat Peter Göthe, Director Adjunct al FXM.

„Pentru a ne asigura că Forţele Aeriene Croate rămân operative fără întrerupere, atunci când avioanele MiG-21 din dotarea actuală vor fi scoase din uz, Suedia oferă o soluţie prin care avionul Gripen C/D poate deveni operaţional la un an de la semnarea contractului”, a spus Jerry Lindbergh, Director de Program Gripen în Croaţia, din partea FXM.

Totodată, în legătură cu achiziţia, industria suedeză oferă cooperare industrială substanţială, prin intermediul Saab.

Gripen este operaţional în cadrul Forţelor Aeriene din Cehia, Ungaria, Africa de Sud, Suedia şi Thailanda.

Toţi operatorii de Gripen colaborează în domeniul schimbului de experienţe operaţionale şi pentru dezvoltarea continuă în cadrul Grupului de Utilizatori Gripen.

În luna noiembrie a anului trecut Elveţia a declarat că “Gripen va face parte din viitoarea dotare a Forţelor Aeriene Elveţiene”.

Recent, România a refuzat o ofertă similară din partea Suediei, preferând achiziţia de avioane F-16 second hand din Portugalia cu plata în avans, fără offset şi intrarea în dotarea FA române în 2016.

 

InfoMondo Militar

Etichete: , , , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Suedia oferă avioane Gripen Croaţiei”

 1. sorin says:

  Oferta suedezilor suna foarte bine.Sa vedem ce vor decide politicienii croati.
  Pacat ca Romania va cumpara F16 de la portughezi.

 2. Dadecica says:

  Si daca erau din americia erau bune?

 3. Marius Fenchea says:

  De ce nu ar fi fost bune?
  Avioanele noi sunt noi si Gripen are cel mai redus cost al orei de zbor cu performante comparabile cu F 16 Block 50 /52+ si nu cu F 16 MLU care este cu mult sub acest nivel.
  Totusi nu apare pretul in niciun comunicat, inca se negociaza?