Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Toate pensiile militarilor vor scădea cu 19 până la 69%

Într-un document al Ministerului Apărării, citat de Realitatea.net, se arată că toate pensiile militarilor vor fi afectate de prevederile viitoarei Legi a sistemului unitar de pensii, cadrele militare urmând să piardă între 19 şi 69% din pensiile actuale, potrivit simulărilor făcute de Ministerul Muncii.


“La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi”, se arată într-un comunicat al MApN citat de Realitatea.net.

Documentul MApN privind pensiile militare

“Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor care a fost obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţi”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Ministerul Apărării susţine că suma care ar putea fi economisită prin aplicarea noilor prevederi nu poate fi determinată, întrucât nu există o bază de date privind drepturile băneşti plătite militarilor, aceştia neavând carnet de muncă.

“Realizarea bazei de date pentru aproximativ 82.000 de pensionari presupune o perioadă de timp de peste 15-20 de ani, pentru consultarea statelor de plată aflate în arhivele militare din teritoriu”, potrivit documentului MApN.

Conform unei statistici a Ministerului Apărării din anul 2009, peste 72% dintre pensiile militare se situează sub plafonul de 2.000 de lei. În acest sens, 13.143 de pensionari, adică 16% din totalul foştilor militari, primesc lunar o pensie cuprinsă între 39 şi 1.000 de lei. Peste jumătate dintre foştii militari (55,85%), adică 45.671 de persoane au o pensie cuprinsă între 1.001 şi 2.000 de lei. 15.881 de pensionari militari primesc o pensie cuprinsă între 2.001-3.000 de lei, iar 6.111 de foşti militari primesc lunar o pensie între 3.001 şi 4.000 de lei.

Astfel, potrivit situaţiei centralizate de MApN în 2009, doar puţin peste 1% dintre foştii militari au o pensie de peste 4.000 de lei,  765 se încadrează în cuantumul 4.001-5.000 de lei, iar 201 primesc o pensie de peste 5.000 de lei.

Militarii cer instanţei să constate că Guvernul şi Ministerul Muncii au refuzat nejustificat să invite Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate la dialogul social pe marginea legii unice a pensiilor, deşi proiectul îi afecta direct, astfel încât nu au putut aduce amendamente.

sursa: Realitatea.net

UPDATE 14.30:

* Conform ministrului Muncii, Mihai Şeitan, nu există în acest moment un document oficial care să ateste aceste simulări. Acesta a întărit că informaţia nu este credibilă, reluând mesajul că pensiile militare vor scădea doar cele peste 3.000 de lei dar nici acelea cu 69%. Şeitan a recunoscut că au fost făcute simulări dar doar pentru “calibrarea” sistemului de calcul şi că a fost folosit salariul minim ca baza de calcul pentru zonele unde nu au putut fi furnizate date oficiale (adică baza cu TOATE salariile avute de-a lungul carierei).

* Col(r) Mircea Dogaru, Preşedintele Sindicatului Cadrelor mIlitare Disponibilizate, a confirmat în două intervenţii telefonice la Antena3 şi Realitatea Tv că simulările sunt cât se poate de reale iar cifrele obţinute corecte.

* Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat în conferinţă de presă că infomaţia privind reducerea pensiilor militare este incorectă.

* “La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii”, se arată în documentul public transmis Senatului şi afişat pe site-ul camerei superioare. În aceste condiţii, după cum arată răspunsul transmis de ministrul Oprea la Senat, “vor fi afectate toate pensiile aflate în plată, dar şi cele viitoare”, iar cuantumul economiilor care s-ar face nu poate fi stabilit.

UPDATE 16.36

Concluzie: documentul transmis de MApN confirmă faptul că premierul Emil Boc, ministrul Muncii Mihai Şeitan, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, induc în eroare opinia publică sau pur şi simplu mint când afirmă că aceste calcule nu au fost făcute. Prin semnătura ministrului Apărării se confirmă veridicitatea informaţiei privind reducerea valorii pensiilor militare în formatul actual al legii.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

26 Responses to “Toate pensiile militarilor vor scădea cu 19 până la 69%”

 1. Piksulescu says:

  Acest domn se pare că are o problemă personală cu militarii în general și vrea cu tot dinadinsul să facă ce spune șeful său de la Cotroceni. Fără intenția de a-l jigni, o spun că ar trebui să solicite ajutorul ministrului sănătății. Prietenii știu de ce! Ce face ministerul apărării? Ca de obicei, mai nimic. Cu așa conducere, în următorii douăzeci de ani, armata română va angaja mercenari?

