Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Tehnica de manipulare e la mare căutare

Cele două formaţiuni care trebuiau să vină în sprijinul foştilor militari – acum pensionari – ANCMRR-ul şi Sindicatul militarilor, în loc să fie unite şi să furnizeze o singură expresie în interesul celor pentru care s-au constituit, ele, rămîn în opoziţie una faţă de alta.

În urmă cu câteva zile, după apariţia Raportului special al Avocatului Poporului, ANCMRR-ul a ieşit cu un comunicat – după părerea mea manipulator – atăcând pe cei care au avut o părere, vizavi de acest Raport şi în mod special sindicatul militarilor, care şi-a exprimat poziţia în mass-media.

Şi eu mă exprim de doi ani, când citesc câte ceva despre drepturile băneşti ale militarilor şi nu sunt de acord cu ce se scrie. M-am simţit dator însă să o fac de fiecare dată, nefiind afiliat la una dintre aceste organizaţii, pentru faptul că am lucrat în aces domeniu şi consider că ar fi o laşitate să stau de-o parte. Spre exemplu, nu am putut să rămân de-o parte, când am observat că se aruncă pe piaţă o manipulare grosolană legată de pensiile militare, comunicat, ce se  doreşte să aducă ceva lumină asupra textului raportului A.P. traducând dintr-o limbă a juriştilor, în cea a muritorilor în Kaki.

Toţi cei care şi-au dat cu părerea asupra Raportului A.P. în opinia comunicatorului ANCMRR-ului, sunt comentatori “care s-au grăbit şi nu cunosc nimic din actele normative, pe care le invocă” şi tot ce s-a comentat, a fost făcut cu scopul de a manipula.  După părerea mea, care nu sunt jurist, avocat sau doctorist, ci doar comentator, consider că ceea ce face comunicatorul ANCMRR-ului, este tot o formă de manipulare şi am să şi demonstrez mai jos, cănd o să abordăm partea tehnică din comunicat.

Chestiunea cu preocuparea permanentă pentru rezolvarea problemelor foştilor militari, dacă s-ar fi întâmplat, sindicatul militarilor nu ar mai fi existat. Aşa că atitudinea angajantă a ANCMRR-ului, ruptă din cea guvernamentală, lasă loc de interpretare şi de reconsiderare, pentru că altfel nu ar fi fost posibil, ieşirea ordonanţelor care pur şi simplu au ucis pensionarii militari, pe ale căror morminte, Asociaţia cu pricina nu a pus nici o floare.

Comentariile comunicatorului ancmrr-ului despre Raportul A.P. sunt neprofesioniste şi tendenţioase. Prin urmare, manipularea devine şi mai grosolană. Plasarea ideii în spaţiul acesta, că ar exista două categori de pensii, una, pensii de serviciu, şi alta, pensii speciale, este nu numai falsă, dar şi descalificantă.

Susţin asta pentru că toate pensiile din categoria “pensii de serviciu”, sunt cu statute speciale prezentate şi de A.P. de la litera a) la g). Dintre acestea, cele militare, de la a) la b) sunt “pensii de stat”, şi nu “pensii speciale”.

Inducerea ideii că pensiile militare sunt “pensii speciale”, este foarte dăunătoare şi în acelaşi timp tendenţioasă. Mai ales că nu este stipulată acestă titulatură în vreo lege. În folclor se foloseşte, dar e decalificant, să fie făcută de un jurist. Sunt pensii de stat, pentru că remunerarea militarilor este făcută printr-o politică de stat, cu solde, şi nu cu salarii.

Diferenţa fiind fundamentală, întrucât dimensionarea soldelor nu se raportează la rezultatele economice obţinute şi la timpul lucrat. De aceea s-a şi dat o titulatură corectă legilor organice, anume “legea pensiilor militare de stat”, respectiv “legea pensiilor de stat ale poliţiştilor”.
De asemenea, comentariul comunicatorului ANCMRR-ului, legat de faptul că militarilor nu s-au aplicat strict principiul contributivităţii, din care cauză s-ar fi produs unele majorări, prin omisiune, se denaturează sensul celor arătate de A.P.

Acesta mai spune, că măsura de revizuire a pensiilor de serviciu, nu a fost aplicată în mod nediscriminatoriu, iar când se referă la cele militare, detaliază, ceea ce nu face şi comunicatorul, de unde înţeleg că s-a dorit o manipulare, care e la mare căutare!

