Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Talibanii si-au anuntat ofensiva de primavara

Potrivit unui comunicat, talibanii afghani vor lansa duminica ofensiva “de primavara” impotriva trupelor straine si afghane.

“Consiliul de guvernamant al Emiratului Islamic al Afghanistanului (numele regimului taliban aflat la putere intre 1996 si 2001) doreste sa anunte lansarea operatiunilor militare de primavara botezate ‘Badar’ impotriva invadatorilor americani, a aliatilor lor straini si a sustinatorilor interni”, se arata in comunicatul citat.

“Operatiunile Badar vor incepe in intreg Afghanistanul in 1 mai 2011″, potrivit textului citat.

Printre “tintele prioritare”, talibanii citeaza in special fortele straine si responsabilii civili si militari ai “guvernului fantoma de la Kabul”, dar si patronii societatilor straine si locale care lucreaza pentru “dusmani”.

Traditionala reluare a operatiunilor de lupta din primavara, dupa un sezon de iarna in general mai calm, este considerata un test crucial pentru coalitie in acest an.

NATO si-a multiplicat in aceasta iarna operatiunile impotriva insurgentilor si a oficialilor militari americani, care afirma ca au reusit sa preia controlul asupra a numeroase zone controlate de mult timp de insurgenti, se asteapta la un varf al violentelor.

Ministrul american al Apararii, Robert Gates, a estimat recent ca razboiul afghan ar putea cunoaste o schimbare decisiva daca fortele internationale reusesc pana la finele anului sa impiedice talibanii sa reia controlul asupra zonelor pe care le-au pierdut, in special bastioanele din sudul tarii.

NATO urmeaza sa lanseze in aceasta vara procesul de “tranzitie”, care prevede debutul retragerii americane – de o amploare inca neprecizata – si transferul progresiv al responsabilitatii pentru securitate catre fortele afghane, pana la finele lui 2014.

sursa: HotNews

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Talibanii si-au anuntat ofensiva de primavara”

  1. Stelian P. says:

    Din pacate (pentru ei) ofensiva de primavara a inceput prost.

  2. nedumeritul says:

    cum adicatelea: “NATO si-a multiplicat in aceasta iarna operatiunile impotriva insurgentilor si a oficialilor militari americani, care afirma ca au reusit sa preia controlul asupra a numeroase zone” ?

    voi nu va auziti ce spui?

    sau mai bine dzis: tu cu cine tii, cu tzao sau cu mao?