Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Trupele americane vor rămâne în Afganistan până la îndeplinirea misiunii

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat într-un interviu acordat emisiunii în limba farsi a postului de televiziune BBC că trupele americane vor rămâne în Afganistan “până la îndeplinirea misiunii”.

Acesta a insistat asupra faptului că luna iulie a anului viitor va marca numai începerea retragerii forţelor americane şi internaţionale.

“Vom rămâne acolo până când misiunea va fi îndeplinită”, a spus Obama, .

“Misiunea este să le oferim afganilor capacitatea de a asigura securitatea în propria lor ţară”, a adăugat Obama, referindu-se la strategia Statelor Unite pentru Afganistan, care a fost prezentată în decembrie şi care prevede suplimentarea efectivelor cu 30.000 de militari şi începerea retragerii în iulie 2011.

El a insistat din nou asupra acestei date, puse sub semnul întrebării de comandanţii militari, într-un moment în care violenţele se menţin la un nivel ridicat în Afganistan, iar 2010 a devenit deja cel mai sângeros an pentru forţele internaţionale staţionate în această ţară.

“Este o dată la care, după ce am suplimentat prezenţa armată în Afganistan, pentru a asigura forţelor de securitate afgane timpul şi spaţiul necesare pentru a se dezvolta, a se consolida şi a reduce elanul talibanilor, vom începe să reducem treptat numărul militarilor americani şi ai coaliţiei din Afganistan”, a precizat preşedintele american.

“Dar nu vom pleca dintr-o dată, să stingem lumina şi să ne întoarcem acasă” în iulie, a spus Obama, adăugând că forţele de securitate afgane “vor deveni mai eficiente şi va exista o tranziţie, astfel încât acestea să înceapă să preia treptat controlul asupra securităţii”.

Ulterior, “prezenţa trupelor americane, precum şi a forţelor coaliţiei, va fi redusă”, a precizat el.

sursa:  BBC

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.