Avocatul Poporului explică, că militarilor li s-a aplicat un mod de calcul diferit prin asimilarea forţată a acestora cu pensiile de tip contributiv şi un algoritm diferit, care în 80% din cazurile de redimensionare a pensiilor militare, a condus la majorări fără precedent.

Însă, părerea mea, ca om care mă pricep în domeniu, procesul declanşat de legea 119/2010 nu a fost de recalculare şi nici de revizuire, pentru că aceste operaţiuni nu pot viza cuantumurile pensiilor stabilite printr-o lege organică, modificându-le şi modurile de a le stabili.
Revizuirea se poate îndrepta asupra calculelor incorecte făcute, sau dosar incomplet. Ca şi în justiţie, o hotărâre judecătorească poate fi revizuită în urma apariţiei unei dovezi de natură să schimbe decizia. Legea 119/2010 a declanşat o redimensionare a pensiilor de serviciu după formule de calcul iraţionale cu efect de bumerang. Ca om ce trebuie să judec cu mintea şi nu cu sufletul, formula de calcul aplicată în acest context, conţine elemente artificiale, iar altele, false, care duc la un rezultat fals. Astfel se poate explica, cum s-au putut obţine pensii mai mari cu jumătate şi chiar dublul bazei de calcul.

Este un lucru simplu de constatat dacă vrei să judeci cu mintea. Majorările sunt  fără precedent în istoria stabilirii pensiilor la militari. Cominicatorului ANCMRR-ului îi este teamă să recunoască şi nu-i este jenă să accepte. Pe acest fond  de lucru, cu totul anarhic, s-au produs discriminări şi s-a dărâmat scara valorică şi ierarhică păstrată de absolut toate legislaţiile de până acum, în domeniul pensiilor militare.

În ceea ce priveşte comentariul comunicatorului ancmrr-ului cu privire la propunerile făcute de A.P. în legătură cu pensiile de serviciu, acesta se rezumă să menţioneze numai faptul că a propus diminuări între 20-50% prin impozitarea părţii din pensia de serviciu,  suportată de la bugetul statului, nefăcând referire expresă la pensiile militare şi că acestea vor rămâne neatinse – ceea ce înseamnă tot o manipulare fiindcă A.P.nu s-a referit la aşa ceva.

În esenţă A.P., deşi nu se referă expres la fostele pensii militare, propune totuşi ca pentru pensiile de serviciu, stabilite în baza legislaţiei existente la apariţia legi 119/2010 din care făceau  parte si cele militare, să revină la denumirea şi cuantumul pensiilor de serviciu anterioare promulgării legi 119/2010.
Şi pentru a spulbera ceaţa împrăştiată de Domnia Sa, cred că propunerea aceasta este corectă. Revenirea la o lege a pensiilor  militare de stat,  este inevitabilă,  pentru că împărţirea  merelor,la pere,  îţi cam dau…  gutui.

Scris de Col(r) Nour Constantin

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

71 Responses to “Tehnica de manipulare e la mare căutare”

 1. Stelian P. says:

  @Gourkha
  Semnatarii rindurilor de mai jos sunt idolii tai. Ii urmezi miine ? Daca e secret nu trebuie sa-mi raspunzi.

  „Pe 16.02 2013 ,in Piata Victoriei ,IMPREUNA cu Familiile noastre .Unii din camarazii nostrii ,membrii ai PSD ,se vor lega in lanturi si-si vor arde carnetele de partid !”
  Honor et Patria ,Vae Victis !
  Vicepresedinte CD
  Presedintele Filialei 1 Pitesti
  Colonel ,Victor POPESCU
  marți, 29 ianuarie 2013

  „Săptămâna care urmează, va fi un alt eveniment politic cu semnificaţii pe termen scurt şi mediu ”dezbaterea şi aprobarea în Parlament a Bugetului de stat”. Un Parlament format în majoritate covârşitoare de cei care au fost sprijiniţi necondiţionat, de noi toţi şi care, nu mai au închisă nicio barieră, în calea stopării furăciunii. Voi aştepta cu interes rezultatele dialogului şi mă voi bucura alături de voi toţi. Dacă nu va fi aşa, atunci să consideraţi că rolul meu de lider s-a încheiat aici.”
  sâmbătă, 19 ianuarie 2013
  Preşedintele SCMD, Filiala 1 Braşov
  Prof.univ.dr. Petrişor Mandu

