Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suspendarea aplicării HG 735/2010 de reducere a pensiilor militarilor ilegală?

Prin implicarea Judecătoarei Claudia Idriceanu, de la Curtea de Apel Cluj, care a dispus suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern  numărul 735 din 21 iulie 2010, prin care Executivul a redus pensiile militarilor şi ale poliţiştilor, şansele ca suspendarea HG735 să fie urmată de o blocare a acesteia în instanţă sunt compromise.

Potrivit publicaţiei online Lumea Justitiei, Judecatoarea Idriceanu  ar fi fost obligată de prevederile Codului de Procedură Civila să se abţină de la soluţionarea dosarului.

Abţinerea judecătoarei ar fi trebuit să existe de la primul termen al cauzei, întrucât soţul acesteia, fost poliţist, are pensie militară, iar Codul de Procedură Civilă prevede ca un magistrat este incompatibil în a judeca un dosar dacă soţul său are interes în cauză.

Judecătoarea Idriceanu a suspendat aplicarea HG fără a-şi verifica compatibilitatea

Claudia Idriceanu, judecător la Secţia Comercială, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Cluj, a admis, în data de 28 septembrie 2010, în dosarul cu numarul 1371/33/2010, solicitarea unui grup de militari pensionaţi, de a suspenda aplicarea Hotărârii de Guvern care le afecta cuantumul pensiilor, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Potrivit minutei hotărârii: ”(…) dispune suspendarea executarii HG 735/21 iulie 2010, pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii 119/2010, privind stabilirea unor măsuri în domeniul penşiilor, până la pronunţarea instanţei de fond”. Conform declaraţiei de avere din anul 2009, semnată de judecătoarea Idriceanu, soţul acesteia, Florin Popicu, încasa anual o pensie militara de 37.000 de lei (vezi facsimil), pensie care a fost direct afectată de Hotărârea de Guvern a cărei aplicare a fost suspendată de Idriceanu, în calitatea sa de judecător.

Codul de Procedură Civila îi interzicea judecătoarei sa intre în dosar

Potrivit articolului 27 şi următoarele din Codul de Procedură Civilă, la capitolul “incompatibilitatea, abţinerea şi recuzarea judecătorului”, se prevede interdicţia unui magistrat de a soluţiona o cauză atunci “când el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor, au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi”.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilies, a confirmat pentru Lumea Justiţiei că judecătoarea Claudia Idriceanu nu a făcut cerere de abţinere în acest caz.

Cu privire la modalitatea în care magistratul a primit cauza spre judecare, Claudia Ilieş a precizat pentru Lumeajustitiei.ro că dosarul i-a fost repartizat spre soluţionare judecătoarei Idriceanu în vară, prin metoda repartizării aleatorii utilizată în toate instanţele din România. Primul termen a avut loc în timpul vacanţei judecătoreşti, când cauza a fost amânată până la data de 28 septembrie, dată la care judecătoarea Idriceanu a dispus suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern numarul 735/2010.

Cât priveşte eventuala incompatibilitate a judecătoarei, Ilieş a menţionat că nu poate preciza dacă judecătoarea ar fi trebuit sau nu să se abţină, dar că în recurs, această chestiune se poate pune în discuţia instanţei de control judiciar.

Inspecţia CSM s-a autosesizat

Trebuie menţionat că, dat fiind faptul că suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern este de natură să afecteze o întreagă categorie socială, judecătoarea Claudia Idriceanu ar fi trebuit să fie mai riguroasă în a aplica legea şi să se abţină, pentru a risipi orice suspiciune.

În urma întrebărilor adresate de Lumea Justiţiei, inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii s-a autosesizat în acest caz, şi va face verificări, rezultatele acestora urmând a fi aduse la cunoştinţa publicului cu celeritate.

sursa: Lumea Justiţiei

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

63 Responses to “Suspendarea aplicării HG 735/2010 de reducere a pensiilor militarilor ilegală?”

 1. Tatal says:

  Deci am ramas doar noi sa fim recalculati. Restul s-au scos. Bravo lor. Ce e ilegal si inaplicabil pentru altii, e perfect legal si perfect aplicabil pentru ADEVARATII “pensionari nesimtiti” ai lui Basescu si Boc. Adica noi.