 2. SAM says:

  BOC SI SEITAN LA PUSCARIE LANGA VOICU

 3. Militarul says:

  “Conform ministrului Muncii, Mihai Şeitan, nu există în acest moment un document oficial care să ateste aceste simulări. Acesta a întărit că informaţia nu este credibilă, reluând mesajul că pensiile militare vor scădea doar cele peste 3.000 de lei dar nici acelea cu 69%. Şeitan a recunoscut că au fost făcute simulări dar doar pentru “calibrarea” sistemului de calcul şi că a fost folosit salariul minim ca baza de calcul pentru zonele unde nu au putut fi furnizate date oficiale…”

  Cum poate sa-si “calibreze” acest ministru un sistem de calcul, prost elaborat de la bun inceput…Nu a dorit altceva decat sa reduca pensiile, din motive, poate personale…si fara logica… Cum poate sa reduca NUMAI PENSIILE PESTE 3000 lei? Ce va face atunci cand pensia unui colonel sau general va deveni mai mica dacat a unui subofiter? Asta doreste, umilire? De ce nu-si cere si el salariu la nivelul unui subordonat? De ce in legea salariilor nu se procedeaza la fel? Genereaza numai populism si prostie, fara sa clipeasca si fara sa gandeasca… Poate ca nici nu merita…

 4. Dumitriu says:

  Ce guvern este acesta? Una declara M.Ap.N. alta purtatorul de cuvant a guvernului si alta declara Bokul? Alo forumisti poate ne lamuriti si pe noi care este treaba. Cum sa interpretam aceste declaratii? Va taia din pensii guvernul FMI a lui Basescu, sau nu? Diseara pe Realitatea TV la ora 20 vine cu o declaratie col. dr. Mircea Dogaru, poate ne lamureste el!

 5. altfel says:

  Nu inteleg unde sunt “cei multi”, cei peste 51% care au votat pentru Basescu si Boc! De ce nu ies in strada sa faca manifestatii de sustinere? Doar nu le e rusine ca i-au votat! Iesiti oameni buni pe strada sa combateti manifestatiile huliganilor astia care striga ca li se taie din lefuri si din pensii. Nu le-ar fi rusine! Foarte bine ca le taie! Ce ar vrea, sa traiasca bine? De ce sa traisca bine, fiindca asa le-a urat uratul?!? Pai, ce, ei nu stiau ca ala minte de-mpute si apele reziduale?!?

 6. general says:

  actualii guvernanti ne cred cel putin tampiti.cine crede ca vor fi afectate numai pensiile militare mai mari de 3000lei are ceva mai mult la cap.problema este ca au creat o diversiune si au reusit acolo unde se asteptau mai putin adica in sistemul de aparare si siguranta nationala.daca nu stiti au diminuat soldele militarilor activi la toate nivelurile.cel putin activii au o scuza .daca vorbesc pierd obiectul muncii. pensionarii militari ce pierd?ce naiba ii opreste sa puna uniformele pe umeras si sa iasa in strada?in concluzie ne meritam soarta.

 7. voinea says:

  Mai aveti un pic de rabdare stimati domni. Sa stranga SCMD peste 20000 de membrii in acest an,sa-si perfectioneze sistemul de comunicatii,sa acumuleze suficiente mijloace banesti care sa-i permita sa abordeze toate formele de lupta sindicala si vom trece si la actiuni in forta. Atunci cand vom fi in masura sa mobilizam o filiala in maximum o ora si s-o transformam intr-un pluton(companie,batalion) gata de lupta vom putea spune ca suntem pregatiti. V-ati gandit ce am putea pati daca ne-am strange 2000 de manifestanti in fata guvernului si mafiotii de la guvernare ar organiza o contramanifestatie de 10000 de pensionari saraci atatati impotriva noastra?Deocamdata mergem pe cale democratica incercand sa blocam legea in parlament si actionand in justitie actualul guvern. Esential este acum sa ne miscam f.repede si sa nu stam cu mana in san.Personal ,la miscarile de trupe care se fac pe scena politica ,cred ca legea pensiilor va trece prin parlament si comandantul nostru suprem o va promulga desi ne-a promis solemn ca nu o va face.
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 8. curiosul says:

