Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ucraina se teme de vecini?

militari ucrainieni

Într-un studiu al Centrului de cercetări în domeniul apărării din Kiev, citat de ziarul  Kommersant, se arată că toate ţările vecine Ucrainei se înarmează pe fondul scăderii prestigiului  internaţional al Ucrainei şi al reducerii capacităţilor sale militare.

Referindu-se la aceste aspecte directorul centrului amintit, Valentin Badrak, a afirmat că  cheltuielile de înarmare a vecinilor Ucrainei au crescut cu 25-30%.

Cercetătorii ucrainieni apreciază că dintre toate ţările vecine, Rusia se înarmează în ritmul cel  mai accelerat. Potrivit studiului, până în 2012, în dotarea armatei aerului din Rusia au intrat  37 avioane noi (Su-27SM, Su-30M2, Su-35 şi Su-30SM, Su-34), 77 de elicoptere ajungând ca la  această dată forţele aeriene ruse să dispună la ora actuală aproximativ 1.400 de avioane de
luptă.

Referindu-se la situaţia bugetului apărării se afirmă că Bugetul alocat anul acesta Ministerului  ucrainean al Apărării însumează 15,3 miliarde de grivne (mai puţin de 2 miliarde de dolari). O  sumă sensibil mai mică în comparaţie cu bugetele militare ale Poloniei (8,6 miliarde de dolari)  şi României (3,4 miliarde de dolari), deşi forţele armate ale României sunt de două mai reduse în  comparaţie cu cele ale Ucrainei.

Cu toate acestea se afirmă că riscul atragerii Ucrainei într-un conflict militar de amploare nu  există, dar există un risc de conflict frontalier.

“Constatăm o deteriorare semnificativă a situaţiei geopolitice din vecinătatea Ucrainei. Acest  lucru se reflectă în campaniile media împotriva ţării noastre, în formularea unor pretenţii  teritoriale, deocamdată nu la nivel oficial”, declară Valentin Badrak.

Într-o astfel de situaţie, în opinia sa, există riscul izbucnirii unui conflict frontalier, în  urma “destabilizării situaţiei din unele regiuni ale Ucrainei”. Un posibil factor în acest sens  este prezenţa Flotei Rusiei din Marea Neagră la Sevastopol (sudul Ucrainei), a apreciat el.

Experţii Centrului recomandă autorităţilor de la Kiev să se axeze pe proiectele deja anunţate,  cum ar fi construcţia de corvete, de sisteme multifuncţionale de rachete Sapsan şi avioane An-70.

De altfel, şeful Departamentului de dezvoltare şi achiziţionare de arme şi echipament militar,  Andrei Artiuşenko, a afirmat pentru Kommersant că, până la sfârşitul acestei săptămâni, ministrul  apărării Pavel Lebedev va semna un ordin privind achiziţionarea mai multor tipuri de echipamente
militare.

Printre echipamentele miliatre care vor intra în dotarea armatei ucrainene, el a menţionat noul  sistem de artilerie modern Polojenie-2, cu asigurare de date pentru artileria terestră, precum şi  elicoptere de luptă Mi-24.

În plus, în 2013, se va efectua trecerea la armata profesionistă.

