Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Traian Băsescu: “România nu şi-a majorat efectivele în Afganistan pentru a face frumos în faţa Washingtonului”

Invitat la postul B1TV, Preşedintele Traian Băsescu a declarat pe 12 aprilie că “România nu şi-a majorat efectivele în Afganistan pentru a face frumos în faţa Washingtonului”. Această decizie a fost luată pentru ca “România să îşi protejeze efectivele din zona de responsabilitate asumată”.
“Poate că este momentul (…)  ca eu să explic opţiunea noastră. România n-are niciun motiv să facă frumos în faţa Washingtonului. Şi nu ne-am mărit numărul de trupe nici ca să mă primească Obama, nici ca să-mi dea vreo decoraţie… Nu! În privinţa Afganistanului, avem o zonă de responsabilitate. Toate analizele ne arătau că zona de responsabilitate pe care o avem este o zonă extrem de riscantă dacă nu ne consolidăm efectivele. Noi acoperim zona Zabul şi avem în responsabilitate peste 100 de kilometri de infrastructură de transport, singura pe care se poate face aprovizionarea trupelor, plus zonele laterale. (…) Numărul de militari pe care îl aveam în zona de responsabilitate asumată punea situaţia efectivelor pe care le avem acolo în dificultate”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că “trupelor române nu li se măreşte numărul misiunilor şi că România îşi suplimentează numărul militarilor pentru a-şi proteja trupele (n.r.prezente în acest teatru de operaţiuni).

Totodată, şeful statului a adăugat că i-ar fi fost uşor să decidă retragerea trupelor române din teatrele de operaţii la preluarea primului mandat, dar că a decis să promoveze consecvenţa României în faţa partenerilor internaţionali.

“Mie mi-ar fi fost foarte uşor când am venit în funcţia de preşedinte să spun «Domnule Iliescu, domnule Adrian Năstase, aţi băgat România în Irak şi în Afganistan. Eu o retrag şi aplaudaţi-mă popor român».

“Aş fi fost un preşedinte ticălos, iresponsabil dacă făceam acest lucru. Pentru că în 2003 ne-am angajat la nişte misiuni. Slavă Domnului, am dus-o până la capăt pe cea din Irak. Sperăm să o ducem la capăt şi pe cea din Afganistan. Sigur că sunt costuri – costuri materiale, costuri în vieţi omeneşti… Până la urmă, suntem în NATO. Am vrut să fim în NATO şi este cea mai sigură poziţie a noastră, aceea de membri ai NATO. Este singura opţiune pe care o avem pentru a ne garanta securitatea”, a mai explicat Băsescu.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Traian Băsescu: “România nu şi-a majorat efectivele în Afganistan pentru a face frumos în faţa Washingtonului””

 1. Valentin says:

  Este adevarat ca ,,România n-are niciun motiv să facă frumos în faţa Washingtonului”,dar el are?

 2. voinea says:

  Va intrebati de ce nu are Armata bani pentru pensiile militarilor?
  Haideti sa facem o mica socoteala:
  -Afacerea Mig 21 =1 miliard dolari;
  -Vietile aviatorilor motri= neprecupetite;
  -Despagubirile catre familiile pilotilor morti= milioane de dolari;
  -Afacerea Azur =50 milioane +comisioane;
  – Afacerea fregate = 600 milioane + cheltuielile de modernizare si mentenanta;
  -Intretinerea trupelor in teatrele de operatii=ne va spune dl.Oprea;
  -Despagubi rile catre familiile militarilor morti in teatrele de operatii sau raniti=milioane de dolari;
  -Contributia la NATO;
  -Summitul NATO =35 de milioane euro;
  -Facilitatile acordate NATO= ne va spune tot dl.Oprea.
  Toate acestea au grevat bugetul Armatei pe multi ani de zile.Iata de ce Armata nu are bani nici pentru modernizarea armamentului si nici pentru pensiile militarilor.
  Pe buna dreptate stai si te intrebi ce a adus NATO pentru ROMANIA ?
  -armament modern- NU;
  -morti si raniti- DA;
  -cheltuieli suplimentare incomensurabile-DA;
  -transf ormarea ostasului roman in carne de tun ieftina pe teatrele lor de operatii-Da;
  -doliu si jale in multe familii de romani – DA;
  -nesiguranta zilei de maine pentru pensionarii militari -Da;
  -mai multa securitate in disputele cu vecinii= DA.
  In asteptarea raspunsului maimarilor MApN va las pe dumneavoastra sa judecati.Principalul vinovat pentru aceasta stare de lucruri este clasa politica mafiota imbogatita prin rapt ordinar ,care a pus mana pe puterea politica prin acel vot uninominal schiop transformat in vot pe liste de partid in proportie de 90%.Vinovati suntem si noi pentru ca am permis acest lucru.Sper ca la alegerile din 2012 sa ne vina mintea la cap si sa nu mai permitem acestor nemernici imbuibati sa mai patrunda in Parlament.
  Cu stima,
  col(r)ing.Voinea Ion

 3. Afirmatia presedintelui despre trimiterea unui nou contingent este infirmata de optiunea pentru F-16. Asta ca sa stim cu cine stam de vorba.