Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Turcia – eforturi pentru prezervarea rolului de lider regional

Intrarea Rusiei în forţă pe scena Orientului Mijlociu, prin acţiunile militare directe în Siria, precum şi incidentul soldat cu doborârea avionului militar rus Su-24 în noiembrie 2015 de către Turcia, a complicat şi mai mult poziţia Ankarei, nu numai în ceea ce priveşte situaţia din Siria, dar şi în ansamblul regional reprezentat de Orientul Mijlociu, Asia de sud-vest şi zona extinsă a Mării Negre.

Rusia a continuat “testele” cu aviaţia militară prin încălcarea spaţiului aerian turc cu un avion Su-34 la 29 ianuarie 2016, ministerul turc de externe declarând că “înainte ca această nouă violare să aibă loc, avionul rus a fost avertizat în numeroase rânduri, în limbile engleză şi rusă”, această nouă acţiune fiind “un alt exemplu al comportamentului provocator al Rusiei”. Menţionăm că, după noiembrie 2015, Rusia a luat măsura dislocării în Siria a unor avioane de ultimă generaţie, Su-34 şi Su-35 care, conform unor specialişti, sunt superioare celor F-16 deţinute de Turcia.

continuarea pe www.ingepo.ro

scris de Corneliu PIVARIU

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.