sursa: Kommersant

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

23 Responses to “Ucraina se teme de vecini?”

 1. ANDU says:

  SE PARE CA AM AVUT DREPTATE
  TINAND CONT DE SITUATIA CREATA,CEL MAI BINE AR FII,CA CEI 30 DE MII DE MILITARI CU PENSII TAIATE(DOAR CEI CU PENSII TAIATE) SA REVINA PE SISTEMUL DE PENSII DIN 2001(164)
  CEI A CAROR PENSII AU CRESCUT SI CU UN LEU RAMAN CUM SUNT,CEI CARE VOR IESII LA PENSIE IN VIITOR(ACTUALI ACTIVI),RAMAN TOT PE SISTEMUL DE PENSII PROPUS DE IZMANAR.
  ASA,TOTI AR FII MULTUMITI,POLITICIENI,DEOARECE POT ORICAND SA IMPARTA LA 30 DE ANI(CUM II NORMAL SI CUM AR TREBUI SA INCEAPA DE LA 1 IUNIE 2013 SA SE CALCULEZE) SI SA FACA ECONOMII MARI,CEI A CAROR PENSII AU CRESCUT(NU AU MAI SCOS UN CUVANT,POATE DOAR CATIVA SA URLE CA LOR LE CONVINE SA FIE IN SISTEMUL UNIC DE PENSII,IN REST PAUZA) DEOARECE VAZAND CA AU RENUNTAT LA JUDECATA INSEAMNA CA LE CONVINE SITUTATIA SI ISI ASUMA RISCU DE IMPARTIRE LA 30 DE ANI,ACTIVII, DEOARECE AU TACUT MALC CAND S-A DISCUTAT DESPRE TAIEREA PENSIILOR MILITARE IN LOC SA VINA CU TANCU PESTE EI CA IN SERBIA CAND S-A DISCUTAT DESPRE TAIEREA PENSIILOR MILITARE SI MAI ALES CEI 30 DE MII DE MILITARI ADEVARATI CARE AU AVUT PENSII SUB 3000 DE LEI SI AU INTRAT IN ARMATA DE LA 14 ANI IN PROPROTIE DE 90%(DIN CEI 30 DE MII CU PENSII TAIATE),POT FII SUPER MULTUMITI,DEOARECE AU REVENIT LA NORMAL.
  EU NU VREAU SA MAI AIBA PENSII LA FEL CA PE LEGEA DIN 2001,JEGOSII AIA CARE AU TACUT SI CULMEA,AU MAI SI SPUS CA II BUN SISTEMUL(NOAPTEA MINTII,CAT DE JEGOS SI BOLNAV PSIHIC SA FII SA SPUI CA UN SISTEM DE PENSII SPECIALE II MAI RAU DECAT SISTEMUL DE PENSII CIVIL).
  CEI 30 DE MII DE MILITARI ADEVARATI SA FIE ULTIMII(CA GENERATIE) DIN ROMANIA CARE BENEFICIAZA DE PENSII SPECIALE(MA REFER LA PERSOANELE DIN APARARE,PROSTITUATELE DIN JUSTITIE VOR FURA PE RUPTE SI SISTEMUL DE PENSII DE LA MILITARI DAPAI PE ROMANI)

  HE HE,O SA INGHITA ASTIA O CONTRIBUTIE FRUMOASA,O SA BLESTEME ZIUA IN CARE AU DORIT CU ARDOARE CONTRIBUTIA.
  VINE ACUMA O CONTRIBUTIE DE NU O SA O MAI POATA DUCE,JEGOSII ASTIA TRADATORI.

 2. academicianul Graur says:

  @Andu
  FII, IESII, CA CEI, ………. probabil din cauza vitezei si sentimentelor…..
  Impartirea la 30 de ani, adica stagiul obligatoriu de cotizare, este la fel de logic si de bun ca si iesirea miitarilor profesionisti la pensie la 60 de ani.
  Nu te imbata cu apa rece referitor la ceea ce a afirmat dna Campeanu, aceeasi care se sufoca de indignare in decembrie 2008, la antene, cand a auzit, cum zicea ea, despre cuantumul pensiilor nesimtite ale militarilor. Toata aceasta tevatura nu este facuta pentru militari. Ei sunt doar suportul de imagine pentru readucerea pe tapet a pensiilor altor categorii cum ar fi parlamentarii si personalul aferent, pilotii civili si personalul de cabina, diplomatii, personalul din tribunale, altul decat magistratii, etc.
  Referitor la pensiile militare, nu ale militarilor cum apare in proiecte diferite, se poate ca noua varianta, poate aplicata in actuala legislatura poate nu, sa fie defavorizanta tot pentru cei iesiti mai devreme din sistem, voit sau obligati. In state ocidentale, iesirea anticipata indiferent de motiv, se penalizeaza. Apoi actualizarea/indexarea pensiilor militare ar putea fi realizate intr-un ritm diferit, evident defavorizant, asa cum s-a facut intre 1990-2009 si cum a fost explicitat de @mos alecu acu ceva luni bune.
  Eu sper ca noul cadru sa aduca stabilitate. Si mai ales sa nu se strice ceva inainte sa existe altceva mai bun de pus in loc.

