Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Summitul OSCE de la Astana – prime concluzii

În perioada 1-2 decembrie 2010, s-a desfăşurat cel de-al VII-lea Summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Astana, în Republica Kazahstan. Evenimentul a avut şi un caracter aniversar având în vedere faptul că în acest an se împlinesc 35 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki şi 20 de ani de la adoptarea Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă.
În cadrul Summit-ului, şefii de stat şi de guvern din cele 56 de state participante şi din statele partenere de cooperare au dezbătut mai multe subiecte de actualitate de pe agenda OSCE: Acestea au fost:
– conflictele îngheţate;
– sporirea rolului Organizaţiei în gestionarea unei noi generaţii de riscuri şi ameninţări transnaţionale la adresa securităţii;
– consolidarea proceselor democratice;
– promovarea şi respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

În cadrul intervenţiei sale, preşedintele Traian Băsescu a apreciat că, “la 11 ani de la Summit-ul de la Istanbul (ultimul summit OSCE n.r.), este necesară voinţa politică comună a tuturor statelor participante pentru implementarea deplină a principiilor şi angajamentelor asumate”.

Şeful statului a subliniat importanţa creării condiţiilor politice pentru obţinerea de progrese în soluţionarea conflictelor îngheţate, îndeosebi a celui din Transnistria.

Preşedintele Traian Băsescu a arătat că “viziunea ambiţioasă a unui spaţiu de securitate de la Vancouver la Vladivostok nu a fost împlinită în condiţiile respectării selective sau incomplete a angajamentelor, stagnării proceselor de reglementare a conflictelor îngheţate şi erodării regimului de control al armamentelor convenţionale”.

În acest context, negocierile între delegaţiile statelor participante nu au reuşit construirea consensului pentru un document politic ambiţios, însoţit de un set de măsuri care să faciliteze implementarea acestora.

În consecinţă, documentul final nu conţine referiri la conflictele îngheţate şi la implementarea integrală a tuturor angajamentelor din domeniul drepturilor omului.

Astfel, nu a fost adoptat un plan de acţiune care să implementeze măsurile necesare pentru edificarea unei comunităţi de securitate în arealul OSCE.

Sursa: comunicat al preşedinţiei României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.