Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suedia ofertează Bulgaria pentru a achiziţiona avioane Gripen

Avioane Gripen apartinand aviatiei suedeze

În urma solicitării de oferte pentru achiziţionarea de avioane multirole de către aviaţia militară bulgară, SAAB a trimis oferta sa (RFI) decidenţilor bulgari.

Suedia devine astfel primul ofertant care a raspuns la cererea Bulgariei pentru achiziţie a 8 avioane de luptă.

Oferta cuprinde informaţii detaliate despre programul Gripen şi o ofertă preliminară. Finalizarea licitaţiei este aşteptată pentru anul viitor. Următorul pas e cererea de oferte (RFP).

Guvernul suedez, a răspuns miercuri 09 martie a.c., prin Agenţia pentru Apărare şi Securitate a Suediei (FXM), cererii de ofertă făcută de Ministerul Apărării din Bulgaria la începutul acestui an.

Răspunsul guvernului suedez a fost înmânat reprezentanţilor Ministerului Apărării din Bulgaria de către Joakim Wallin, Şeful Direcţiei de Marketing al FXM, Magnus Gustafsson, Director Regional pentru Europa, şi Marcus Hallberg, Director de Programe pentru Sisteme Aeronautice. Din delegaţie au mai făcut parte Ambasadorul Suediei la Sofia, Helena Pilsas-Ahlin, Ataşatul suedez pe Probleme de Apărare, Per Alriksson, maiorul din Forţele Armate Suedeze Bengt Eriksson şi Directorul SAAB pentru Bulgaria, Daniel Boestad.

“Fiind deja operaţionale în cadrul NATO şi având suport deplin din partea Guvernului Suediei şi a Forţelor Aeriene suedeze, avioanele Gripen vor oferi baza pentru programe viitoare de cooperare între Suedia, Bulgaria şi utilizatorii de Gripen. Alegând Gripen, Bulgaria dobândeşte un sistem convenabil ca preţ, care îndeplineşte toate cerinţele operaţionale ale Forţelor Aeriene Bulgare,” declară Joakim Wallin, Şeful Direcţiei de Marketing la Agenţia pentru Apărare şi Securitate a Suediei (FXM).

Oferta de avioane Gripen propusă de Suedia include:

– o soluţie completă incluzând opt (8) avioane de luptă multirol Gripen C/D, deplin interoperabile cu NATO, care vor fi operaţionale mai mult de 30 de ani;

– o abordare bazată pe un parteneriat real, în care Bulgaria va intra pe picior de egalitate cu toţi utilizatorii Gripen;

– posibilitatea unei soluţii flexibile de finanţare directă între guvernele Bulgariei şi Suediei;

– programe de pregătire a piloţilor şi personalului tehnic de către Forţele Aeriene Suedeze, la care se adaugă pregătire în ţară.

În cadrul programului de achiziţie a avioanelor Gripen, SAAB va oferi un pachet de cooperare industrială conform cu cerinţele  Bulgariei.

sursa: InfoMondo Militar

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Suedia ofertează Bulgaria pentru a achiziţiona avioane Gripen”

 1. Gourkha says:

  Bulgaria va cumpăra sigur avioane noi. E normal – a ieşit din recesiune în iunie 2010, România – tot în vrie. De fapt – singura naţie cu supersonice SH, directivă trasată de Marele Matroz – este România. Ce mai comisioane, ce mai rebuturi – e tare afacerea – clar că nu pt. România! Plătesc românii – sunt învăţaţi, trăiesc pe picior mare, la TVA de 24%, doar Danemarca mai depăşeşte România pe mapamond, că la venituri România e sub Pământ. Oricum – Messerschmitt ar fi ceva şi mai avantajos pt. România. Ar mai fi unele japoneze, Mitsubishi Zero.

 2. Grig says:

  Cred ca e o veste buna! O sa avem doi parteneri NATO vecini (BG&HU) care sa ne poata face “politie aeriana” (ambii cu Gripen), fara sa ne mai deranjeze cu aterizari la noi. Deci, putem scapa si de piste!
  Parol!

 3. baciu' cel oltean says:

  iar ne dau bulgarii clasa.

  dar lasa ca le aratam noi. o sa luam F-16 din alea conservate si o sa le inregistram in Bulgaria, sa scapam de taxa de prima inmatriculare.