Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Tun electromagnetic testat cu succes de marina americană

Marina americană a anunţat că a testat cu succes un tun electromagnetic, care permite lansarea unui proiectil la 200 de kilometri distanţă cu o viteză de cinci ori cât cea a sunetului.

Aceasta este cea mai recentă etapă în eforturile US Navy de a pune la punct un tun care permite lansarea proiectilelor fără un propulsor chimic.

Testarea “railgun” s-a derulat la Centrul de Cercetare al US Navy de la Dahlgren, în Virginia (est), a anunţat institutul într-un comunicat.

Puterea tirului a atins 33 de megajouli, de trei ori mai mare decât la un test precedent, efectuat în ianuarie 2008. Un megajoule corespunde energiei degajate de o maşină de o tonă care ar lovi un zid cu 160 de kilometri pe oră.

Un proiectil lansat cu puterea de 33 de megajouli permite atingerea vitezei mach 5.

“Acest tir arată că Marina poate lansa proiectile la o distanţă de cel puţin 110 mile nautice” (200 de kilometri), adică aproape de 20 de ori mai departe decât dispozitivele amplasate în prezent la bordul unor nave pe mare, a afirmat amiralul Nevin Carr, directorul de cercetare navală.

Un astfel de tun permite lansarea proiectilului de la o distanţă mai mare – ceea ce protejează nava de o eventuală ripostă inamică – dar şi ameliorarea condiţiilor de securitate a echipajelor, care nu vor mai trebui să manipuleze obuze sau rachete pline cu materii explozive.

“Testul tunului electromagnetic efectuat astăzi demonstrează interesul tactic al acestei tehnologii, care ar putea într-o zi să completeze arsenalul sistemelor de luptă ale navelor de suprafaţă”, a adăugat amiralul, citat în comunicat.

sursa: Office of Naval Research

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.