 2. Schwartzkopff says:

  Pedelicius, reformator as vrea sa fiu dar sunt prea mic, cu ochi albastri nu sunt desi nu nu mi-ar displace sa fiu (sa sti ca cei cu ochi albastri, cum ii numesti tu, nu mai sunt ce au fost). Am spus mai sus un adevar incomod si mai luat prin invaluire, aidoma vechilor secu: ca as fi nu stiu ce si nu stiu cum. Las-o balta pedelicius, ai recunoscut si tu ca e o nedreptate. Oamenii trebuie sa stie cum stau lucrurile, trebuie sa afle ca politicienii comit o eroare bagandu-ne in aceeasi oala cu ceilalti la capitolul contributivitate dar nu si la capitolul drepturi si libertati. Cred ca marea eroare care s-a comis in anii de dupa revolutie este ca nu am departit clar apele – cine p mea e militar in tara asta si cine e altceva (spp-ist, jandarm, politist, penitenciarist … u-ist samd).

 3. Covăsneanul says:

  Te doare capu’! Auzi, cică noi nu avem legatură cu onarea, demnitatea, etc.., etc…; ne interesează doar pensia! Ce idioţi! Nu dau nume! După ei, pe activi îi interesează doar solda!
  Ca ofiţer de r.a.a. am servit patria numai în unităţi operative , zona Braşovului!
  Am vazut destui deştepţi! Unuia am fost nevoit să-i retez avântul imediat după ceremonialul de întâmpinare: l-a prins logoreea, mă uitam în jur contrariat, mă întreabă ce caut şi i-am raspuns” căruţa cu proşti”, răsturnată-n opinia lui pe vârful muntelui!
  A urmat o zi groaznică ! Finalul a fost amiabil, prejudecăţile de pe Calea Victoriei s-au evaporat după 4-5 ore de verificări în rafalele lapoviţiei de octombrie!

 4. Gourkha says:

  @ Schwartzkopff – nu stiu ce activ esti tu, adica in ce domeniu. Logica ta parca nu prea e de militar de cariera. Daca erai militar adevarat, bateai cu pumnul in masa sa nu scada nici la activi, nici la rezervisti.

  In timpul carierei mele, in anul 1991 – foarte tanar fiind, comandantul meu de batalion din Covasna a scos afara o comisie de salon a M.Ap.N. pt. motivul ca a acordat calificativul unitatii ˝S˝ la tehnica (tehnica fiind oricum expirata). Acel comandant al meu m-a invatat sa fac deosebirea dintre un militar si un ofiter de salon. In afara de academie, avea o licenta si in matematica.

  Tu – cu ce zici cate ocupi de ai mentalitatea asta?

 5. Gourkha says:

  @ Schwartzkopff. Tu ai o logica ˝contabila˝ oarecum corecta. Tu zici: 25% la activi, 25% si la rezervisti. E o problema aici insa – eu, ca rezervist, 3-4 luni pe an am ˝haulit˝ prin muntii patriei 24 de ore din 24, mie imi da cineva inapoi acel timp pierdut? Tu nu l-ai pierdut … inca. Asa faceti si voi astazi (cu cateva exceptii – imi da impresia ca tu esti o exceptie). Faimoasa munca NENORMATA – pt. asta ar trebui sa lupti, sa va plateasca exact ca pe unitari – la 8 ore nu la 24, si tot ce depaseste 8 ore – cf. Codului Muncii (care iar nu vi se aplica – tu fiind ˝special˝ la faza asta si nu unitar) care spune ca pt. orice ora suplimentara se acorda un spor la salariu de minim 75% pt. fiecare ora suplimentara lucrata (contractele colectice prevad in medie insa 200% – la militari iar nu se aplica). Daca ai fi platit la ora ca ˝unitarii´, automat ai avea salariu mai mare, contributie la pensie mai mare si pensie mai mare. Tot munca nenormata e si argumentul meu logic, daca lucram de luni pana vineri, doar 8 ore, apoi liber sau sa am orice job doresc (in Sibiu alt oras al carierei mele – am dorit sa devin simplu taximetrist – cica nu aveam voie – nu era decent, iar daca imi faceam firma – iar nu aveam voie, incalcam statutul).

  Unde gresesti tu: tu nu esti ˝unitar˝ decat pe hartie, intrucat esti un caz ˝special˝, ai drepturi constitutionale restranse, alti unitari nu la au. Retine – CONSTITUTIONALE – nu fisa postului, sarcini de serviciu etc. – oricine are asa ceva, dar restrangeri CONSTITUTIONALE doar tu ai. Si atunci – esti obligat sa ceri: ori aceleasi drepturi ca la unitari (sa ai orice al 2-lea job, sa ai firma, sa poti sa te inscrii intr-un prtid, sa candidezi ca primar sau la preşedinţie, sa fii platiti la ora etc. – citeste-ti statutul) sau , dacă eşti discriminat ˝special˝ , să ai lege specială de salarizare şi pensionare.

