Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Traian Băsescu – un preşedinte îngrijorat de programul nuclear iranian

Recent întors dintr-o vizită oficială din Israel, preşedintele Traian Băsescu a acordat, pe 3 iunie un interviu postului TVR. În cadrul acestui interviu, preşedintele a declarat că programul nuclear iranian prezintă riscuri şi pentru România.

“Unul din subiectele extrem de serios discutate (în cadrul vizitei efectuate în perioada 31mai – 2 iunie în Israel, n.r.) a fost programul nuclear iranian, care vreau să ştiţi că şi pentru noi prezintă riscuri. Prezintă riscuri; distanţa dintre Iran şi România este mică, iar nu întreg teritoriul României este protejat de sistemul de apărare al Statelor Unite, ci doar o parte din teritoriu”, a spus Băsescu.

El adăugat că subiectul a fost discutat în Israel “pentru că ne interesează şi pe noi”.

“Noi intrăm într-o zonă de risc în momentul în care Iranul ar deţine armament nuclear şi vectori de trimitere la distanţe mari a încărcăturilor nucleare.

Nimeni nu poate lua Iranului dreptul de a utiliza energia nucleară pentru a produce electricitate, dar acest lucru trebuie probabt prin controalele standard şi prin supunerea statului care dezvoltă tehnologii nucleare unui control onest, aşa cum îl cere Agenţia Nucleară de la Viena”, a spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că “toată lumea aşează lucrurile în zona riscului iranian, dar există riscuri foarte mari şi în zona Afganistan-Pakistan, unde România este foarte interesată”.

“În Pakistan este clar că sunt dezvoltări negative din punct de vedere al controlului forţelor extremiste, chiar a talibanilor”, a mai spus Traian Băsescu.
Sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.