Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Uciderea unui general american în Afganistan creşte neîncredrea între armata americană şi cea afgană

Uciderea unui general american de către un soldat afgan va genera creşterea gradului de neîncredere – existent  deja – între cele două armate, cea americană şi cea afgană.
Aceasta ar fi o primă concluzie dintr-un comentariu AFP, citat de AGERPRES.
Cu toate acestea, acest eveniment nu va constitui un obstacol în calea procesului de instruire al soldaţilor afgani, care rămâne o prioritate pentru Washington şi NATO, aflate pe punctul de a-şi retrage trupele din Afganistan.

Generalul de divizie Harold J. Greene, şi-a pierdut viaţa fiind împuşcat de un soldat afgan, care a deschis focul în timpul unei întâlniri între trupele afgane şi cele NATO.
Atacatorul, ale cărui motive rămân încă necunoscute, a rănit încă alţi 15 militari.
Acest atac complică şi mai mult misiunea militarilor NATO aflaţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan, în timpul rămas până la retragerea planificată să aibă loc la sfârşitul acestui an.

Atacul ar putea, de asemenea, compromite eforturile de instruire a armatei afgane, care va trebui de anul viitor să se confrunte singură, sau cu ajutor american limitat, cu insurgenţa talibană.

Din cei 44.000 de militari ai forţei NATO (ISAF) desfăşuraţi în prezent în Afganistan, Washingtonul intenţionează să menţină circa 10.000 în cazul semnării unui Acord de securitate cu autorităţile de la Kabul. Retragerea completă ar urmă să aibă loc până la sfârşitul anului 2016.

Formarea unei armate afgane puternice este considerată esenţială de SUA şi NATO, care nu doresc să vadă irosite progresele înregistrate după căderea regimului taliban în 2001, după ce s-au alocat sute de miliarde de dolari sub formă de ajutor civil şi militar.

“Pentru că SUA au pierdut un general, ele ar trebui să-şi revizuiască relaţiile cu partenerii lor afgani”, a explicat pentru AFP generalul afgan în rezervă Hadi Khalid.

“Forţele americane trebuie însă să rămână angajate în acest proces”, a mai spus el.

“Atacul va determina forţele străine să fie extrem de prudente. Ele îşi vor limita contactele cu militarii afgani şi se vor concentra pe formarea instructorilor, în loc de antrenarea directă a soldaţilor’, a mai spus generalul Khalid.

Sursa: AFP, AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

18 Responses to “Uciderea unui general american în Afganistan creşte neîncredrea între armata americană şi cea afgană”

 1. Dar cind americanii au trimis lansatoare de rachete antiaeriene Stinger afganilor, cind au cazut elicoptere si avioane rusesti gramada, cum a fost …???
  CEEA CE TIE NU I-TI PLACE, ALTUIA NU FACE !!!
  Ca sa nu mai vorbesc de Serbia !

 2. Hei GRINGOS…E BINE SAU NU E BINE ???

 3. Ioniel Cotzofenel says:

  Ioi, femeie ! Cata profunzime, de zici c-ai absolvit la clasa maestrului Deva Roby Horvath Baci ! Si cata rigurozitate, indeosebi la aranjatul cratimelor ! Inteleg ca esti surmenata de la tocatul cepei, insa nu ne lasa in zuzpans si vorbeste-ne, rogu-te, si de Serbia !

 4. Noi suntem romani, voi sunteti romani pe al vostru pamant, adica de la Carpati in jos, … asa ca gura….!!!

 5. Daca judetele Lugnsk si Donetsk vor apartine Ucrainei eu ma voi face musulman adica allahda totul si mancare si …….. casa(cat e petrol)…

 6. Scuze
  Adica ca ALLAH da totul, da este un motiv sa te lupti cu pagani, dar ei nu stiu de prosti ce sint ca rezervele petroliere nu tin o vesnicie , asa cred ei musulaniii…si ca in lumea de apoi o sa sug pola

 7. ROBERT HORVATH SUA says:

  @
  schimba pseudonimul.
  ………………
  Poate diminuez lucrurile.

  Pai daca sunt omul lui Voiculescu dece acesta m-a dat in judecata ?

 8. Karadeniz says:

  Nesimțitul așa moare, nu ai ce-i face. Lipsa de educație începând cu cei 7 ani de-acasă nu poate fi compensată nici de cea mai sofisticată budă japoneză, chiar dacă-l bagi cu capul în ea.
  Domnule Dăncuță, sper că sunteți în concediu și altcineva se ocupă de blog. Sper !

 9. Kakadeniz says:

  Da’ despre care educatie lipsa ne vorbesti taluta, bre, despre aia comunistoida, formata si consolidata de-a lungul interminabilelor ore de studiu individual obligatoriu ? Lasa omul sa se exprime, asa cum stie si cum simte el, nu cum ai vrea tu, care, din cauza educatiei, ti-ai tras-o toata viata numai pe intuneric bezna, ca sa nu incalci morala de partid ! Mai mult, omul a si recunoscut ca a trecut printr-o scoala de corectie, pentru a-si slefui profilul socio-profesional !
  Ca-ti dai si dumneavoastra cu parerea, si-asa napadita de articole, aliniate si alte paragrafe de prin legile astea cu uite pensia-nu e pensia, n-ar fi o problema, insa sa instigi, in direct, la cenzura…
  Si, asa cum am mai spus-o, decat sa citesc nush ce emanatii ale vreo unui basinos, al carui suprem act de cultura realizat in viata a fost doar zmangalirea semnaturii pe-un OZU, mai degraba ma descretesc, si la frunte, si-n gaoz, cu texte alde Robert Horvath ! Ori, ai impresia ca Dancuta, ori cine mai pastoreste blogul asta, s-a pierdut in multivers si, renuntand la cenzuroii de serviciu, risca sa alunece in dispretul fostilor tovarasi de IPI de partid, cu o morala de fata mare, imaculabila !
  Ciocu mic !

