Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Transportoarelor Piranha din Afganistan trebuie să li se instaleze blindaje suplimentare

Deoarece specialiştii MApN au comandat transportoare model Piranha cu nivel de protecţie II, acestea trebuie să li se instaleze kituri suplimentare de protecţie pentru a rezista unor încărcături explozive de peste 4kg TNT.

Pentru a mări protecţia celor 31 transportoare blindate comandate, din care 10 sunt în exploatare, Armata trebuie să mai plătească până la 3 milioane de euro.

Un singur kit necesar pentru a îmbunătăţi protecţia până la nivelul III poate costa până la 100.000 de euro.

Piranha a prezentat şi alte probleme:
– turela girostabilizată care are o mitralieră de 12,7 mm, produsă de o firmă israeliană, se încălzea foarte repede şi funcţiona sub parametri.

– probleme legate de softul sistemului de armament;

– monitoare alb negru în loc de cele color.

În paret aceste deficienţe au fost sau sunt pe cale de a fi rezolvate de furnizor.

Armata tocmai a refuzat să recepţioneze încă şapte de astfel de blindate care constituie a doua tranşă din contractul semnat de MApN cu firma elveţiana Mowag.

sursa: Realitatea.net

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Transportoarelor Piranha din Afganistan trebuie să li se instaleze blindaje suplimentare”

 1. army says:

  Lasati-le incolo de Prihania,dotati armata cu TAB de Moreni,cu armamentul pe care il fabricam noi,va fi mai bine ,mai sigur,mai ieftin ,dam de lucru specialistilor nostri,nu suntem dependenti de nimeni.Nu crede chiar nimeni ca avem nevoie de o industrie proprie de aparare?Mai uitati-va prin cartile de istorie,mai cititi ce s-a scris despre nevoia si necesitatea industriei proprii de aparare.Nu inghititi toate balivernele in legatura cu superioritatea tehnicii straine.Este buna ,dar o pastreaza pentru ei, nu o sa vedem noi ceva nou vreodata.Niciodata o unitate romaneasca ,chiar daca am avea bani sa achizitionam ,nu va fi dotata ca una americana.

 2. OBAMA says:

  Ar trebui intrebat domnul colonel Melescanu, special antrenat, in regimul Ceausescu, pentru lichidarea fizica a dizidentilor – este drept ca nu a mai apucat sa faca asa ceva, dar antrenat este – cum de a aaceotat sa vina asemenea transportoare blindate, din moment ce militarii nostri, cazuti la datorie in transportoarele blindate, in Afganistan si Irak sunt victimele detonarii unor explozivi artizanali de zeci de kilograme, nu 4!
  Cat despre Nea Marin, saracul marinar, el nu stie decat cand, cum si de cine sa se ascunda in biroul sau trist, ca el.

 3. RUMANU says:

  Unii dintre noi au avut de indeplinit misiuni cu transportoarele aflate in Irak(mai putine acum pe final de misiune) sau Afganistan. Multi civili nu cunosc realitatea de acolo si faptul ca nici un blindat din lume nu-ti garanteaza protectia totala. Sa nu uitam ca am avut militari romani cazuti la datorie in teatrele de operatii in timp ce se aflau in tehnica de alta productie decat romaneasca. Acolo se duce un razboi neconventional, un razboi parsiv si las care uziteaza orice mijloc marsav pentru a provoca pierderi si suferinta. Pirahna este considerat unul dintre cele mai bune transportoare din lume si chiar daca pretul unui astfel de blindat este foarte mare, sa nu uitam ca ”suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri proaste si ieftine”.
  Cred ca ne-am invatat sa judecam diferit situatii oarecum similare. Cand se pune problema achizitionarii mult discutatului avion multirol, tot mai multe voci doresc tehnica noua, de ultima generatie. De ce sa nu gandim la fel si in cazul transportoarelor Pirahna? Macar cateva zeci de bucati necesare teatrelor de operatii si unitatilor dislocabile in astfel de teatre. Pentru instruire in tara, se poate folosi in continuare TAB-ul nostru cu nume de animal (Zimbrul), dar poate ca specialistii nostri vor fi in masura sa opereze cateva imbunatatiri semnificative ale acestui blindat, plecand de la motorizare, sisteme de ochire, vedere pe timp de noapte, protectie NBC si ajungand pana la confortul militarilor.