Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Tunul electromagnetic american tăiat de la finanţare

Proiectul tunului electromagnetic

În încercarea de a face economii bugetare, preşedintele Comisiei pentru Apărare a Senatului american, Carl Levin, a anunţat că, Comisia a decis să întrerupă finanţarea programului tunului electromagnetic.

Comisia pentru Apărare a redus bugetul Pentagonului (exceptând cheltuielile pentru războiul din Afganistan) cu 5,9 miliarde de dolari, faţă de cele 553 de miliarde cerute de administraţia Barack Obama.

Proiectul tunului electromagnetic trebuia să permită echiparea navelor Marinei cu astfel de dispozitive care ar fi urmat să lanseze la peste 300 de kilometri un proiectil fără propulsor chimic.

Programul a debutat în 2005 şi 211 milioane de dolari au fost cheltuiţi deja, dintre care 21 de milioane pentru tunul însuşi, construit de grupul britanic de apărare BAE Systems. Tunul, format din două şine între care este pus un proiectil, permite lansarea muniţiei datorită trecerii unui curent electric foarte puternic prin şine.

În decembrie, în cursul unui test, puterea tirului a atins 33 de megajouli, cu atingerea vitezei mach 5. Performanţele au fost de trei ori mai mari decât la un test precedent, efectuat în ianuarie 2008.

Proiectul de lege privind bugetul Apărării trebuie aprobat de Senat şi de Camera Reprezentanţilor, care pot aduce amendamente.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Tunul electromagnetic american tăiat de la finanţare”

 1. Lucian* says:

  asta este o economie falsa.
  Proiectul nu era atat de scump comparativ cu altele si ar fi permis obtinerea unor arme mai ieftine cu o raza mai mare de actiune.
  Sunt curios daca au sa taie si laserul de mare putere.

 2. Dan says:

  @Lucian: Ba din contra, proiectul acesta nu era atat de important. Exista alte proiecte mult mai importante pentru marina SUA cum ar fi rachetele LRASM si ArcLight. La ora actuala, marina SUA nu are decat o singura racheta anti-nava, vechea Harpoon, care nu se poate masura cu rachetele rusesti sau chinezesti. Chinezii, de exemplu, au dezvoltat o racheta balistica ce este capabila sa distruga un super portavion american de la 1500 km distanta. Deci marina SUA are nevoie in primul rand de rachete anti-nava cu raza lunga de actiune, nu de tunuri cu proiectile cinetice. Stiu foarte bine americanii ce fac cand fac aceste taieri in bugetul apararii.
  Cat despre laserul de mare putere, acela este un sistem anti-racheta, iar aceste sisteme sunt prioritare pentru SUA. Deci in nici un caz acel proiect nu va fi anulat.

 3. Lucian* says:

  @Dan: A trecut ceva timp de cand m-am mai uitat la articolul asta. OK, USA are in dezvoltare SLAM-ER (un Harpoon mai nou) si din cate se spune in articole, marina preseaza puternic pt finalizarea proiectului.
  Intr-adevar, este pur si simplu surprinzator sa vezi marina americana inferioara in domeniul asta. Pana si norvegienii au dezvoltat mai multe arme antinava decat SUA.
  Probabil SUA se bazeaza mult mai mult pe aviatia sa.