  Cam atat, gandeste-te! E logic, e moral, e elementar!

 6. ANONIMUS3 says:

  se aude prin targ ca CIORBEA a fost angajat de ANCMRR ca avocat in procesul intentat guvernului. pe 25 oct.e a doua infatisare la curtea de apel bucuresti. cine are mai multe date sa ni le spuna aici.

 7. huidu says:

  Cautati-va un avocat bine pregatit si nu mai bisbiiti in tot felul de supozitii un avocat capabil specializat in legislatia muncii care sa poata demonstra ca militarilor nu li se poate aplica legea sistemului public de pensii intrucit soldele din statele de plata nu reflecta munca depusa de acestia prin timpul de munca nenormat.
  Ca sa se poata calcula corect pensiile militarilor ar trebui aplicat retroactiv Codul Muncii in armata,astfel incit orele suplimentare,etc sa fie reflectate in statele de plata.
  Numai un avocat bun poate demonstra imposibilitatea aplicarii legilor lui Boc asupra militarilor.
  Daca nu va orientati in aceasta directie puteti sa scrieti la nesfirfit tot ce va trece prin cap pe bloguri si sa infiintati la filiale SCMD in toate catunele. Cu amenintari, fara actiuni bine motivate in justitie nu rezolvati nimic. Nimeni nu va baga in seama. Ati observat ca partidele sustin doar idei si propuneri care le aduc votanti. Sustinerea pensiilor militare nu le aduce asa ceva.

 8. Manta says:

  Recalcularea pensiilor militarilor, blocată de Curtea de Apel Cluj.
  Pensiile militarilor în rezervă, poliţiştilor, ofiţerilor SRI şi cele ale gardienilor din penitenciare vor rămâne, deoacamdată, la nivelul actual.
  Sursa: AFP. Motivul: magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis o cerere formulată de şapte ofiţeri în rezervă privind suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern 735/2010, care prevede recalcularea pensiilor militare.
  Prin decizia Curţii de Apel Cluj, recalcularea tuturor pensiilor militare va fi îngheţată până la existenţa unei decizii definitive a justiţiei, care să arate dacă HG 735/2010 este legală sau nu. Avocatul Viorel Iepure, cel care a obţinut un prim succes în justiţie, a declarat că guvernul va face recurs, dar că, până la judecarea acestuia de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţa Curţii de Apel Cluj este executorie şi trebuie pusă în aplicare.
  Motivul principal pentru care Curtea de Apel Cluj a admis să suspende aplicarea HG 735/2010 se referă la obligativitatea pensionarilor militari de a obţine acte pe baza cărora pensiile lor să fie recalculate.
  “În lege nu se prevede nicio astfel de obligativitate, ci doar în această hotărâre de guvern, or, este nelegal ca o hotărâre de guvern să adauge la lege. După părerea mea, ca să le fie mai uşor şi să recalculeze toate pensiile militare aflate până la data de 1 ianuarie 2010, vor merge pe metoda recalculării pensiei pe baza salariului mediu pe economie. Astfel, s-a aruncat pisica în curtea pensionarilor militari, care, dacă nu aduc acte care să le ateste că au activat la o anume unitate şi în ce perioadă, atunci li se recalculează pensia pe baza salariului mediu”, a mai spus avocatul Iepure.
  Limita de 3.000 de lei nu este prevăzută în niciun act normativ.
  Avocatul clujean a mai spus că în nicio lege sau hotărâre de guvern nu se prevede pragul minim sau maxim de 3.000 de lei pentru pensiile militare. “Dacă un militar are 4.000 de lei şi i se recalculează la 1.600 de lei, atunci pensia care va fi plătită este de 1.600 de lei, şi nu de 3.000 de lei. Nu scrie niciunde că pensia-limită va fi de 3.000 de lei”, a explicat avocatul Viorel Iepure.
  Decizia Curţii de Apel Cluj a fost notificată deja către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi SRI. Într-un comunicat emis de Sindicatul Cadrelor Disponibilizate şi în Rezervă, semnat de colonelul în rezervă Constantin Monac, se arată că decizia Curţii de Apel Cluj este un prim succes pe drumul privind anularea HG 735/2010.
  Comunicatul mai arată că pensionarii militari au fost supuşi la umilinţe de neacceptat: “Supunerea pensionarilor proveniţi din structurile de apărare, ordine publică la umilinţe incredibile, prin încălcarea prevederilor Constituţiei României, ale statutelor profesionale ale acestor categorii…, nu în ultimul rând, prin antiromânismul, minciuna şi impostura unor guvernanţi vremelnici”.

 9. Covăsneanul says:

  @Gourkha ! 10.50 pentru judeţul Covasna!