  „În ce priveşte statutul şi rolul meu de membru al SCMD, pe 16 februarie 2013, voi lua cea mai înţeleaptă decizie. Este vremea negocierilor, mai rămâne să „negociem” viaţa propriilor noastre familii.”
  duminică, 27 ianuarie 2013
  Preşedintele SCMD, Filiala 1 Braşov
  Prof.univ.dr. Petrişor Mandu

 2. Gourkha says:

  Nu vreau sa intru intr-o polemica inutila, nefiind tu tinta atacului! Daca nu m-am referit la tine, este clar ca nu am vreo problema cu tine! Redefinesc pentru tine, “rapciugile comuniste”! Prin “rapciugi comuniste” in contextl acesta in care mai discutam noi pe aici, eu inteleg pe cei care pretind ca ar fi fost in armata, dar nu vor pensii militare! Cei precum “tupak amaru” care sustin ca nu vor pensii militare, ci in sistemul public, acestia sunt “rapciugi comuniste”! Niciun militar DE CARIERA nu are cum sa nu isi doreasca pensie militara! Cei ca “tupak amaru” care nu sustin pensiile militare, nu au fost militari de cariera! Pe acestia ii numescu eu “rapciugi comuniste, pe cei care nu isi doresc pensii militare, fiind pe curent invers mentalitatii militarilor de cariera! Daca ai tu o denumire mai buna in afara de “rapciugi comuniste”, spune-o! Ma enerveaza ca pozeaza in militari si se baga printre noi, insa sunt asa de naivi incat scot doar perle care nu sunt caracteristice militarilor de cariera.

  Nu ma dau in vant dupa filozofii gen Brucan! Ma atragi insa intr-o latura complicata a discutiei! Zici ca nu sunt strain de comunisti? Normal ca nu, ca doar in comunism m-am nascut! Insa, sustin ca nu m-am lasat spalat pe creier nici de ei, nici de altii. Cred ca treaba asta cu spalatul pe creier tine de educatia familiala a fiecaruia, nu de epoca in care s-a nascut! Ca fapt divers, am fost coleg si cu nemtii, in tara lor! Ei uite, ca multi militari nemti au tatuata zvastica pe corp! M-a socat la inceput, cand le-am vazut la “spalator” sau la dusuri, simbolul tatuat pe corp. La mai multi de 1/2! Dar m-am obisnuit! Inclusiv cu cantecele naziste care le cantau la diverse petreceri! Pana la urma, in afara de instruire, cu ei mergeam si la distractie si cand te instruiesti, mananci si te distrezi la fel, nu mai pot exista diferente de niciun fel, asa ca n-am mai bagat zvastica in seama si nici cantecele! Ca spirit militar, erau in realitate exact ca noi, ca slovenii, ca britanicii, ca bulgarii, ca americanii! Asadar, cum propaganda comunista n-a reusit sa-mi spele creierul, nici zvastica si imnurile naziste n-au reusit! Parerea mea este ca pe militarii de cariera (indiferent de armata), ii doare in cot de ideologia transmisa de politic, militarii percep in mod personal lucrurile! Doar politrucii traiesc acele ideologii, nu militarii de cariera. Asa cum militarii nazisti de cariera il injurau pe Hitler, asa si cei comunisti de cariera, trimisi cu arcanul la Canal, il injurau pe Ceausescu!

  E grea ultima parte si am ametit! Iti spun un fel de concluzie: mai aud ca un fost coleg sau altul, sunt activisti pe la nu stiu ce partide! Ei bine, am aceeasi senzatie de greata fata de ei, ca si fata de vechii activisti comunisti! Eu nu pot face diferenta in a fi activist PCR, PDL, UNPR, PSD, PNL si ce o mai fi! E un defect al meu. Insa “ginesc” la fix cine a fost militar de cariera si cine nu. Si al tuturor militarilor de cariera, indiferent de natie, timp, specialitate si armata!

  PS: Sa stii ca in singurul an in care de cariera sub comunism, exact cu P.C.R. am avut conflicte. Deci nu sunt strain de ei, dar nu in sensul in care afirmi tu!

 3. Gourkha says:

  Inteleg ca sunt membri PSD cei care se leaga si isi ard carnetele de partid? Pai pana acum m-am chinuit sa ii spun lui Relutu ca nu suport si nu am suportat sa fiu activist sau membru al vreunui partid, si acum ce sa fac? Sa ma dau membru PSD si sa fac un carnet fals la care sa ii dau foc? Nu!

