Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Trump se joacă cu armata SUA după cum îi dictează interesul politic personal

Trump între militarii americani foto Reason.com

Trump între militarii americani foto Reason.com

Pe 26 iulie a.c., președintele SUA, Donald Trump, a postat pe Twiter un mesaj conform căruia reinterzice transexualilor să se mai înroleze în forțele armate ale SUA.   Anunțul a fost făcut fără ca în prealabil Pentagonul să fie anunțat.

Ca urmare, militarii s-au văzut în imposibilitate dea reacționa la întrebările presei și societății civile americane. Politica Departamentului Apărării privind transexualii se află încă pe site-ul departamentului.

Comitetul pentru politica de apărare al Senatului a fost surprins, lucru ce a provocat reacția virulentă a președintelui acestuia, senatorul John McCain, care a apreciat decizia ca fiind “neclară” iar gestul ca fiind “un alt exemplu care obligă ca anunțurile politice majore să nu să se facă prin Twitter”.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a anunțat cu trei săptămâni în urmă că le oferă comandanților militari încă șase luni pentru a examina dacă permiterea persoanelor transexuale să se înscrie în forțele armate ar avea un impact asupra pregătirii militare.   Interesant este faptul că în decembrie oricum trebuia adoptată o poziție finală vis a vis de transexuali ori graba cu care Trump a acționat, justificând și că s-a consultat cu ”generalii lui” (Mattis aflându-se în vacanță n.r.) este cel puțin jenantă pentru consecvența politicilor inițiate de Casa Albă.

Pe de altă parte, oficialii Casei Albe recunosc deschis că această mișcare a fost motivată de politica electorală. Vicepresedintele Mike Pence si strategul-sef Steve Bannon au afirmat ca presedintele a luat decizia de a rezolva o dispută cu Congresul pentru a obtine fonduri pentru zidul de frontiera. Se speră astfel obținerea de fonduri pentru construirea zidului cu Mexicul prin sprijinul acordat de tradiționaliștii americani.

Din păcate acestea nu sunt singurele neconcordanțe între politică militară a SUA și modul în care Trump dorește să o instrumenteze în scop electoral și personal. Cazurile cu Coreea de Nord și Qatar fiind deja de notorietate.

Oficial Trump sa lăudat că dă comandanților militari o largă libertate de a lua decizii și a spus în mod deschis că nu vrea să fie deranjat de detaliile strategiei militare pe care nu le înțelege. Acest lucru îi permite însă să se laude cu succesele militare, dar să se sustragă de la efectul insucceselor.

Din păcate problema mai mare este că Trump ia decizii în ceea ce privește politica militară și de securitate națională din motive politice și electorale și nu pregătește armata pentru o poziție clară.

De aici și până a-și supune la presiuni inutile inclusiv aliații nu este decât un pas. Deja criza din orientul Mijlociu declanșată de Qatar fiind un exemplu în acest sens.

Sursa: The Slatest

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.