Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Al Qaeda în criză de atacatori sinucigaşi în Irak

Potrivit The Independent, care-l citează pe  ministrul irakian al Afacerilor Externe, Hoshyar Zebari, Al Qaeda se confruntă pentru prima dată, cu o lipsă de voluntari străini care să vină în Irak pentru a comite atentate, aceştia preferând Afganistanul şi Pakistanul.

Prin intermediul unor interogatorii ale deţinuţilor şi interceptarea unor mesaje, s-a aflat că liderii al-Qaida sunt nemulţumiţi de lipsa de străini care să se ofere să comită atentate sinucigaşe tot atât de devastatoare ca în trecut, a declarat Zebari.

“Lipsa de atacatori sinucigaşi cu bombă a apărut deoarece fundamentaliştii islamici sunt mai interesaţi de Afganistan şi Pakistan în această perioadă, americanii se retrag din Irak, iar reţelele Al Qaeda au fost anihilate de noi şi de americani”, a spus Zebari. Sediul ministerului acestuia a fost ţinta unui atac cu maşină-capcană, în august 2009, în care au fost ucişi 42 de angajaţi.

“Mă aştept ca Al Qaeda să îşi regrupeze resursele rămase şi să comită, în curând, atacuri spectaculoase în Bagdad”, a apreciat ministrul.

În opinia lui Zebari, Al Qaeda se confruntă cu o dificultate în a găsi locuri sigure în zonele din Irak în care populaţia arabă sunnită este majoritară, care a ieşit masiv la vot, în alegerile generale din martie.

Utilizarea de atacatori sinucigaşi cu bombă din afara Irakului, majoritatea din Arabia Saudită, Yemen, Iordania, Siria, Libia, Algeria şi Maroc, a jucat un rol central în destabilizarea guvernelor irakiene, ajunse la putere după regimul lui Saddam Hussein.

Primele atacuri sinucigaşe cu bombă au avut loc în august 2003, când Al Qaeda a putut atrage voluntari sinucigaşi din întreaga lume musulmană, lucru care i-a permis să lanseze şi până la şapte-opt atacuri pe zi.

În 2007, 5.480 de persoane au fost omorâte în “atacuri cu bombe cu victime multiple”, dar acest număr s-a înjumătăţit în anul următor şi a continuat să scadă, în 2009, la 2.058 de persoane ucise. În primele trei luni din 2010, au fost ucise 346 de persoane, potrivit centrului de reflecţie Brookings Institution.

sursa: The Independent

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.