Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suedia oferă avioane JAS 39 Gripen Croaţiei

Gripen la BIAF 2011 foto InfoMondo Militar

Pe 14 octombrie, Agenţia Suedeză pentru Exportul Materialelor de Apărare şi Securitate (FXM) a susţinut un briefing de presă la Zagreb pentru a prezenta oferta de avioane JAS 39 Gripen înaintată de Suedia guvernului croat.

Prin intermediul FXM, guvernul suedez a înaintat o ofertă ce include vânzarea a 8 sau 12 aparate JAS 39 Gripen C/D, suport operaţional pentru acestea, precum şi pregătirea piloţilor şi a personalului tehnic.

Pentru a se asigura că Forţele Aeriene Croate se vor bucura de o operabilitate continuă, chiar şi atunci când resursa de zbor a MiG-urilor din dotare va expira, Suedia se oferă să împrumute Croaţiei avioane JAS 39 Gripen A, mai vechi, până când noile C/D vor putea fi livrate.

În plus, oferta Saab include şi un pachet de cooperare industrială de până la 100% din valoarea totală a contractului. Susţinute de experienţele comune şi de resursele reţelei industriale solide din care fac parte, Saab şi baza de furnizori Gripen oferă astfel Croaţiei un parteneriat printr-un program industrial şi de apărare de ultimă generaţie.

”Saab are un palmares excelent în ceea ce priveşte respectarea promisiunilor către Republica Cehă, Ungaria şi Africa de Sud. Oferim Croaţiei programe de cooperare industrială menite să creeze şi să susţină locuri de muncă, oferind investiţii şi generând creşterea durabilă a exporturilor, creând astfel mijloace pentru a finanţa achiziţia de avioane de vânătoare noi”, a declarat Pierre Gauffin, Director de Marketing Gripen Croaţia.

În prezent, Gripen este operaţional în cadrul Forţelor Aeriene din Suedia, Republica Cehă, Ungaria, Africa de Sud şi Thailanda. Empire Test Pilots’ School (ETPS) din Marea Britanie utilizează de asemenea avionul Gripen ca platformă de pregătire pentru piloţii de încercare.

Saab a făcut de asemenea oferte pentru achiziţia de avioane multirol JAS 39 Dripen şi României şi Bulgariei.

Infomondo Militar

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Suedia oferă avioane JAS 39 Gripen Croaţiei”

  1. marius says:

    Oare cand vine noua oferta si pentru Romania? Nu cred ca mai dureaza mult si o sa apara, Lockheed Martin ce mai asteapta de nu face publica o oferta similara la F 16?