  Eu sunt total de acord cu acest mod de a protesta, dar organizat de rezervisti fara sa aiba legatura cu vreun partid. Iar in loc de carnetul acela de membru de partid (iar mi-e greata cand aud acest cuvant), poate fi ars livretul militar! Atunci ma alatur, dar niciodata nu voi fi alaturi de o actiune a membrilor unui partid care dupa cate se vede protesteaza impotriva propriului partid. As pica fix ca musca intre PSD-isti!

 4. rikone says:

  Mai oameni buni,nimeni nu discuta despre cei iesiti la pensie dupa 01. 01. 2011,care au fost cei mai afectati,-DISCRIMINATI -SI DE CARE GUVERNUL PORTOCALIU I-A CONDAMNAT LA MOARTE PRIN INFOMETARE prin L263,ce sa mai zica civilul care-i imparte punctajul la 35 si militarul iesit la pensie mai devreme (invaliditate) la 30.Penalizare pentru pensia anticipata partial este de 0,75 pe luna,la 5 ani este de 45 la suta,si va asigur ca daca ar fi locuri de munca amaratul de roman nu ar fi iesit la pensie de dragul lui si al altora.Analizati va rog si acest aspect si numai spuneti povesti pe la televizor.

 5. spertuitu' says:

  Personal, nu am de unde sa stiu ca pe semen il doare ceva, decat in masura in care acesta se plange. Si nu este normal sa-si planga fiecare neajunsurile, sa se uneasca cu cei intr-o situatie asemanatoare… Altfel, postacii se transforma in bocitoare de meserie. Va doresc tot binele din lume! Dar nu este suficient, stiu bine.

 6. Gourkha says:

  Inteleg ca ai fost in armata! Dupa cate vad eu lucrurile, vei fi rezolvat de colegii tai in activitate printr-o LEGE A PENSIILOR MILITARE, care afirma oficial despre tine ca si despre mine, ca primim “AJUTOARE LUNARE” si nu pensii. Aceasta sintagma “”AJUTOARE LUNARE” la 2 case de pensii din 2 minsitere diferite, nu poate fi intamplatoare!

  DOVADA I – CASA SECTORIALA DE PENSII A M.Ap.N.: “Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale administrează, împreună cu Casa Naţională de Pensii Publice, sistemul public de pensii din România pentru cadrele militare în activitate, precum şi pentru CADRELE MILITARE TRECUTE ÎN REZERVĂ, CARE BENEFICIAZĂ DE AJUTOARE LUNARE CE SE ASIGURĂ DIN BUGETUL DE STAT, ÎN CONDIŢIILE LEGII, POTRIVIT LEGII NR. 263/2010 PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE, cu modificările şi completările ulterioare.”

  DOVADA II: CASA SECTORIALA DE PENSII A M.A.I.: “Casa de Pensii Sectoriala este organul tehnic de specialitate care administreaza la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, sistemul public de pensii din România pentru cadrele militare în activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, PRECUM SI PENTRU CADRELE MILITARE TRECUTE ÎN REZERVA, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, CARE BENEFICIAZA DE AJUTOARE LUNARE CE SE ASIGURA DIN BUGETUL DE STAT, în conditiile legii.”

  Repet: aceasta sintagma “AJUTOARE LUNARE” la 2 case de pensii din 2 ministere diferite, nu poate fi intamplatoare! E misto si specificul pastrat de M.A.I. care tot ORGAN se autodenumeste, dar fara niciun dubiu, sintagma “AJUTOARE LUNARE” la 2 ministere diferite, nu este nicio coincidenta!

  Nu sunt de acord cu amestecul civil-militar! Civilii muncesc si contribuie cu ora, iar militarii cu ziua! Cand regimul de munca vs. contributie va fi egal intre militari si civili, atunci se poate face o analogie.