 3. Relutu says:

  Andule dar tu pe ce planeta traiesti, de nu stii ca toti anticipatii au iesit penalizati? ? Si nu pentru asta sunt nemultumiti ci pentru ca cei iesiti de drept, permanent s-au infruptat din drepturile lor incepand cu OUG7/1998.
  Cum poate fi scris in decizia de pensionare a unui general sau plutonier pensionat la 60 de ani “in baza OUG/7″ insusindu-si abuziv drepturi ce nu i se cuvin, atat timp cat el a iesit la termen si inca mult depasit? Iar acum profita copios si de impartirea la 20 de ani, care e stabilita tot spre protectia celor anticipati dar si spre mentinerea unui corp de cadre tanar in sistem, adaugandu-si 2% pe fiecare an ce depaseste pragul celor 20, in conditiile in care legea putea zice simplu, anticipat 20 ani cu penalitatile pe care in fapt le si avem iar ceilalti la termen, fara penalizari cum si sunt dar si fara abuzivul 2%.

 4. Valentin Badrak says:

  Baaaaaa, unde va treziti voi aici ?. Cumva la poarta Casei Sectoriale de Pensii. Adormitilor, razvratitiilor, incultilor prin modul vostru de exprimare. Eu fac un studiu privind pericolul in care se afla Ucraina, datorita inarmarilor nesabuite al tarilor vecine Ucrainei si voi ce faceti. Va acuz de diversiune cu scopul de a abate atentia de la o problema grava cu care se confrunta mama Ucraina. Zurbagiilor.

 5. al adin says:

  Din ce transmite in draci dna Campeanu pe la toate agentiile de stiri si blogurile, in scopul de a preciza ca s-a inteles gresit ce a vrut ea sa zica, CRED ca vor sa aduca ceva alinare celor cu actiuni deschise in instanta si sa se continue acel audit de care s-a tot vorbit.
  Nu as baga mina in foc daca ar incerca sa mai dea o OUG care sa modifice aberatiile aduse de HG secreta din dec 2010, deci sa se modifice anexele de la HG 1294/2001 in sensul de a scoate de acolo toate functiile bagate in seama pe usa din dos. Asta pentru ca nu cred ca se va putea schimba legislatia actuala prea devreme. Sunt prea multe probleme interne in stat ….
  Iar modul in care se prezinta situatia pensiilor militare aduce mai mult a acuze decat a reparatii. Asa ca simplul consumator de stiri media va zice, probabil: ce dracu mai vor si militarii? dupa ce le-au marit pensiile vor iar o lege speciala?
  Ca opinie personala: atentie SCMD la modul cum prezentati problema pe sticla. Ca parca mai mult construiti nemultumirea civililor decat partizanatul pentru militari.

 6. al adin says:

  Cui oare se subordoneaza oare acest Centru de cercetari in domeniul apararii de la Kiev? O fi independent, o fi ONG? Din ce citeaza articolul Ucraina ar trebui sa fie atenta la programele de inarmare ale Rusiei (culmea, cel mai mare prieten actual caruia i-a cedat pana in 2050 parca controlul partii ocupare de flota rusa din portul Sevastopol) si Poloniei (alta culme, cu care are afinitati de limba, cultura si istorice care ar putea fi comparate cu relatia Romania-Moldova). Dar la final vine si mesajul: ce tehnica trebuie promovata pentru achizitii in perioada urmatoare. Mai sunt curios de amplitudinea impactului social si financiar ca urmare a transformarii armatei intr-una numai cu profesionisti.
  Cireasa de pe tort: acu ceva ani, mai mult de 10, asa zisi analisti promovau o triada Ucraina-Polonia-Cehia, bazata pe pozitivul relatiilor interculturale, cu izvor in dorul de comunism si greata de Vest.

 7. spertuitu' says:

  Domnule Barak sau Vadrak, Ucraina se afla in pericol “din cauza”… sau “pentru ca”, in niciun caz “datorita”, prin care se exprima efectul pozitiv al unei cauze; nici efect negativ, nici neutru. Ar mai fi “inarmarilor… ale (nu al) tarilor”. De la dumneavoastra eu am pretentii, doar nu sunteti politician.

