Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Tragedia cauzată de catastrofa aeriană de la Tuzla continuă în tribunal

avionul AN-2 prabusit la Tuzla foto media.realitatea.ro

Familiile militarilor morţi în accidentul aviatic de la Tuzla au început procesul cu statul român şi cer despăgubiri de 10 milioane de euro pentru cele 12 vieţi curmate.

Banii pe care i-ar obţine, spun rudele, vor fi donaţi pentru a cumpăra un elicopter, cu care scafandrii să se poată antrena fără a mai fi puşi în pericol. Nu vor păstra nici un ban pentru ei, îi vor folosi pe toţi pentru dotarea Armatei.

Rudele militarilor morţi în accident susţin că au aflat din presă despre raportul final al Parchetului General, care a stabilit că accidentul a fost produs de o defecţiune tehnică şi s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Sunt deranjaţi că nici un oficial al Armatei nu a venit să le ofere lămuriri.

Familiile locotenentului Liviu Antim, fruntaşului Vlăduţ Sărman şi soldatului Cosmin Florescu au cerut o expertiză tehnică girată de NATO.

Potrivi familiilor celor decedaţi şefii Ministerului Apărării Naţionale nu au făcut decât să ascundă multe aspecte legate de anchetă şi să nu găsească niciun vinovat. Iar asta pentru că o parte dintre familiile decedaţilor s-a hotărât să se judece cu Statul Român, ţinta lor fiind Ministerul Apărării Naţionale.

Rudele sunt nemulţumite de rezultatele anchetei Parchetului Militar, care a dispus neînceperea urmăririi penale, şi care a concluzionat că nimeni nu poate răspunde pentru accidentul aviatic cel mai grav din istoria post-decembristă a României.

Părinţii militarilor cred că Armata este de vină pentru că cei 12 au ajuns în mormânt şi ştiu că trebuie să lupte în memoria lor pentru a se face dreptate.

Doamna Emilia Sărman, mama fruntaşului Constantin Vlăduţ Sărman, mort în accident -, este una dintre persoanele care au ales să dea în judecată Statul Român, susţine că expertiza pe care au făcut-o în dosar este plină de lacune. “Sunt şi eu inginer, ştiu cum se face aşa ceva, nici măcar nu a fost semnată de şeful de laborator”.

“Dacă Statul Român nu este de vină, atunci cine e? Cum se poate ca astăzi să fie bune acele avioane, iar a doua zi, (n.r. – după ce s-a petrecut tragedia avioanele au fost oprite de la zbor după care SMFA a decis scoaterea din exploatare a tuturor aeronavelor AN-2 deţinute n.r.) nu?” – a declarat dna Seserman pentru Cuget Liber.

Alte acuze aduse MApN de doamna Sărman:
– “Cum se poate să nu ai o maşină de pompieri şi o salvare la faţa locului, aşa cum cer procedurile?”
– “I-a trecut cuiva prin cap să îi testeze pe cei din turnul de control cu un alcooltest?”

Reprezentanţii Armatei au declarat, la acel moment, că, la faţa locului, au existat atât o maşină de pompieri, cât şi o ambulanţă. Emilia Sărman ne-a spus însă că mai multe persoane ce s-au aflat acolo i-au spus contrariul. Numai că reprezentanţii Armatei le-ar fi impus tuturor să tacă şi să respecte varianta îmbrăţişată în mod oficial.

Dosarul prin care Emilia Sărman s-a îndreptat împotriva Statului Român, prin Ministerul Apărării Naţionale, a fost înregistrat la data de 1 septembrie 2010 şi a căpătat numărul 41791/3/2010. El se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a III – a Civilă şi are obiectul “acţiune în răspundere delictuală”. Următoarea înfăţişare va avea loc la data de 10 martie.

Mai sunt încă cel puţin trei familii ale militarilor omorâţi la Tuzla care au dat Statul Român în judecată, prin Ministerul Apărării Naţionale. Contactat telefonic, tatăl militarului Cosmin Florescu ne-a declarat că daunele pe care le solicită Armatei sunt tot de 10 milioane de euro. Vizavi de rezultatul anchetei, acesta a declarat că la dosar “sunt nişte minciuni gononate!”. Acţiunea civilă a familiei Florescu se află tot pe rolul Tribunalului Bucureşti, dar la Secţia a V-a civilă. Dosarul are numărul de înregistrare 44545/3/2010, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 14 iunie. Obiectul dosarului este tot “acţiune în răspundere delictuală”.

sursa: Antena 1; Cuget Liber

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Tragedia cauzată de catastrofa aeriană de la Tuzla continuă în tribunal”

 1. catalina_anghene says:

  “Familiile militarilor morţi în accidentul aviatic de la Tuzla au început procesul cu statul român şi cer despăgubiri de 10 milioane de euro pentru cele 12 vieţi curmate.”

  Cum va permiteti sa scrieti un astfel de articol fara sa verificati???

  Familiile care cer despagubiri o fac pentru ei, in numele lor, nu in numele celor 12 militari implicati in tragedia de la Tuzla.

  Doamna Emilia Sărman si domnul Cosmin Furtuna actioneaza cum considera. Important este ca NU TOATE FAMILIILE SUNT IMPLICATE IN ACTIUNEA LOR.

  Pentru familia mea, care a pierdut o persoana deosebita in acel accident…niciun ban din despagubiri nu ne-ar sterge suferinta…indiferent de motivatie!

 2. catalina_anghene says:

  …daca tot spuneti sursa de unde ati luat stirea, redati-o fidel

  “Mama devastată de durere a militarului Constantin Vlăduţ Sărman: „Cer 10 milioane de euro de la Statul Român, cu care voi cumpăra elicoptere pentru Armată! Asta ar fi făcut şi fiul meu!“

  “Iar asta pentru că o parte dintre familiile decedaţilor s-a hotărât să se ia de gât cu Statul Român, ţinta lor fiind Ministerul Apărării Naţionale”.

  http://www.cugetliber.ro/1296165600/articol/75437/10-milioane-de-euro-pentru-viata-unui-militar-mort-la-tuzla/

 3. mos teaca says:

  succes! nu va lasati!