Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ucraina intenţionează să-şi redeschidă baze militare lângă frontiera românească

Guvernatorul regiunii Odesa, Eduard Matviiciuk, a declarat că în cel mai apropiat timp se va desfăşura şedinţa Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, unde va fi discutată redechiderea bazei militare de la Bolgrad, sudul Ucrainei (55 km NE Galaţi).

Potrivit acestuia până la finele anului, în Bolgrad vor fi dislocaţi primii militari.

Baza militară de la Bolgrad a fost desfiinţată în anii de după dobândirea independenţei de către Ucraina.

Surse din cadrul ministerului ucrainean al Apararii, au declarat pentru publicaţia ucraineană “Segodnea“ că în Bolgrad va fi dislocat temporar doar un batalion mecanizat cu un număr de până la 600 militari, care ar putea fi întărit în următoarea perioadă.

Potrivit experţilor militari, citaţi de aceeaşi publicaţie, relocarea unor unităţi ale armatei ucrainene are loc din cauza situaţiei strategice complicate din regiune.

“Este vorba de România, care înaintează deja Ucrainei pretenţii teritoriale, referitoare la insula dunareană Maican“, spun expertii, citaţi de ziar.

Sursa citată mai arată că încă acum câţiva ani autorităţile ucrainene au atras atenţia asupra faptului că la hotarul cu România, Ucraina nu are nici o prezenţă militară puternică.

Marea unitate de trupe aeropurtate din Bolgrad a fost desfiinţată în anul 2003 sub presiunea NATO, care a fost împotriva acestei prezenţe la hotarele sale.
În perioada sovietică, în Bolgrad era amplasată una dintre cele mai puternice divizii de trupe aeropurtate, ale cărei ţinte strategice erau Balcanii şi Turcia. Aerodromul militar al diviziei a fost unul dintre cele mai mari din lume.

sursa: inforusia.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.