 10. Gourkha says:

  @ Covăsneanul – 11.00 pt. tine, inteleg ca inca locuiesti acolo. Am fost in Covasna – una din cele 7 locatii unde m-a trimis tara, tot respectul pt. fostii mei comandanti si colegi de acolo. Iar nu e unitar cu cele 7 locatii, pe alti unitari nu ii ia nimeni de langa fusta mamei. Acum m-am stabilit la Curtea de Arges, am dat o raita pe forumuri, desi ofiter superior cu grad doar de maior – am trezit niste colonei si generali din visare, iar de saptamana vitoare va exista si aici o filiala SCMD. Interesant ca ma asculta, dar eu tot nu vreau functii – sa le preia ei. Esti dintr-o bucata!

 11. Fost militar says:

  Ne consumam in tot felul de discutii sterile, care nu au niciun rezultat. Din contra – unii ii provoaca pe altii, cu scopul precis de a ne dezbina.
  Solutia este una singura! SCMD trebuie sa organizeze strangerea de semnaturi pentru suspendarea dictatorului. Pentru ca tot raul acestui popor porneste de la JO de la Cotroceni!
  Daca s-ar anunta punctele in care cetatenii napastuiti ai acestei tari pot semna listele respective, cu siguranta ca in cel mult o saptamana s-ar strange sute de mii de adeziuni.

 12. nicos63 says:

  Fratilor va spun eu cine este acest ROARMY : este comisarul BURCU din Turnu Severin, membru de vaza si marcant al UNPR, care are intr-adevar un site al sau unde scriu toti simpatizantii partidului de tradatori si care s-au infiltrat in SCMD pentru al submina din interior intrucit pe ei nu ii va afecta recalcularea pensiilor deoarece au promisiuni de la seful politic al lor ca vor primii functii bine platite dupa alegerile din 2012 cu conditia ca filialelele SCMD sa treaca si sa sustina filialele judetene ale acestui partid nascut mort.
  Observati ce face acest ROARMY ? el acuza sindicatul si implicit si pe noi membrii acestuia ca nu facem , ca nu dregem, ca nu se iese in strada la manifestatii, ca lui ii creste pensia, ca noi nu vrem decit banii inplus, etc.
  Il somez sa ne spuna clar si fara echivoc:
  -el se considera militar in rezerva prin ceea ce afirma mai mereu impotriva caestei categorii sociale ?
  -daca este si membru al SCMD ce a facut personal pina in acest moment pentru sindicat, la cite manifestatii a participat, cum participa nemijlocit, cite procese a initiat, care este activitatea sa ca militar si sindicalist?
  -ideea cu cresterea pensiilor dupa recalculare am vazut-o doar la OPREA si UNPR-isti din judete pe care incearca sa le transmita pe orice cale sindicalistilor ceea ce inseamna manipulare in sensul ca trebuie sa acceptam cu mare bucurie legea 119 si HG 375. Adica mesajul sau suna cam asa : eu vreau sa va maresc pensiile si voi nu vreti!
  Cit cinism are acest om ? Si cit interes numai si numai personal are acest om si colegii sai din UNPR. Pai daca ne vroiau binele nu trebuiau sa sustina pina in pinzele albe legea unitara a pensiilor cu includerea militarilor, nu trebuia sa sustina acest guvern incompetent si antimilitari, nu trebuia sa spuna mai mereu ca nu sunt de acord cu suspendarea presedintelui ! si atunci ii credeam pe cuvint iar pe noi nu ne mai puneau pe drumuri.
  Nu vedeti ca UNPR-ul putea si poate sa schimbe raportul de forte din Parlament ? dar pe ei nu ii intereseaza soarta si viitorul nostru, pe ei ii intereseaza numai si numai scaunele si privilegiile lor si ale acolitilor lor. Si mai zic ca sunt si de centru-stinga! Bai mos TEACA ROARMY, cine vrea bani nemunciti NOI sau TU, cine viseaza sa ii creasca pensia NOI sau TU? Tu de cite ori te duci la toaleta? Te ajutam noi sa scapi de acele simptome daca ai racit la tartacuta! Ce fonctie ti-au promis ai tai : PRIMARE la Drobetuta? Flamindul codrii viseaza!

 13. pt cine nu stie le spun eu.TOVARUSUL BURCU este fostul comandant de la penitenciarul drobeta turnu severin-spagar,cu multe relatii.toti se temeau de el din rindul cadrelor,facea tot felul de invirteli.sa taca dracu ca daca vb puscariasii si fostii subordonati o buleste,nu toate prostiile lui sunt prescrise/