Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Summitul NATO şi câteva subiecte de pe agenda preşedintelui

Pe 19 noiembrie începe la Lisabona Summitul NATO. Delegaţia României este condusă de preşedintele României, Traian Băsescu. Din delegaţie face parte şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Pe agenda discuţiilor va prima Noul Concept Strategic al NATO, definirea priorităţilor strategice ale Alianţei pentru următorul deceniu. Alte teme prezente pe agenda Summit-ului sunt: reforma structurilor militare de comandă şi agenţiilor NATO, dezvoltarea capabilităţilor NATO de apărare antirachetă, procesul de tranziţie în Afganistan, relaţiile NATO cu Rusia şi problematica provocărilor la adresa securităţii.  După scurtul preambul, am vrea să prezentăm cititorilor noşti, ce alte subiecte se aflau pe agenda lui Traian Băsescu, în pre-ziua Summitului de la Lisabona. Invitat la TVR 1, preşedintele Băsescu a acordat un amplu interviu, în care au fost punctate şi două probleme importante pentru sistemul naţional de apărare. Cum asta?  Păi în primul rând, deoarece preşedintele a afirmat că “România nu mai are, din 2013, capacitatea să-şi protejeze propriul spaţiu aerian pentru că nu a fost în măsură să contracteze achiziţionarea de avioane care să înlocuiască MiG-urile 21 Lancer”.

“Este o realitate a noastră”, a spus Băsescu la TVR1, citat de MEDIAFAX.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Băsescu a declarat că “SUA alocă matematic sumele asumate internaţional pentru apărare, în condiţiile în care ţările europene nu fac acest lucru”.

El a mai spus că România va trebui să recunoască faptul că nu poate să-şi respecte obiectivele de alocare asumate pentru modernizarea armatei.
“Niciun stat european, aproape, nu mai respectă angajamentele de alocare bugetară pentru modernizarea armatei”, a subliniat Băsescu. Preşedintele a spus însă că “România şi-a respectat celelate angajamente, cum ar fi cele legate de participarea militară în teatre de operaţiuni”.
“România va reglementa această situaţie, în ceea ce o priveşte, când se va redresa economic”, a mai adăugat preşedintele.
El a specificat că a discutat acest lucru cu Secretarul General al NATO, iar “acesta a fost în postura de a lua act, fiindcă discuta cu un şef de stat.”

La întrebarea dacă România este de acord cu crearea unei apărări comune anti-rachetă NATO-Rusia, Băsescu a răspuns:

“Noi susţinem inclusiv o formulă comună – înainte de crearea unui sistem global NATO pentru Europa – o formulă comună cu Rusia. Până la urmă, indiferent care sunt reminiscenţele Războiului Rece, fie că sunt într-o parte sau în alta, teama de Rusia, sau Rusia – teama de NATO, vă pot spune că ambele blocuri, fie că vorbim de Federaţia Rusă, fie că vorbim de NATO, încă nu au reuşit să scoată din programele lor definirea principalei ameninţări şi pentru fiecare din ele, celălalt este principala ameninţare”.
“Dar dacă privim realist, dincolo de contradicţiile pe care le avem, riscurile la adresa securităţii sunt similare. În niciun caz NATO nu este un risc pentru Federaţia Rusă sau Federaţia pentru NATO. Nimeni din statele membre NATO n-ar putea gândi un atac nuclear al Federaţiei Ruse împotriva unui stat NATO sau invers”, a explicat şeful statului”.

Moderatorul a adus în discuţie posibilitatea existenţei, la un moment dat, a unor elemente de scut anti-rachetă rusesc în România.

“Nu, nu, exclus aşa ceva!Dar avem încă reminiscenţe ale trecutului în mentalul nostru, al politicienilor de vârf chiar, şi nu pot spune că sunt unul care vede Rusia ca pe o ţară care are numai flori pentru România. Dar este clar că riscurile pe care le au statele membre NATO sunt valabile şi pentru Federaţia Rusă: riscuri de atacuri cibernetice, de atacuri teroriste, riscul generat de proliferarea armamentelor nucleare, riscuri legate de droguri, energetice”, a spus Băsescu.

“Probabil, Summit-ul de la Lisabona nu va fi cel care va marca o deschidere totală a celor două forţe pe acest subiect, dar sunt convins că va marca un început”, a mai spus Băsescu.

Aşadar, cam astea ar fi subiectele ce vizează sistemul naţional de apărare şi care ne-am gândit că ar fi interesant de reţinut, mai ales că afirmaţiile au fost făcute de preşedintele ţării, Traian Băsescu, în pre-ziua Summitului NATO de la Lisabona.

InfoMondo militar.

Sursa: Realitatea, MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.