Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Turcia vrea scut antirachetă dar cu condiţii

În urma unei reuniuni a liderilor politici şi militari ai Turciei, aceştia au decis că Ankara nu va accepta desfăşurarea elementelor scutului antirachetă al NATO decât sub rezerva a trei condiţii.

Condiţii impuse de Turcia:

– Ankara vrea ca scutul antirachetă să fie unul al NATO, şi nu unul exclusiv american;

– scutul trebuie să ofere acoperire pentru toate statele membre ale Alianţei;

– sistemul să nu transforme Turcia într-o ţară de frontieră, aşa cum a fost cazul în timpul Războiului Rece.

Pentru a fi îndeplinită această din urmă condiţie, Ankara insistă ca scutul antirachetă să nu menţioneze ca ameninţări state concrete ca India, Siria sau Rusia.

Anterior, oficialii turci au semnalat de mai multe ori că Ankara nu se simte ameninţată de vecinii săi.

Potrivit cotidianului turc Hurriyet, premierul Tayyip Erdogan îi va comunica preşedintelui american Barack Obama poziţia ţării sale referitoare la scut cu ocazia apropiatului summit G20 de la Seul.

Summitul NATO de la Lisabona, din 19-20 noiembrie, trebuie să aprobe cu unanimitate de voturi din partea celor 28 de state membre, între care şi Turcia, înzestrarea Alianţei cu un scut antirachetă, construit în jurul arhitecturii americane de apărare antirachetă.

sursa: RIA Novosti

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.