Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ucraina o lasă tot mai moale cu aderarea la NATO

După ce la Summitul NATO de la Bucureşti, Ucraina îşi dorea foarte mult aderarea la NATO sau măcar acordarea Membersheep Action Plan (MAP) de către Alianţă, iată că noile schimbări politice din ţara de la Răsărit au determinat o schimbare radicală în privinţa opţiunilor de politică externă a ţării.

În acest sens, ministrul ucrainean de externe Konstantin Hryshchenko, a precizat în deschiderea celei de-a 11-a reuniuni interministeriale în probleme de coordonare a activităţii organelor puterii executive în domeniul relaţiilor externe, că problema aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord este provizoriu scoasă de pe ordinea de zi, dar, cu toate acestea, Ucraina îşi va menţine relaţiile cu Alianţa Nord-Atlantică.

Astfel, susţin observatorii, actuala administraţie de la Kiev a preledintelui Viktor Ianukovici, un politician apropiat de Moscova, a pus cruce formal procesului aderării Ucrainei la NATO, demers iniţiat de precedentul preşedinte prooccidental ucrainean Viktor Iuscenko, în ciuda opoziţiei majorităţii populaţiei.

“Ucraina va continua să-şi dezvolte relaţiile cu NATO, însă problema calităţii sale de membru în Organizaţie este scoasă de pe ordinea de zi. O astfel de abordare este mai aproape de starea lucrurilor de astăzi”, a explicat şeful diplomaţiei ucrainene, în deschiderea reuniunii de la Kiev.

Ministrul a adăugat că ideea aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică nu se bucură de sprijinul majorităţii ucrainenilor şi influenţează într-un mod distructiv asupra eficienţei politicii externe, precum şi asupra securităţii în regiune.

Zilele trecute, asistentul secretarului general al NATO, Jiri Sedivy a calificat drept “fara precedent” politica externă dusă de actualele autorităţi ucrainene în raport cu Alianţa Nord-Atlantică, deoarece, a explicat el, pe de o parte, Ucraina cooperează cu NATO în cadrul Programului naţional anual, iar, de pe alta, susţine că nu doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

El a spus însa ca este dreptul suveran al Ucrainei să decidă cum doreşte cursul politic al ţării.

La rândul său, ministrul ucrainean adjunct de externe, Konstantin Eliseev a dat miercuri asigurări reprezentanţilor Alianţei că Ucraina nu are intenţia de a reduce nivelul relaţiilor cu NATO.

sursa: UNIAN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.