 10. Marlon Juvet says:

  Ceilalţi doi ………, “nebunul satului” şi “Pitulice”, joacă în aceeaşi ligă cu ……… principesei ăsta, Horvath. Este un fel de variantă “threesome” online a jocului “Poliţistul bun vs. Poliţistul rău”. Şi, din motive pe care nu mai vreau să le reiau aici, Stops şi Dăncuţă le ţin lumânarea de pe margine. Pârâcioase mici!

 11. ROBERT HORVATH SUA says:

  Stimata Redactie

  Francezul …….dupa ce v-a declarat securist …..se roaga zilnic de
  dumneavoatra. ……… au deobicei mai multa demnitate.
  Dar probabil fiind umed si cersind nu stie altceva.
  De ce a-l deranjez si a-l obsedez ?
  Motivul este simplu.
  Eu nu cersesc .

 12. ROBERT HORVATH SUA says:

  @Karadeniz
  Te voi surprinde . Nu fac deobicei caz ….
  Ma trag din cea mai importanta familie din Ardeal.
  Ea a fost decimata de securitate. Iar unchiul meu Pali a iesit dela
  securitate in cosciuc metalic …..sa nu se vada urmele torturilor.
  Am trecut prin multe.
  Am trecut prin fata plutonului de executie.
  O scrisoare a Presedintelui american mi-a salvat viata in ultimul moment.
  Citeste si reciteste
  cartea “Daca treci prin camera mortii” Victor Nicolae NY.
  Recunosc ca am contribuit la caderea lui Ceausescu,
  Am trimis in occident o caseta de film in care dictatorul vorbea de bomba atomica.
  Securitate stia ca am trimis caseta dar nu se stia ce contine.
  L-am intalnit la Snagov. Nu era prost deloc si nici sarac.
  M-a amenintat si i-am raspuns demn.
  Declar ca nu am facut pipi in pantaloni.
  Se pare ca curajul si demnitatea mea l-a impresionat.
  La despartire mi-a intins mina.
  Deci nu exista nici o sansa sa ma infracosez de un tine bai puturel demilitarizat.

 13. ROBERT HORVATH SUA says:

  Marion disperat
  fara adresa fixa…..mereu in miscare,

  Indiferent de nelegatura noastra cei trei .
  Sau cu alte cuvinte
  TRIUNGUL DE AUR
  se pisa pe tine.

 14. nebunul satului says:

  Nu sunt nesimtit decat cu scursurile umane inregimentate politic in special cu basitii care au transformat tara [care era o bijuterie] in gulagul actual Romanistan .Gulag controlat in totalitate de perciunati datorita khazarului blestemat masa verde .Cat preveste politistul bun Naumovici Ponta si politistul rau Basescu nu am ce comenta.Vad ca ai ajuns sa-mi plagiezi pana si ideile dupa care schimbi numele din citate .Gretos personaj esti Marion Juvet .Tu nu ai sinapse sa le folosesti ca vad ca doar la adjective esti bun.In rest Zglobiu sa te judece ca de obicei.

 15. sandu says:

  @ RH
  tare !
  ce om dom’le !
  nici …………………… nu a facut !

 16. nebunul satului says:

  Inca un sut in gura militarilor a perciunatului Naumovici Ponta Ministerul Afacerilor Interne
  Ordinul nr. 86/M.9/8.427/2014 pentru abrogarea unor ordine ale ministrului de stat, ministrul apărării naţionale, ministrului de interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii emise în perioada 1998-2001
  În vigoare de la 03.07.2014

  Nr. 86/M.9/8.427

  Ministerul Afacerilor Interne

  Ministerul Apărării Naţionale

  Serviciul Român de Informaţii

  În vederea aplicării prevederilor art. 64 alin. (1) şi ale art. 65 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

  în temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare, şi ale art. 23 alin. 3 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările şi completările ulterioare,
  viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, ministrul apărării naţionale şi directorul Serviciului Român de Informaţii emit prezentul ordin.

  Art. 1.
  Prin prezentul ordin se abrogă următoarele ordine:

  a) Ordinul ministrului de stat, ministrul apărării naţionale, ministrului de interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii nr. M.97/1998*) pentru aprobarea normelor tehnice cu privire la actualizarea pensiilor militare de stat în raport cu solda de grad;

  b) Ordinul ministrului apărării naţionale, ministrului de interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii nr. M.55/3.880/1.028.219/2001*) pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare şi a modalităţilor de plată a pensiilor militare de stat.

  *) Ordinul ministrului de stat, ministrul apărării naţionale, ministrului de interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii nr. M.97/1998 pentru aprobarea normelor tehnice cu privire la actualizarea pensiilor militare de stat în raport cu solda de grad şi Ordinul ministrului apărării naţionale, ministrului de interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii nr. M.55/3.880/1.028.219/2001 pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare şi a modalităţilor de plată a pensiilor militare de stat nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece aveau ca obiect reglementări din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

  Art. 2.
  Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I..