Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suită românească înaltă la baza din Qalat

Se pare că  ministrul Oprea a mai prins curaj după summitul NATO de la Lisabona şi s-a  încumetat să meargă în teatrul de operaţiuni, baza Qalat,din Afganistan. Poate prezenţa preşedintelui Băsescu şi a ambasadorului american la Bucureşti, Mark Gitenstein, au reprezentat garanţii în plus că vizita nu va fi una “periculoasă”. Căci, Doamne fereşte, ce s-ar întâmpla cu armata română dacă domnia sa ar deveni victimă. Doar e teatru de operaţiuni!

Revenind la ştirea oficială: Preşedintele Traian Băsescu a sosit, marţi, 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei  în Afganistan. Şi să nu uităm că vizita se derulează cu o zi înainte de Ziua Naţională a României.

Preşedintele este însoţit – aşa cum arătam în preambul – de ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

Cum era firesc, preşedintele le-a ţinuit un speech militarilor dislocaţi în baza din Qalat. El le-a mulţumit pentru “ceea ce fac pentru România”.

Vă mulţumesc pentru ce faceţi pentru România, pentru ce faceţi pentru NATO, pentru ce faceţi pentru lumea civilizată. Armata română şi-a dat jertfa de sânge în Afganistan şi, aşa cum ne-am angajat de la sosirea aici, nu vom pleca decât după ce ne vom îndeplini misiunea”, le-a spus Traian Băsescu militarilor români dislocaţi la Qalat.

El a mai spus că, la ultimul summit NATO, Alianţa şi-a propus ca în perioada 2011-2014 să facă transferul responsabilităţilor pentru securitate, dar că termenul 2014 nu trebuie să fie considerat un termen în care NATO se retrage din Afganistan.

“N-aş vrea să se creeze obiectivele de plecare din Afganistan înainte ca Afganistanul să fie complet sigur. Analizele arată că 2014 este încă un termen optimist. Vom rămâne până când Afganistanul va fi complet sigur şi populaţia afgană va putea să-şi desfăşoare viaţa în siguranţă şi într-un mod care să permită să spere la un trai bun în viitor”, a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că miercuri este Ziua Naţională a României şi că se apropie sărbătorile de iarnă.

“Vă asigur că ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea naţională a românilor, este o zi în care toţi românii îşi amintesc de voi şi sunt cu gândul şi la voi. Vă doresc sănătate, vă doresc să vă îndepliniţi misiunea şi cel mai mult vă doresc să vă întoarceţi toţi acasă atunci când terminaţi ciclul pe care trebuie să-l faceţi în Afganistan”, le-a spus şeful statului militarilor români.

La finalul ceremoniei, preşedintele Băsescu le-a oferit acestora câte un stilou, ca dar simbolic.

Şeful statului a ţinut să stea de vorbă şi în absenţa presei cu militarii români dislocaţi la Qalat.

România are în Afganistan 1.663 de militari, dintre care 1.655 desfăşoară misiuni în cadrul operaţiunii ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) a NATO, iar 8 militari în cadrul operaţiunii Enduring Freedom a Coaliţiei Internaţionale.

Ţara noastră va suplimenta cu 66 de jandarmi trupele din Afganistan.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Suită românească înaltă la baza din Qalat”

 1. ben says:

  Boc…sa primeasca onorul?!?!?! Care e locul acestui… in ierarhia STATULUI? Aici am ajuns? O tara in care ne batem joc unii de altii, kiar si militar………Asta ti-ai dorit Basescule!
  Cand ne lasati, haimanalelor?

 2. voinea says:

  Domnul Base avea informatii certe ca va fi huiduit de ziua nationala si de aceea a spalat putina si l-a bagat in fata pe omniprezentul Boc.Nu a riscat sa-l lase pe Dl.Geoana pentru ca ar fi primit prea multe aplauze.
  Pe surse se vehiculeaza ideea ca militarii din teatrele de operatii straine sunt f.nemultumiti de diminuarea castigurilor cu 25% si au amenintat ca la sosirea in tara vor pune de o noua revolutie.Oare asa sa fie!!
  DA DOAMNE!Noi pensionarii militari apti de lupta suntem pregatiti.
  Col(r)ing.Voinea Ion

 3. Marlon Juvet says:

  Haideti domnule Voinea, io zic sa nu ne (mai) amagim cu astfel de chestii vehiculate “pe surse”. Informatiile astea, de cele mai multe ori, nu sunt altceva decat rahaturi aruncate pe piata, doar- doar or mai linisti spiritele pana se vad cu sacii in caruta.

 4. Stelian P. says:

  Marlon Juvet
  “Sursele” lui Voinea provin din ziarele celui mai mare patriot roman (cu nume rusesc) pe care l-a nascut poporul nostru. Intimplator e doctor si el ca si Dogaru.

 5. Croma says:

  Bai,…….Stelien pe, …..de cand dai tu lectii la toti ?
  De cand le stii tu pe toate, bai toarsu Stelien pe ?

