Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Trupele ruseşti vor staţiona în Armenia până în 2044

În urma vizitei efectuate de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în Armenia, Rusia şi Armenia au semnat un amendament la tratatul bilateral din 1995 care prevede extinderea utilizării de către Rusia până 2044 a unei baze militare dispusă lângă graniţa Armeniei cu Turcia.

Ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov a declarat că termenul de închiriere al bazei de la Gyumri, al doilea oraş ca mărime din Armenia, a fost prelungit de la 25 la 49 de ani, precizând că nu “nu se pune problema de bani.”

Chiar dacă unii analişti anunţau că tratatul va prevedea ca misunea trupelor ruse să fie extinsă, acest lucru a fost dezminţit de ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi confirmat de minisrul rus al Apărării care au precizat că renegocierea tratatului prevede doar prelungirea contractului de leasing al bazei.

Pe de altă parte, ministrul armean de Externe, Eduard Nalbandyan, a declarat la începutul săptămânii trecute că Rusia ar oferi, de asemenea, Armeniei, arme şi echipamente militare moderne.

Baza militară rusă 102 a fost dislocată în Gyumri începând din 1995 şi este parte a unui sistem integrat de apărare aeriană a CSI. Aceasta se află sub comanda Districtului Militar al Caucazul de Nord. În prezent în bază sunt dislocaţi 5.000 de militari ruşi care au în înzestrare sisteme de apărare cu rachete sol-aer S-300 şi avioane MiG-29.

sursa: RIA Novosti

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Trupele ruseşti vor staţiona în Armenia până în 2044”

  1. SAM says:

    NU CRED CA TURCII MAI AU CEVA DE SPUS IAR DACA VOR COMENTA ,MAICA RUSSIA II VA PUNE CU BOTUL PE LABE