Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Talibanii continuă să execute atacuri de anvergură

Chiar dacă atacurile grupărilor talibanilor asupra ISAF şi forţelor de securitate afgane şi-au pierdut în parte din eficienţă, acestea continuă să aibă o capacitate operativă remarcabilă fiind capabile să atace bazele ISAF cu armament greu şi forţe numeroase.

Într-un atac al talibanilor asupra bazei militare ISAF de la aeroportul din Jalalabad, cel puţin cinci afgani şi-au pierdut viaţa şi mai mulţi soldaţi NATO au fost răniţi.

Atacul a fost executat duminică 2 decembrie de mai mulţi talibani, dintre care unul s-a aruncat în aer la intrarea în perimetrul de securitate din jurul aeroportului, iar ceilalţi au atacat baza militară cu rachete şi bombe de aruncător.

După o explozie uriaşă, aeroportul a fost vizat de tiruri de rachete, de mortieră şi de arme de calibru mic, a precizat un gardian. Un purtător de cuvânt al ISAF a confirmat că explozii multiple au fost resimţite în apropierea aeroportului şi că mai multe elicoptere au intervenit pentru a răspunde atacului. Însă niciun atacator nu a reuşit să penetreze perimetrul de securitate, a asigurat ISAF, adăugând că un anumit număr de soldaţi ai coaliţiei au fost răniţi, fără a intra în detalii.

Conform lui Hazrat Hussain Mashriqiwal, un purtător de cuvânt al poliţiei din provincia Nangarhar, unde se află Jalalabad, cinci afgani (trei gardieni şi doi civili) au fost ucişi şi 18 (14 gardieni şi 4 civili) au fost răniţi, în timp ce atacatorii au suferit nouă victime, dintre care trei kamikaze.

Talibanii au revendicat atacul într-un apel telefonic pentru AFP, afirmând că reprezentanţii lor au reuşit să pătrundă în aeroport, bine păzit, informaţie dezminţită însă de ISAF. “Tot ce putem considera, pentru moment, drept informaţii este că în atac au fost implicaţi cel puţin trei kamikaze şi o maşină-capcană”, a declarat pentru agenţia franceză de presă un purtător de cuvânt ISAF.

sursa: BBC

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Talibanii continuă să execute atacuri de anvergură”

 1. gheo says:

  Mda, oare “americanii si … restul” nu au invata nimic din “calvarul rusesc al anilor ’80 ?, ca talibanii intai invata sa traga cu arma si apoi sa tina “biberonul in gura” ???, ca “razboiul aduce razboi” sau, poate ca atata timp cat e pe teritoirul altora … merge pentru verificarea “experientei” ??? sau ca …

 2. sorin says:

  Ce ai face in locul americanilor.Ai capitula neconditionat in fata talibanilor?

 3. Nea Corleone says:

  io nu comentez prea mult,dar reproduc din articol(era gata sa fac infarct cand am citit)…..(n.m- talibanii)….”aceştia continuă să aibă o capacitate operativă remarcabilă fiind capabile să atace bazele ISAF cu armament greu şi forţe numeroase”
  PS Hai nu ma face sa dau in infarct!!!

 4. Nea Corleone says:

  apropos:domnuuu admin.
  Ce inseamna ANVERGURA pt dvs??

 5. gheo says:

  Ha …, cand ai in fata “experimentul” unei alte mari puteri care si-a luat “jucariile” si a plecat acasa cu “coada intre picioare” … ce altceva iti mai trebuie sa “calculezi” … rezultatele unui alt “experiment asemanator” ???, … orice prost stie ca … “o arma nu aduce viata, seamana moarte”, SI ALTORA DAR … SI TIE !, … daca vrei “neaparat sa-ti insusesti” prerogativele de “sef al lumii” si actionezi ca atare, trebuie sa accepti si “rezultatele”…