Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

UAV-uri în sprijinul trupelor româneşti din Afganistan?

Înterpelat de deputatul, PSD Florin Pâslaru, privind situaţia înzestrării cu UAV-uri a trupelor româneşti din Afganistan, ministrul Apărării a răspuns … nimic.

Adică în modul în care ne-a obişnuit, a compus (normal că specialiştii MApN, dar pe “gustul” îndoielnic al ministrului) un răspuns lung şi fără conţinut.

Pe scurt deputatul român întreba simplu ce face MApN, care consideră esenţială protecţia militarilor din Afganistan întrucât aceştia sunt victimele atacurilor cu DEI, pentru înzestrarea ACESTORA cu UAV-urile necesare unei cercetări atente a traseelor de deplasare. Deci se referea strict la înzestrarea militarilor români din Afgansitan şi nu la dislocarea unor structuri specifice de tip IMINT la dispoziţia ISAF.

intrebare despre UAV

Normal că răspunsul, deşi nu a început cu războialele geto-dace, se referea la UAV-urile avute de militarii români în … Irak, şi sfârşeşte prin a se declara că se încearcă achiziţia de noi echipamente dar nu se poate … încă.

raspuns ministru achizitionare UAV

Oricum e penibil răspunsul şi din perspectivă militară. Păi UAV-urile Shadow 600 sunt pentru un tip de misiune iar militarii români au nevoie de UAV-uri pentru alte tipuri de misiuni. De altfel şi cele din Irak au fost folosite la nivel brigadă şi divizie (zone mari) şi nicidecum de trupele româneşti care patrulau la sol (batalion-companie).

Cu alte cuvinte ministrul ne spune că MApN nu are o capabilitate, UAV-uri de nivel tactic, şi nici nu se preocupă să o rezolve. Achiziţia de sisteme Shadow 600 şi dislocarea acestora în Afganistan nu va rezolva problemele de securitate ale militarilor români care patrulează pe drumurile afgane.

Pentru a nu fi consideraţi cârcotaşi pur şi simplu le recomandăm decidenţilor militari să învestigheze piaţa românească în materie de construcţie UAV-uri, până la urmă acestea nefiind decât nişte aeromodele pe care se pune aparatură de observare adecvată.

Fără a pierde prea mult timpul am găsit www.inav.ro si www.incas.ro

Oricum, în dotarea Armatei se mai află, în prezent, doar două sisteme de avioane fără pilot de fabricaţie americană Shadow 600, intrate în serviciu în 1998 şi 20 1. Celelalte au fost dislocate în timpul misiunii din Irak, mai multe avioane fiind distruse în accidente sau au fost doborâte de insurgenti (două conform secretarului de stat Oancea).

Astfel, unul dintre cele două sisteme rămase ar putea fi trimis, conform ministrului, în luna august în Afganistan, unde va desfăşura misiuni timp de aproximativ un an. “Sistemul UAV (Unmanned Aerial Vehicle – n.r.) va funcţiuna până în semestrul II din 2011, iar piesele de schimb vor fi asigurate de la celalalt sistem existent în dotare”.

Concluzia răspunsului ministerial este în schimb clară şi dramatică totodată: “La ora actuală, România nu are în derulare programe de dezvoltare-producţie a unor sisteme tactice (modelul de UAV de care au nevoie militarii români din Afganistan n.r), însă situaţia existentă în teatrele de operaţii impune asigurarea, în timpul cel mai scurt, a unei asemena capabilităţi, ca suport informaţional necesar, ca suport informaţional necesar, care să execute misiunei specifivce în TO Afgansitan începând cu semestrul II 2011″.

Şi cum rămâne cu grija ministerială pentru protecţia trupelor din Afganistan? O fi demagogie pură? O fi minciună specializată?

Vă las pe voi să interpretaţi zicerile ministrului.

Raul Dăncuţă
26 mai 2010

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “UAV-uri în sprijinul trupelor româneşti din Afganistan?”

  1. IM says:

    Exista o firma romaneasca care dezvolta UAV-uri cu raze de actiune de pana la 50 km capabila sa indeplineasca sarcinile descrise in articolul de mai sus.
    Puteti contacta reprezentantii acestei firme (inclusiv pentru zboruri demonstrative) la email: i.mocanu@reevriver.ro
    Telefon: 0757 768971 (dl. Ionut Mocanu).

  2. Uav says:

    Stau si mă întreb cu de apar poze pe net cu aceste uav fără a se proteja numărul….așa liberă sa fie presa sa facă tot ce vrea???interesant este ca recunosc si locul unde au fost făcute pozele…ciudat…