Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

The Times: “italienii au plătit talibanii ca să nu-i atace în Afganistan”

Surse militare occidentale şi afgane, potrivit cotidianului britanic The Times, au afirmat că “mituirea insurgenţilor în schimbul păcii este o practică negată oficial, dar răspândită relativ pe scară largă printre forţele NATO din Afganistan”.
Între timp, Italia, ţară NATO care se pare că ar fi recurs la această metodă, a dezminţit acest lucru.

Cotidianul britanic The Times afirma joi, 15 octombrie, că cei 10 soldaţi francezi ucişi într-o ambuscadă Afganistan în august 2008 ar fi evaluat greşit riscul misiunii, deoarece italienii nu i-au avertizat că îi plăteau pe talibani pentru a menţine pacea în regiunea Sarubi, din aproapiere de Kabul.

Într-un comunicat, Guvernul italian a dezminţit că “ar fi autorizat vreodată sau ar fi aprobat vreo formă de plată în bani a membrilor insurgenţei talibane din Afganistan”.

Un înalt responsabil militar afgan a lăsat însă să se înţeleagă altceva. “Ştiam că forţele italiene plăteau opoziţia (armată – n.red.) din Sarubi pentru a nu fi atacate. Avem informaţii privind acorduri similare încheiate în provincia Herat, din vest, de forţele italiene din NATO aflate în zonă”, a declarat acest responsabil militar, sub acoperirea anonimatului.

Un purtător de cuvânt al armatei franceze din Kabul, locotenent-colonelul Jackie Fouquereau, a dat însă asigurări că “francezii nu le dau bani insurgenţilor”. La rândul său, generalul Eric Tremblay, purtătorul de cuvânt al forţelor NATO din Afganistan, a menţionat că nu este “la curent” cu aceste practici la modul general şi că nu are informaţii privind cazul italian.

“Nu este o practică împotriva insurecţiei. Dar Guvernul afgan poate face adesea aranjamente locale. Acest lucru este făcut, dar mai mult de Guvernul afgan decât de forţele internaţionale”, a asigurat el.

Cu toate acestea, o serie de oficiali occidentali şi afgani au afirmat, sub acoperirea anonimatului, că această practică, sensibilă din punct de vedere politic, este destul de răspândită în cadrul forţelor NATO din Afganistan. O sursă militară occidentală a menţionat chiar plăţi efectuate de soldaţii canadieni staţionaţi în violenta provincie Kandahar, din sud, în timp ce un alt ofiţer a vorbit despre practici similare ale armatei germane în nord, la Kunduz.

“Multe dintre ţările membre NATO ai căror soldaţi acţionează în zonele rurale din Afganistan îi plătesc pe insurgenţi pentru a nu fi atacaţi, cu excepţia britanicilor, americanilor şi a operaţiunii Enduring Freedom, aflată sub comandament american”, explică înaltul responsabil militar afgan.

Sursa: The Times

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.