  Iti ofer un exemplu simplu! Inginer-ofiter vs. inginer-civil. Aceeasi treapta de salarizare, aceleasi venituri: 3 000 lei (exemplu). Muncesc si contribuiesc la fel! Aparent! De fapt inginerul-ofiter a luat teapa! Pentru cei 3 000 lei, inginerul-civil lucreaza fix 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Daca inginerul militar are bafta sa participe la un exercitiu aplicativ de 30 de zile la Capul Midia, s-a incheiat cu 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, sunt 24 de ore pe zi si 168 ore pe saptamana. Si tot 3000 lei primeste si tot aceeasi contributie o are. Mai e o schema: daca inginerul-civil e chemat sambata la munca, are 8 ore in plus retribuite dublu. La fel daca munceste mai mult de 8 ore pe zi. Si nu mai are leafa de 3000 lei, ci de 5000 lei si contribuie si mai mult la pensie. In final, desi dupa teorie, astazi civilul si militarul au/au avut aceleasi regim, inginerul-ofiter iese cu pensie mai mica decat cel inginerul-civil si muncit in plus fata de inginerul-civil, de l-a luat gaia!

  Deci, cand militarii romani vor avea regim de salarizare/contributie de 8 ore zi/40 pe saptamana sa udomnii civili vor avea regim sa salarizare/contributie penbtru 24 pe zi si 7 zile din 7 ca militarii, atunci merge analogia! Insa pana atunci, orice comparatie e fortata!

 7. Dr .House says:

  Tu nu mai obosesti cu aceste exemple …aiurea ??
  De ce nu esti corect pana la capat ?
  Ing. militar (Solda de grad + solda de functie + norma de hrana + solda de merit + Ind com + brevet ..+ alte sporuri + echipament militar gratuit + NORMA DE PRDUCTIE O)
  Ing .civil – in cele 8-10 H are de realizat o norma de productie bine stabilita pentru a-si primi salariul ! Ex…10 saibe gaurite!!!

  Si ceea ce-il mai important , cand intri in armata ITI ASUMI TOATE ACESTEA!!

 8. Gourkha says:

  I. Solda grad + solda functie + solda de merit = SALARIU. Vrei ca armata sa faca pauza de masa pe timpul misiunilor de lupta si sa mearga sa manance la restaurant in loc sa manance conserve in timp ce lupta? Merge si asa! Zici de echipament militar gratuit? Vrei ca armata sa se imbrace in blugi si bermude si sa iti defileze pe sub Arcul de Triumf? Merge si asa!

  II. Dar de contractele colective de munca si de Codul Muncii la care au dreptul civilii de ce nu spui nimic? Ai auzit de spor de 300% pentru munca de noapte sau suplimentara?

  III. Si militarii au norme in misiunile de lupta si tot foarte bine stabilite sunt!

  IV. Las-o mai moale cu productia, nu mai exista nicio productie la ora asta.

  Nu te mai preface ca nu intelegi! Cand militarii romani vor avea regim de salarizare/contributie de 8 ore zi/40 pe saptamana sau domnii civili vor avea regim sa salarizare/contributie pentru 24 pe zi si 7 zile din 7 ca militarii, atunci merge analogia! Insa pana atunci, orice comparatie e fortata!

  PS: NU MI-AM ASUMAT NISTE OBLIGATII IN ARMATA DOAR DE DRAGUL DE A FI SADO-MASOCHIST! MI LE-AM ASUMAT IN SCHIMBUL COMPENSARII ACELOR OBLIGATII, CU 2 DREPTURI: LEGE SPECIALA DE SALARIZARE SI LEGE SPECIALA DE PENSIONARE! ALTFEL NU ERAM NEBUN SA MA CHINUIESC DIN SENTIMENTE PATRIOTICE PENTRU UNII CA TINE!

 9. Dr .House says:

  Lumea (vezi colonel +eu+..) incep sa se indoiasca de………integritatea psiho -morala……..etc !

 10. al adin says:

  Ce se spune in media ca ar fi zis dna Campeanu:
  “Am înţeles că s-a creat o confuzie în urma emisiunii tv de aseară în care am vorbit despre pensiile militarilor şi am spus că acele pensii care au fost calculate greşit se vor recalcula (…) Nu am spus că luăm toate pensiile din România şi le recalculăm”, a precizat ministrul Muncii.
  În continuare, Mariana Câmpeanu s-a referit la prevederile articolului 107 din Legea nr. 263/2010, potrivit căruia “în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire”.
  ”Acesta este un principiu de bază al Legii pensiilor. Pensiile se recalculează dacă o persoană aduce un stagiu în plus sau dacă se constată o greşeală. Ţinând cont de faptul că foarte mulţi militari sunt nemulţumiţi şi au făcut cereri, le vom recalcula pensiile. Pe rolul instanţelor se află peste 25.000 de procese. Este normal ca acele pensii care sunt contestate să se recalculeze”, a subliniat ministrul Muncii care a adăugat că nu este nevoie ca pensionarii militari să facă o revenire cu privire la cuantumul stabilit.
  Cred ca a vrut sa zica ca se va lega de modul gresit de aplicare a calcului pensiilor pe L 263 si despre solutionarea amiabila a celor cu pensii diminuate care au deschis actiuni in instanta.
  Ca efect, probabil ca o noua lege ocupationala, pentru militari, va fi pregatita pentru, cred eu, 2016, cand vin si noile alegeri.

