Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ucraina nu mai vrea sa adere la NATO

Potrivit proiectului de lege privind principiile politicii interne şi externe ale ucrainei, această ţară “nu vrea să fie membră a NATO”. Dar va încerca în continuare să adere la Uniunea Europeană.
Propunerile privind noile principii ale politicii interne şi externe au fost aprobate de Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev.
Dezbaterea privind modificările în politica Ucrainei vor avea loc zilele următoare. Legea din anul 2003, obligatorie pănă acum, prevedea că prioritară pentru interesele naţionale ale Ucrainei este aderarea la Uniunea Europeană şi NATO.
Preşedintele Ianukovici a propus parlamentului eliminarea din proiectul de lege, a prevederilor ce vizau aderarea la NATO.

Preşedintele a arătat în proiectul său că Ucraina nu va fi membră a blocurilor militare internaţionale. “Ucraina, ca stat care va exista în afara blocurilor militare, promovează o politică externă deschisă şi doreşte să colaboreze cu toţi partenerii interesaţi, evitând totodată dependenţa de alte state, grupuri de state sau structuri internaţionale” – potrivit proiectului, citat de RADOR.

Noua lege propusă de Ianukovici despre principiile politicii externe şi interne ucrainene reflectă opiniile lui, pe care le susţine de câţiva ani: şi anume că Ucraina nu poate intra în NATO, deoarece majoritatea cetăţenilor nu doresc acest lucru.
Împotriva aderării Ucrainei la NATO se pronunţă şi Rusia, ale cărei contacte cu Kievul au suferit o răcire importantă când preşedinte al Ucrainei a fost Viktor Iuşcenko, principalul susţinător al integrării în Alianţă.

Ianukovici, care a venit la putere în februarie, declară că vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia.

Sursa: RADOR

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.