  Dupa calculele facute de ziarisi (vezp http://www.zf.ro/profesii/exclusiv-online-statul-ar-putea-plati-cas-de-600-milioane-de-euro-pentru-pensiile-politistilor-si-ale-militarilor-dupa-aplicarea-noii-legi-a-pensiilor-5500694/ ),
  plata pensiilor militare din fondul public de pensii nu numai ca nu va aduce economii ci va creste deficitul acestui fond cu cca 280 mil euro:

  “In ceea ce priveste Ministerul Apararii, cheltuielile cu plata CAS vor fi de 850 mil. lei (200 mil. euro). Cheltuielile anuale cu pensiile angajatilor Ministerului Apararii sunt de 480 mil. euro.”

  Nu cumva guvernantii vor doar sa scoata Armata in strada si nu prea stiu cum sa faca?
  Se pare ca n-au invatat nimic din istoria evenimentelor din dec. 1989…

 9. lucius says:

  Domnilor MILITARI,
  Ce asteptati? O minune? Cu aceasta sleahta de golani-guvernanti nu intelegeti ca “minuni pozitive” nu se intampla?
  Haideti sa lasam sporovaiala dintre noi si sa ne uitam in jur. Cea mai buna lectie le-au dat-o cei din justitie, iar acum cei din educatie si sanatate.
  Noi ce mai asteptam? Sa vedem daca ministrul Oprea isi da demisia? Indiferent de decizia lui nu cred ca ne incalzeste cu ceva.
  Asa ca HADETI FRATILOR IN STRADA. Si nu oriunde. LA GUVERN (ocupand toata Piata Victoriei) si la COTROCENI. Daca stau bine si ma gandesc n-ar fi rau sa fim si in Piata Constitutiei.
  Rezultatul:
  1. paralizarea traficului in capitala;
  2. paralizarea si schimbarea acestei sleahte incompetente (chestia cu schimbatul mi-a oferit-o dl.Ponta-acum este pe Antena 3);
  3. repunerea armatei in drepturile legale si constitutionale in conformitate cu legile acestei tari (sa mai fac referire si la alianta euroatlantica NATO?)
  4. realizarea de catre aceste “creaturi-guvernanti” ce inseamna ARMATA intr-un stat.

  Pe aceasta cale, rog Sindicatul cadrelor militare disponibilizate (mi-a placut atitudinea ferma adoptata de dl.col(r) dr.Mircea Dogaru) sa cheme toti pensionarii militari IN STRADA.
  Poate asa se vor trezi din amorteala si cei ce sunt activi (mai devreme sau mai tarziu si ei vor fi … pensionari)

 10. NELA BATIRU says:

  1. In aceasta seara, pe Antena 3, la emisiunea lui Gadea, va fi invitat dl. gl. Popescu (membru al SCMD).
  2. Cred ca in strada ar trebui sa iasa nu numai pensionarii, ci si activii, ca si pe ei ii va afecta aceasta lege. Sau, daca nu au curajul sa iasa in strada, macar sa vina in plen, cand se va vota legea! Acest lucru e permis.

 11. general says:

  ma repet.astia ne cred tampiti.TOATE PENSIILE MILITARE VOR SCADE DRASTIC.dupa aceea vor gasi diferite scuze asa cum au gasit pt. salarii in invatamant si administratie .avem o singura solutie, sa iesim in strada constituiti in sindicat dupa care in justitia romaneasca si la cedo.si militarii activi vor fi afectati ca viitori pensionari .au fost atinsi deja la salarii.nu-mi pasa mie si nici tie ce spune civilul.cand eu eram in poligon la cincu si dormeam in transee el statea cu mana la blana la mita.asa ca fiecare pentru el.civilii vor venii la noi cand vor simtii ca le este groasa la fund.vedeti ce se intampla la granita de sud estul rusiei si acolo sunt baze militare america.nu se baga.

