Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Terorismul transnaţional – ameninţare permanentă a zilelor noastre

Terorismul transnaţional este o ameninţare permanentă a zilelor noastre. Din această cauză, diferite state au decis să acorde armatei dreptul de a interveni în situaţii în care s-ar ivi o astfel de ameninţare.

După ani de consultări, Curtea de la Karlsruhe a decis că Bundeswehr poate recurge la mijloace militare şi în interiorul ţării, dar numai în situaţii extreme.
Spre exemplu, în cazul combaterii ameninţării teroriste din aer sau de pe mare, operaţiune ce-i revine de fapt Poliţiei, care însă nu beneficiază de avioane de luptă sau nave de război.

După cel de-al Doilea Război Mondial în Constituţia Republicii Federale a fost stipulată separarea strictă între Poliţie, – responsabilă pentru securitatea internă – şi armata federală, responsabilă pentru apărarea ţării.

În alte ţări europene, această separare nu este aşa de strictă. În Italia, armata are sarcina de a apăra libertatea şi democraţia.
În Franţa, aprox. 2000 de soldaţi se află în “misiune internă”, asigurând securitatea gărilor sau a unor obiective turistice, în cazul unor atacuri teroriste.
În Marea Britanie, armata a fost implicată în operaţiunile de asigurare a securităţii pe timpul Jocurilor Olimpice de la Londra. Aceasta a presupus şi staţionarea de rachete aer-sol şi de folosirea avionaleor militare în chiar inima capitalei britanice.

Revenind la Germania, şi după decizia Curţii Constituţionale, “intervenţia Bundeswehr-ului în interiorul ţării rămâne o chestiune sensibilă”, potrivit Deutsche Welle. În continuare este interzis atacul asupra unui avion de pasageri deturnat de terorişti precum şi o intervenţie contra demonstranţilor. Dacă totuşi se va pune problema, atunci va fi nevoie de acordul întregului cabient de la Berlin.

Între timp mai mulţi politicieni germani au criticat hotărârea Curţii de la Karlsruhe.

 

Sursa: Deutsche Welle

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.