Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ucraina: ministrul apărării în centrul unei noi confruntări Timoşenko-Iuşcenko

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a acuzat ministrul ucrainean al Apărării, Iuri Ehanurov, de corupţie şi a cerut demisia acestuia.

Acesta a fost acuzat de corupţie şi deturnare de fonduri, acuzaţii respinse, bineînţeles, de ministru.

Timoşenko a precizat că va trimite preşedintelui ucrainean, Viktor Iuşcenko, o scrisoare prin care îi va solicita să supună votului Parlamentului o cerere de demitere a ministrului Apărării. Declaratia a fost făcută în timpul şedinţei Consiliului de miniştri.

De la Istanbul preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a respins această cerere, acuzând-o pe Iulia Timoşenko că încearcă să destabilizeze puterea.

Preşedintele urmează să asiste în Turcia la finala Cupei UEFA, în care se confruntă Şahtior Doneţk şi Werder Bremen.

“Este vorba despre un demers politic menit să tulbure situaţia” în ţară, a acuzat preşedintele. Parlamentul, divizat, ar avea greutăţi să găsească un nou ministru al Apărării, a apreciat el, amintind că trei portofoii sunt vacante de mai multe luni în Cabinetul actual.

Anterior, şeful Departamentului de Inspecţie Financiară din subordinea Ministerului ucrainean al Finanţelor, Mikola Sivulski, a declarat miercuri în faţa miniştrilor că această structură a confirmat acuzaţii de corupţie formulate împotriva ministrului Apărării, emise de Timoşenko.

“Nu doar că aceste fapte au fost confirmate, dar ele s-au dovedit a fi mai importante, în special în ceea ce priveşte corupţia din sectorul funciar”, care vizează o suprafaţă de peste 300 de hectare de teren, a declarat Sivulski.

Timoşenko a mai evocat presupuse manipulări în timpul achiziţionării de alimente pentru armată, la preţuri cu 20-40% mai mari decât preţul pieţei.

Ehanurov a respins aceste acuzaţii, apreciind că sunt făcute în legătură cu alegerile prezidenţiale din ianuarie 2010. El a făcut apel la efectuarea unei anchete echitabile cu privire la acest caz din partea Parchetului General al Ucrainei.

“Toate terenurile în cauză sunt proprietatea Ministerului Apărării. Nu a avut loc niciun caz de transfer ilegal de terenuri”, a dat acesta asigurări.

Ehanurov, fost premier al Ucrainei, este unul dintre apropiaţii lui Viktor Iuşcenko, care se află în relaţii dificile, marcate adesea de conflicte, cu premierul Timoşenko.

Şefa Guvernului ucrainean este considerată unul dintre cei mai bine plasaţi candidaţi pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.

Preşedintele Iuşcenko, care şi-a anunţat intenţia de a obţine un al doilea mandat, nu este creditat, în schimb, decât cu 3 procente în intenţiile de vot, potrivit sondajelor.

sursa: Interfax; Ukrainian News Agency

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.