 12. Nimeni says:

  @ NELA BATIRU – Cu mare plăcere ar ieşi în stradă şi cei activi … dar vedeţi dvs. legea 80 privind statutul cadrelor militare este încă în vigoare…. aşa că…

 13. ionica_minune says:

  Subscriu la cele spuse de nimeni. Activii sunt alaturi de dumneavoastra…….cu sufletul. Ati fost activi candva si ar trebui sa stiti foarte bine lucrurile la care activii au interdictie. Sper ca in curand sa mai ajutam si altfel.
  Lucius, nu cred ca “activii” sunt in amorteala…..cred doar ca nu au pe cineva care sa-i comande (asta in caz ca ai uitat ca la armata unii comanda si altii executa……..asa a fost conceputa armata).
  Daca domnia ta beneficiezi de o pensie poti fi sigur ca si actualul “activ” vrea sa ajunga la ea dupa 20 de ani de haine kaki, nu sa fie scuipat ca o masea stricata ca a participat la miting………
  Parerea mea: daca din cei 80000 de pensionari ar veni macar 5000 in piata universitatii……..ar fi un mare semn de alarma pentru guvern si presedentie, DAR………nu prea vad pe d-l general X sa iasa in strada sa-si revendice drepturile pentru ca a fost obisnuit sa faca cineva treaba asta pentru el.
  Deci Lucius, sper din suflet sa intelegeti ca in aceasta lupta “activii” nu va pot ajuta decat, eventual” prin rezervistul de frunte al ministerului Gabriel Oprea.
  Sper sa va(ne) ajute Dumnezeu in demersurile Voastre.

 14. voinea says:

  Filiala 1 sector 6 Bucuresti este gata de lupta.In 5 minute de la transmiterea simnalului de alarma toti cei 20 de membrii primesc semnalul de alarma ,in 20 de minute sunt prezenti la sediu si cu cele 12 masini mici din dotare putem ajunge f.rapid la locul de lupta ordonat de catre conducerea centrala a SCMD.Dorim ca SMCD sa precizeze clar strategia de lupta si de ce mijloace trebuie sa dispunem pentru a ne atinge obiectivele .
  Raporteaza presedintele filialei col(r)ingVoinea Ion

 15. Valentin says:

  Iata ca a sosit si randul militarilor (ca entitate sociala) de a fi loviti de incompetenta si paranoia actualilor guvernanti. Daca pana acum nu am avut posibilitatea legala de a uni si cere drepturile (Statutul cadrelor militare), acum ca pensionari, trebuie si putem sa ne unim fortele si sa punem piciorul in prag,sa nu ne mai lasam umiliti de niste gunoaie incompetente care nu sunt in stare sa conduca sau sa gestioneze o tara. Astept cu nerabdare diminuarea pensiei (gr.2 inv. dobandit in timpul si din cauza indeplinirilor atributiilor de serviciu) pentru a ma prezenta la sediul onorabililor ,pentru a-i contamina si pe ei tot cu gr.2. Poate se vor descurca mai bine cu o astfel de pensie (chiar si nemodificata) decat cu salariul actual.

 16. lucius says:

  Pentru d-na Nela Batiru
  Foarte adevarat in legatura cu Legea 80.
  Dar haideti sa ne uitam in jurul nostru si ce descoperim? Suntem singura categorie sociala din “inca” acesta tara care respectam legile.
  Rezultatul, care este? BATJOCORIREA SI UMILIREA ACESTEI CATEGORII SOCIALE.
  In rest va las pe dvs. sa decideti cat de bine am gandit, fara sa mai fac referire la … “scopul scuza mijloacele”, sau la … arta razboiului …

