Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Traian Băsescu – referiri la politica de securitate şi apărare

În cursul zilei de 19 ianuarie 2012, Traian Băsescu a avut o întâlnire cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti. În discursul său, a făcut câteva referiri la politica de securitate  şi apărare. În acest sens, Traian Băsescu a spus:
“În domeniul securităţi, România va continua să fie un contributor cu vizibilitate atât în implementarea deciziilor Summit-ului de la Lisabona vizând consolidarea internă a NATO, cât şi în pregătirea Summit-ului de la Chicago din 2012″.

În perspectiva Summitului de la Chicago, Traian Băsescu a subliniat faptul că:
“Obiectivele noastre punctuale vizează declararea capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă şi identificarea unor iniţiative şi proiecte de tip “smart defence” care, în contextul actualelor constrângeri financiare, pot contribui la consolidarea capacităţilor militare ale Alianţei”.

Referitor la participarea militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan Băsescu a spus că “obiectivul nostru, ca şi al altor aliaţi, este ca, pe măsura avansării procesului de transfer al atribuţiilor de securitate către Armata Naţională Afgană, să procedăm la o diminuare graduală a forţelor combatante, în paralel cu sporirea numărului militarilor implicaţi în activităţi de formare şi instruire”.

În ceea ce priveşte Politica Comună de Securitate şi Apărare, Băsescu a menţionat că “în 2011 România a devenit cel mai important contributor la misiunile civile ale Uniunii Europene”.
“Pentru anul care abia a început, ne-am propus să sprijinim iniţiativele în direcţia unei politici de securitate şi apărare mai coerente şi orientată spre rezultate, inclusiv din perspectiva implicării partenerilor estici în sistemul european de gestionare a crizelor”, a spus Băsescu.

“În 2012, România va continua să susţină o abordare principială privind cadrul pentru un nou aranjament în domeniul armamentelor convenţionale, considerând că orice viitor proces de negociere trebuie să permită preluarea elementelor deja convenite în cadrul Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa şi varianta sa adaptată”.

Referitor la parteneriatul strategic cu SUA, Traian Băsescu a spus:
“Construim relaţia strategică consolidată cu Statele Unite de pe o platformă reînnoită. Vom lucra în acest an împreună cu partenerii americani pentru implementarea tuturor liniilor de acţiune convenite în domeniile pe care este structurată Declaraţia Comună privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI”.

Sursa: comunicat de presă al Preşedinţiei României

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.