 11. spertuitu' says:

  Da, militarul isi asuma “toate acestea”, dar nu si magariile facute de politic, uitand acesta ca el reprezinta elementul de continuitate in aplicarea legilor statului si garant al respectarii intelegerilor pe care statul le face cu cetateanul. In tenis, introducerea in joc a unor mingi noi este anuntata oponentului; politicul loveste parsiv, ca sfertobocul.

 12. Marin says:

  Nu mai bate cimpii cu aberatii 24 ore in continuu,etc
  Ce spui tu se cam intimăpla prin societatile de stat. Dar la privati ,ciuciu” muncesti pina iti sar ochii zi lumina pe salar de nimic, pentru orele suplimentare daca primesti un bon de masa in plus, de grupe de munca nici nu se pune problema.
  La calculul pensiei suntetiavantajati de parca ati fi muncit triplu fata de civili.
  Asa ca mai abtinete.

 13. Gourkha says:

  Nu conteaza ca e stat sau privat! Du-te la Carrefour, Kaufland sau Metro! Da-te bine pe langa un angajat sau o angajata sa iti arate un fluturas de salariu. Vei descoperi astfel: salariul de baza pentru 8 ore de munca si 40 de ore pe saptamana. Daca a lucrat mai mult de acest program, vei regasi fiecare ora lucrata in plus retribuita ca o ora normala + 75% din tariful obisnuit. Daca a fost cumva si pe timp de noapte, inca 15% in plus! Uite cum creste salariul dupa volumul de munca si contributia si pensia ! Mai intai intereseaza-te si apoi sa dai cu ciocu’! Doar militari romani au regim de sclav, aceleasi salarii si contributii si pensii, indiferent cat muncesc! Sa se termine cu sclavagismul! Daca ati vrut militari unitari, atunci nu va mai bateti joc de ei si tratati-i ca pe ceilalti cetateni! Salarii la 8 ore de luni pana vineri nu la 24 de ore ca in trecut si acum, plata muncii suplimentare si de noapte ca la civili, aparare nationala la tarif orar – ca la civili, deszapeziri la tarif orar – regim egal precum toti cetatenii! Asa ca mars la Carrefour, Kaufland sau Metro si verifica ce ti-am spus, apoi vorbeste!

 14. Dr .House says:

  Da mai, ai dreptae : Billa -casiera 10h /zi fluturas in laba= salariu minim pe economie adica in jur de 700 lei ! Se pare ca traiesti pe…Luna!!

 15. Gourkha says:

  @ Marin. Iar pentru rezervisti iti fac pe plac. Fara pensii militare! Insa cu recalcularea salariilor acordate in trecut ca la civili: considerate ca pentru 8 ore de munca si 40 de ore pe saptamana, ca la civili. Apoi, scoatem arhivele la fiecare sa vedem cat au lucrat militarii romani suplimentar si de noapte, adica mai mult de 8 ore de munca si 40 de ore pe saptamana! Le platim retroactiv munca suplimentara si de noapte, ca la civili. Fiecare militar are in medie 3-4 luni pe an lucrate 24 de ore din 24, gratis. Inseamna inca 6-8 salarii pe an care trebuie sa ne fie platite din urma. Din ele sa ne extraga contributia la pensii si sa ne calculeze pensiile. Abia acum ii ajungem din urma in drepturi de pensionare pe civili!

  Mai sunt niste maruntisuri. Contributia la civili nu este limitata, adica nu provine dintr-o singura activitate. Ziua poti sa ai contributie din salariul de inginer angajat undeva, iar in paralel si din service-ul propriu, adica de la propria firma. Dar, militarii n-am avut dreptul sa avem si firma ca civili, sa mai contribuim si noi suplimentar de unde putem. Cam multe adunate, Marine, asa ca du-te si lasa-ne pe militarii de cariera in durerea noastra!