 17. NELA BATIRU says:

  @Nimeni si lucius
  Bine, nu sa iesiti in strada, dar ganditi-va la alte mijloace legale prin care sa va/ne aparati/aparam interesele. Ca si rezervisti, si activi, pe legea pensiilor avem aceleasi interese.
  Noi, rezervistii, facem ceea ce ne duce capul si … disperarea la gandul ca ni se va lua ceva ce a insemnat zeci de ani de catanie, sacrificii, familie departe, misiuni, aplicatii etc., le stiti si le stim cu totii. Pana anul acesta ziceam ca pensia mea, asa cum e (nicidecum nesimtita si nicidecum peste 3.000) este singurul lucru cert (dpdv financiar) din viata mea. Acum, de vreo cateva luni bune de cand a inceput balamucul acesta, cred ca am luat-o razna! Si nu numai faptul ca mi s-ar diminua pensia ma sperie, dar imi creaza o stare de disconfort psihic “atacul” continuu al celor din jurul meu – “lasa draga, taica-miu, dupa 40 de ani de munca are 12 milioane pensie, tu cat ai vrea sa ai dupa 20?” Bine, dar ce-a facut taica-su si ce am facut eu? Cata scoala are taica-su si cata scoala am eu? taica-su dupa 8 ore de munca venea acasa, eu plecam luni dimineata cu valiza si mai veneam vineri, in aplicatii stateam cu saptamanile etc. Na’ m-a luat valul si am inceput a ma boci!

 18. general says:

  am pensie 3100 si deci pana la urma ce conteaza 100 in sus sau in jos.prostia este ca unii cred ca ce este sub 3000 nu este afectat.mare eroare.noi militarii si chiar politistii nu avem exercitiul protestelor.asta este.am fost obisnuiti sa batem din pinteni si sa spunem am inteles chiar daca in sinea noastra am injurat de mama focului.trebuie sa ne autoeducam,sa ne infrangem teama si sa renuntam la un orgoliu prost inteles.trebuie rapid sa invatam sa ne cerem drepturile altfel vor urma in cascada si alte nedreptati.trbuie sa lasam deoparte acele angoase ce se manifestau la un moment dat in sistemul de aparare si siguranta nationala fiindca numai uniti vom depasi acest moment greu pentru noi.nu vedeti ca astia dupa ce au adus tara la faliment vor sa ne aduca si pe noi in sapa de lemn.cu bocete fata ,nela batiru nu faci nimic .trebuie rupta pisica.

 19. Nimeni says:

  @ Ionica Minune şi Nela Batiru: ehee… vedeţi dvs asta a fost una din justificările controlului civil asupra armatei. Un reprezentant civil care să apere interesele militarilor acolo unde natura meseriei nu le permite acestora sa se exprime…. ah ce bălării spun.
  @Lucius: mă bucur că nu aţi mai continuat cu Sun Tzu. Totuşi mă nelinişteşte un gând: dacă marele gânditor chinez este actualitate astăzi, după 2500 de ani, ce ar trebui să înţelegem: că nu am evoluat deloc de atunci, că ne dezvoltăm ciclic sau ambele?
  O soluţie ar fi să distrugem imaginea acestor oameni pe care ne conduc, în aşa fel încât să nu mai poată să ocupe nici măcar un loc de spălător de parbriz din intersecţia de la Răzoare din Bucureşti… dar pentru asta trebuie să ne “coagulăm” şi multe… multe altele….
  Am onoarea să vă salut, camarazi!

 20. Nimeni says:

  M-am greşit în exprimare anterior. Vă rog citiţi: “oameni care ne conduc” în loc de “vanghelismul”: oameni pe care ne conduc….

 21. miorel says:

  daca organizati manifestatie, ma imbrac civil si vin si io, care sunt militar activ. mai sunt destui care gandesc ca mine. legea 80 nu ne permite sa menifestam in uniforma, dar in timpul meu liber (si pentru asta voi avea grija sa imi fac timp) ma duc la orice manifestatie vreau, fara sa afectez haina militara si imaginea Armatei. de onoare nu stiu daca mai e cazul sa mai vorbim.