 6. Stelian P. says:

  Croma
  Bai Croma, tu confunzi lectiile (la care probabil ca nu prea ai fost) cu parerile. Intelegi bai ?

 7. parere personala says:

  @ voinea
  Toti sunt nemultumiti de dimunuarea venitului …. 25% -.32%…in rest povesti…..”o noua revolutie”….cam macane
  @ Stelian P
  Indiferent de subiectul discutat….Dogaru…are sau nu legatura….Dogaru…te obsedeaza “taticu”

 8. Stelian P. says:

  parere personala
  Ai dreptate.In loc de Dogaru citeste Pricina, “taticu”.

 9. parere personala says:

  Stimate Domn P si Stelian….nu ma intereseaza nici Dogaru si nici Pricina…cu ceva timp in urma si satul meu a intrat in randul lumii…are semnal net…neavand ceva mai bun de facut am frunzarit paginile de net si am constatat ca indiferent de subiect in postarile dv apare subsatantivul propriu Dogaru.Sper sa nu va fi suparat.
  In alta ordine de idei poate ma ajutai sa ma destup la minte…sa solicit adeverinta de venit si apoi sa fac cerere de recalculare a pensiei…sau nu?

 10. Croma says:

  Bai,……Stelien pe, …….postacii de serviciu, ca tine, ne produc o mare greata si voma si s-ar putea sa te umplem de ….”respect”.
  Dupa cum pretinzi tu ca ai fost, la toate lectiile (probabil la cele cu activul de partid si de stat…….. portocaliu si/sau uneperist..), nu vrei tu sa ne luminezi, pe noi “prostimea”, cu privire la maretele tale contributii privind apararea drepturilor militarilor rezervisti si ale celor activi ?

 11. Stelian P. says:

  parere personala
  Nu m-am suparat dar sunt obisnuit cu injuraturile “camarazilor” si am percutat poate mai repede. Puteti sa solicitati adeverintele deoarece acest lucru nu va obliga cu nimic si dureaza cam mult. De aici incolo decizia va apartine. Eu astept ziua de 07.12 cind ar trebui sa se discute noua lege in parlament si apoi le trimit pentru recalculare.

 12. Stelian P. says:

  Croma
  Bai Croma, pentru greata incearca o vodka mica dar nu exagera ca deja imi vin valuri prin monitor.
  Nu sunt de serviciu asa cum va dati voi importanta ci fac munca voluntara. La lectii am fost dar nu la cele de alfabetizare (speciale) care tie iti ies prin toti porii.
  Nu pot sa luminez prostimea pina nu treceti macar de clasele primare ca as bloca serverul.
  Nu mi-am propus eu , pensionar, sa apar drepturile activilor. Cred ca ei sunt mai in putere decit mine sa se apere si singuri.
  Nu ii apar nici pe pensionari. Vad ca se ocupa de asta fostii activisti de partid.
  Intelegi, bai, sau trebuie sa fac si desene ?

 13. Schwartzkopff says:

  bravo Stelica!!

 14. Croma says:

  Bai,…..Stelien pe, …..daca vrei sa desenezi, deseneaza ba un cerc, …si duuuute ba si plimba cercul si lasa-ne, …….!
  Tu si ai tai nu meritati, sa va mai bage cineva, in seama ! Esti extrem de complexat,…ce sa va facem, toarsu, …niciun sondaj de opinie nu va mai scoate din r. a. h. a. t. u. l. in care ati ajuns !

 15. Stelian P. says:

  Bai,Croma,
  Ai dreptate. Demonstreaza-ne ca cel mai destept cedeaza si ignora-ne, bai. Daca suntem in rahat nu intra si tu.

 16. voinea says:

  Daca Basescu si sleahta lui de nemernici se vor atinge de pensiile militarilor vor trebui sa-si faca repede bagajele.Nu vor prinde anul 2012 ca sa ne mai prosteasca cu alegerile lor uninominale .Deja cazanul nemultumirilor fierbe in clocot.Lipseste numai scanteia care in opinia mea va veni odata cu primele taloane de pensii din 2011. Sursele mele nu sunt Romania Mare si tembelul de Vadim ci legaturile foarte stranse cu cadrele active din M.Ap.N, fostii mei elevi sau subordonati.Va mai avea tupeul marele Basescu sa vina in fata ofiterilor din SMG si sa le repete ce le-a spus la adunarea precedenta? Va avea curajul sa-i priveasca in ochi?
  Il va trimite poate din nou pe omnipotentul BOC pe post de paratraznet.
  Col(r)ing.Voinea Ion

 17. Nimeni says:

  Cel mai mult îmi place când văd comentarii la subiect. Exact ca în acest caz: au plecat unii în vizită la trupele din Afganistan, iar discuţiile ajung ba la pensionari, ba la activi, ba la Dogaru, ba la Pricină, ba la taloane de pensii, ba recalculare….
  Din 16 comentarii, 14 sunt “off-topic”, unul este o speculaţie referitoare la subiect iar celălalt este nu răspuns la speculaţie…
  No comment!