  Tine cont ca am experienta mai multa decat multi in contactele cu alte armate si cu cetatenii altor state. Singurii prosti pe care i-am vazut insa sa isi acuze propria armata, i-am vazut doar in Romania! Ce parere ai de ei, e un soi de handicap, de schizofrenie sau ce poate fi?

 16. Marin says:

  Tot nu intelegi nimic si lansezi niste idei de parca noi militarii am fi pus coada la pruna. Nu vezi absolut de loc realitatea de zi cu zi . vorbesti de cel de la supermarcheturi ,etc cu procram zi lumina si cu salariu minim pe economie 500 lei in mina plus bonuri. Bravos. Ia calculeaza si cu ce pensie va avea cu asa salar apoi compara cu pensia noastra. Lafaiala este in citeva companii de stat, in rest munca de sclav si batjocura pina iti ies ochii. Dar soferul de tir(inginer) care pleaca in cursa luni si se intoarce simbata pentru 1500/luna,astia ce sa mai zica. dar cei care muncesc zi de zi si nu sunt platiti cu lunile.
  Asa ca mai lasa-o naibii de troncaneala cu 24 de ore, gasesrte altceva.

 17. Gourkha says:

  “Da mai, ai dreptae : Billa -casiera 10h /zi fluturas in laba= salariu minim pe economie adica in jur de 700 lei ! Se pare ca traiesti pe…Luna!!”

  Cred ca tu traiesti pe sub Pamant! Lidl, tot casiera. Inseamna 1500 la 6 ore (30 ore pe saptamana), 2000 la 8 ore (40 de ore saptamana). Fara nicio ora suplimentara sau de noapte! Minim! In puncte cu trafic comercial mare, sunt si mai mari. Verifica si zi ca nu e asa! Dupa cate vezi, civilii sunt retribuiti la tarif orar, doar militarii sunt platiti cu ziua! Billa aia a ta unde zici ca e, in Ciorogarla dupa Cucuietii din Deal?

 18. Gourkha says:

  Afirmi! “Dar soferul de tir(inginer) care pleaca in cursa luni si se intoarce simbata pentru 1500/luna”. Din intamplare sunt in relatii foarte bune cu directorul tehnic de la o firma de TIR-uri, cu care am fost si coleg de LM. Inginer este bineinteles.

  Si acum iti spun! El da 2 300 RON, la un sofer de TIR cu 10 clase si profesionala (eu i-am facut recomandarea flacaului), pe INTERN! Asa ca e o mare problema cu inginerul ala al tau care face pe soferul de TIR si castiga si mai putin decat unul cu 10 clase. Sigur circula, sau spala doar TIR-urile?

  PS: Daca ai fi tu in cauza, te-as ajuta, cunosc 2 firme de TIR, una in PH, una in AG. Dar nu esti tu, este?

  ALT PS: Inginerul director tehnic fost coleg cu mine are salariul “confidential”, adica 1500. DE EURO! Plus Toyota SUV de serviciu. Al tau sigur are salariul in RON?

 19. tuku says:

  Gourkha
  Ce te tot omori sa le dai explicatii la toti papagalii – tu nu vezi ca ei nu stiu care este diferenta intre militari si civili . Daca va doare asa mult de ce fac civilii – duceti-va pe alte pagini. Nici acum nu ati inteles ca suntem bagati la calcularea pensiilor intr-o oala unde nu ne este locul – militarul trebuie sa fie militar cu drepturi si obligatii si civilul civil – PUNCT !

 20. Marin says:

  Tot nu ai inteles. inginerul este casatorit, are doi copii, a ramas somer si nu a gasit altceva de lucru decit sofer de tir la particular proprietar a doua tiruri.
  Si ca sa intelegi ca esti rasplatit pentru timpul lucrat comparativ cu civilii fa un simplu calcul si afiseaza-l pentru tine
  Considera un puctaj general de 60 puncte pentru ambele parti. Calculeaza pe ambele variante si vezi daca esti rasplatit sau nu.
  si gindestete ca civilii multi daca realizeaza 30-35 puncte pentru calculul pensiei.
  Dupa aceea mai vorbim
  Numai bine.

 21. spertuitu' says:

  Eu as zice ca bine ar fi sa-si apere fiecare buzunarul, doar am terminat cu comunismul…