 22. general says:

  colonele ing. voinea cred ca incerci sa fii hasliu.ne miscam tare greu.am participat la o convocare in vederea constituirii unei filiale de sindicat.in faza initiala au participat in jur de 300 persoane din aproape 2000 pensionari militari existenti la nivel garnizoana..stii acum dupa 2 luni cati membrii inscrisi sunt?numai 50 din care 15 sunt vicepresedinti.fiindca (imi place sa spun )ca sunt o persoana cunoscuta am intrebat pe multi de ce nu se inscriu?raspuns”.sa mai vedem,lasa ca daca sunteti voi beneficiem toti.si daca pierd banii dati drept cotizatie,am pensie sub 3000″asta este conceptia de la ofiter superior pina la subofiter.in plus cei de la asociatia cadrelor militare nu sunt prietenosi cu scmd din motive care imi scapa.cu frica nu rezolvam nimic.retine ca civilii nu se ating de militari.pdl este in cadere libera.problema este ca noi ne mobilizam greu dar niste exercitii nu strica chiar si de amorul propriu.suntem cu prea mult bun simt si asta in prezent a devenit defect.sa auzim de bine.

 23. Valentin says:

  Nu trebuie sa avem incredere in vorbele D-nului Oprea (in legatura cu demisia),este un simplu om politic(independent?),al momentului si al actualului Guvern! Iar aluatul din care-i facut,chiar daca e crescut,e un pic cam ranced,asa ca mari sperante nu trebuie sa ne facem.Baza este in noi,ca indivizi si ca structura sociala.Diferenta dintre noi si niste simpli civili este enorma;dar pana acum civilii ne-au cam dat clasa (vezi profesorii din Buzau,etc.).Noi, ca militarii,chiar nu ne putem sincroniza in actiuni? Multi am lucrat pe linie de comanda,am condus sute de oameni,chiar nu putem sa ne unim si sa demonstram actualilor guvernanti ca nu suntem niste carpe de sters pe jos?! Nu cerem mari eforturi celor activi,dar noi (cei cu taloanele de pensii in portofel – circa 160.000 de foste cadre din ministerele de Interne si Aparare )ce asteptam,oameni buni? Asteptam ziua de pensie(pe card sau prin postas) sa vedem daca a scazut sau nu? O solutie este inscrierea in SCMDRR,angajam avocati,dam in judecata ministere,Guvernul,Statul si vom castiga pana la urma,vom avea o hotarare care nu se va pune niciodata in aplicare (din dif.motive politice,economice),o hartie fara valoare (asa cum au si profesorii).Chiar nu vede nimeni ca actualii guvernanti incalca legile (incepand cu Constitutia),in mod grosolan? Eu cred ca trebuie sa aratam fermitate in actiunile noastre,nu trebuie sa-i lasam sa ne dezbine, sa nu acceptam aprobarea legii in varianta dorita de ei.Am rabdat prea multe magarii (scuze – am suportat cu tarie privatiunile serviciului militar),dar asta pune capac la toate.Trebuie sa aratam incompetentilor ce inseamna a fi MILITAR!

 24. Punisher says:

  Va asigur eu ca majoritatea militarilor ACTIVI sunt gata sa iasa in strada.
  La naiba cu sleahta asta care ne conduce. Trebuie sa ne aparam drepturile si onoarea.
  O noua revolutie!!!!!!!!!! Asta e solutia
  In timp ce Boc da cu coasa prin salarii, pensii etc. si Base chefuieste cu sleahta lui de nesatui…unii duc greul departe de tara dar aparand interesele ei.
  Domnilor guvernanti…timul pentru a va onora singuri va sfarsi in curand.
  SEMPER FIDELIS
  Tineti cu poporul ca sa nu rataciti !!!!!!!!!!!!!!!!!

 25. robert says:

  ce naiba pensie de 3000 ron? altii muncesc si nu iau salariu 2000 iar pensionarii militari stau acasa si iau pensia 3000ron?dupa ce k au avut in tinerete salarii uriase;
  d asta sunt multi saraci, de asta e criza
  uite unde se duc banii; orice pensie ar trebuie sa fie maxim 2000 ron; pensia e data din impozitele si taxele pe kre le platesc salariatii;

 26. Nimeni says:

  @Robert: da tăticule, ai dreptate, în tinereţe avem salarii uriaşe… d-aia, Ionuţ – pompierul care a murit ieri – stătea în chirie cu mai mulţi colegi… că nu mai putea de bine.