Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Talibanii plătiţi ca să renunţe la atacuri

Guvernul britanic a propus, iar NATO a acceptat ,să se lanseze o nouă iniţiativă destinată să pună capăt insurgenţei talibane, şi anume plata cu 150 de dolari lunar a talibanilor care sunt de acord să renunţe la luptă.

Mai mult, potrivit iniţiativei, talibanii vor avea voie să-şi păstreze armele.

Programul de “reintegrare”, care a fost propus de guvernul britanic, are drept scop să ferească forţele internaţionale din Afganistan de atacurile militanţilor talibani.

Britanicii au propus ca talibanii care renunţă la violenţă să fie amnistiaţi, aceasta fiind valabilă pentru toţi luptătorii talibani, inclusiv cei care au luat parte la atrocităţi.

Luptătorii talibani care vor să iasă din insurgenţă vor urma un program de trei luni de “dez-îndoctrinare”, la care vor fi învăţaţi despre valorile pe care trebuie să le preţuiască un bun cetăţean. Ei trebuie să-şi dorească să rupă orice legături cu Al Qaeda, să nu mai ia parte la violenţe şi să susţină legea în Afganistan. Profesori islamici le vor preda talibanilor “pocăiţi” lecţii prin care le vor explica de ce adevărata cale a islamului este non-violentă. În timpul acestei perioade, voluntarii sunt plătiţi cu circa 150 de dolari pe lună.

Totuşi, talibanii care se alătură programului nu sunt interogaţi. Li se cere doar să completeze un chestionar în care să explice motivele pentru care s-au alăturat iniţial insurgenţei.

Peste 2.700 de insurgenţi talibani au fost reintegraţi în societarea afgană începând din octombrie 2010. Dintre aceştia, numai cinci s-au întors la insurgenţă, în timp ce alţi 800 şi-au manifestat deja “interesul” de a-i părăsi pe militanţi.

Totuşi, criticii acestui plan spun că numărul talibanilor care părăsesc insurgenţa nu a fost într-atât de mare pe cât erau aşteptările şi puţini dintre cei care spun că “au dezertat” sunt, în realitate, insurgenţi. “Din aproape 30.000 de insurgenţi, numai 8% au fost ‘reconvertiţi’, iar 99% dintre ei nu sunt din sud, acolo unde influenţa talibană este puternică”, a declarat Hanif Atmar, fost ministru de interne, citat de publicaţia britanică The Sunday Telegraph.

sursa: The Sunday Telegraph

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Talibanii plătiţi ca să renunţe la atacuri”

 1. michirec says:

  Chestia cu plata talibanilor o faceau italienii din 2006, d`aia in raionul lor era mereu liniste si nici pierderi nu aveau…

 2. Bure Bista says:

  Apoi au venit francezii in locul lor si au incasat-o.

  Intrebarea e dace e bine sau rau!

 3. Marlon Juvet says:

  Am vrut să spun acelaşi lucru, dar văd că mi-aţi luat-o înainte. Amendament: nu ştiu de când o făceau, chestia a “explodat”, ca să-i spunem aşa, în 2009.

 4. BONAPARTE says:

  Nu-i bai ! acasa se laudau ca ,,lupta in teatre”

 5. Marlon Juvet says:

  @Bonaparte: … cu ochi, dacă ţi-a scăpat, vezi că disuţia era despre italieni. Du-te şi cîntă la altă masă.

 6. T.I says:

  Doamne ce de specialisti avem.Unde o fi fost pana acum?

 7. BONAPARTE says:

  Juvetel…cu ochi,la italieni m-am referit si eu! Ce nu ai inteles?

 8. Bure Bista says:

  Pana la urma decizia e salutara si normala daca ti cont de contextul local.

  Nu poti sa ceri unui om sa nu te mai atace cand el percepe ca i-ai ocupat tara si moare pentru ea.

  Apoi nu poti pretinde recrutilor sa nu adere la gruparile insurgente cand tara nu-ti ofera nimic: loc de munca, securitate sociala etc.

  Nu poti pretinde nici macar sa nu se apuce de produs si traficat droguri.

  In Irak, dupa ocuparea acestuia, fostii militari irakieni au fost platiti sa stea … degeaba. Mai bine zis cu scopul ca acestia sa aiba din ce sa se intretina dar si sa nu adere la militiile locale. Mecanismul a functionat partial dar a permis ca incet incet noile structuri de securitate sa absoarba fstii militari si sa creeze o structura militara credibila sa securizeze tara.

  Italienii, chiar daca nu sunt luptatorii neinfricati, au totusi abilitati politice si diplomatice mai bine puse la punct decat colegii lor mai germanici – anglo-saxoni etc. Ei si-au inteles rolul de forta de stabilizare nu cea de combat si au incercat o interpretare proprie a misiunii de stabilizare. Adica i-au introdus, se pare, si aspectul platii unor categorii care pot devenii insurgenti sau chiar teroristi. Realitatea e ca in zonele lor situatia de securitate a fost mai buna iar regiunile au fost mai repede securizate de forţe locale.

  Sa vedem in ce masura planul va putea fi implementat. Oricum noua masura nu va putea decat sa dinamizeze efortul de pace. Militarii care participa la misiuni acolo, si ma refer la lideri ar trebui sa priceapa ca rolul lor nu e cel de combat si sa se comporte ca atare (gestica, atitudine, tinuta, cooperare locala etc) altfel nu vor creea decat impresia decat de forte de ocupatie.

  Sau poate asta vor.

  In final pot sa spun ca din punctul meu de vedere, pacea ar trebui lasata pe mana civililor, iar masurile ce trebuie sa fie adoptate sa vina din directia componentei civile insarcinata cu securitatea in ansamblul sau.

 9. BONAPARTE says:

  Da ..banul de unde vine banul? Sau e..falsssss

 10. michirec says:

  ….chiar au fost in teatre si le-au murit colegi de langa ei…

 11. Bure Bista says:

  Banul nu poate veni decat de la comunitatea internationala, ca in Afganistan nu produce nimeni.

  Ideea e cine sa faca platile ca sa fie perceput corect.

  Oricum decat sa permiti lorzilor locali sa se infrupte de banii pentru Afganistan mai bine creezi un mecanism care sa poata duce cel putin partial la un tip de reintegrare.

 12. BONAPARTE says:

  mai bine ar sta fiecare pe la casa lui si nu s-ar baga neinvitat in ciorba altora !!