 8. academicianul Graur says:

  Oare cum s-o zice in ucrainiana baaaa? Intrebatii haholii din Sulina sau Murighiol.
  Prima concluzie a studiului: Ucraina nu se afla in pericol. Pentru ca daca ar fi fost in pericol ar fi fost DIN CAUZA inarmarilor nesabuite.

 9. ANDU says:

  100%,ASA VA FACE USL,DEOARECE SE FAC SI SE VOR FACE ECONOMII DE MILIARDE,CEI A CAROR PENSII AU SCAZUT VOR REVENII PE LEGEA DIN 2001 A PENSIILOR MILITARE,IAR CEI A CAROR PENSII AU CRESCUT SI CEI CARE VOR IESII LA PENSIE ,SE VOR MULTUMII CU LEGEA IZMANARULUI,CU O MICA CORECTIE,IMPARTIREA LA 30 DE ANI SI NU LA 20 CUM II ACUMA.
  ASA,TOATA LUMEA O SA FIE MULTUMITA,IAR ECONOMIILE FACUTE DE STAT VOR FII ASTRONOMICE,IN URMATORII 1-20 DE ANI.
  IN AFARA DE CEI A CAROR PENSII AU SCAZUT,NU MAI MERITA NICIUN MILITAR PENSIE SPECIALA.

 10. academicianul Graur says:

  Totusi apreciem umorul tau.

 11. szilard says:

  CE TREABA ARE UCRAINA CU PENSIILE FOSTILOR VITEJI ???
  Nu va suparati, dar sariti calul (pe sa trebuie aterizat , nu in alta parte a calalui).

 12. ANDU says:

  DACA ESTI CIVIL,ITI DAU EU SCRIS CA O SA IESI LA PENSIE CU O SUMA EXTREM DE MICA,ASA CA DORMI LINISTITI SI GANDESTE CA UN GANDAC,PANA LA ZIUA DE MAINE.
  DA,PANA O SA IESI TU LA PENSIE O SA SE SCHIMBA LEGISLATIA PRIVIND PENSIILE DE MULTE ORI,DAR TINAND CONT DE URA,CARE O AU ROMANII PE VOI(VOI SUNTETI DE VINA CA ATI TACUT),EU ITI GARANTEZ CA PENSIA TA NU O SA DEPASEASCA 30% DIN PRIMU TAU SALARIU,ADICA VREO 400-500 DE LEI.
  ASA CA ROGA-TE SA NU AJUNGI PENSIONAR MILITAR,CA O SA PLATESTI PENTRU INFAMIA DE A NU INTERVENII CAND S-A SCHIMBAT LEGISLATIA PRIVIND PENSIILE MILITARE.

 13. Gheo says:

  Relutu, stii bancul ala “hop si eu cu personalul?” E vorba de tren.

 14. Relutu says:

  Gheo cauta si tu un blog al proletariatului.

 15. Gheo says:

  Relutu sau mai bine spus, tu nu observi ca esti defazat? Te umpli de penibil de fiecare data, cand debitezi ceva.

 16. Valentin Badrak says:

  Nu pot sa nu i-au inseama si nu am cum sa nu apreciez oamenii inteligenti. Sunteti unul din aceasta categorie si asta, nu DIN CAUZA ci DATORITA faptului ca sunteti un inteligent. Apreciez eleganta punctului dvs. de vedere.

 17. Valentin Badrak says:

  Nu toate comentariile tale imi sunt pe plac. Pentru comentariul de mai sus, felicitari !!!

 18. niculae says:

  “Admir” perseverenta cu care folosesti, in nestire, i-uri de prisos la fel de fel de cuvinte, de parca ti-ar creste pensia odata cu ele. Mai pune mana, chiar la batranete, pe un manual de gramatica de clasa 3 -4 elementara. Toare cele bune si succes!

 19. Gheo says:

  Hahahaha! …. esti frustrat, asta e explicatiunea de esti asa de pornit, sa vorbesti urat si de te bagi in seama in orice dezbatere. De asta ti-am zis mai sus: “hop si eu cu personalul!” Am si eu o curiozitate: ai fost cumva abuzat? Pentru ca aduci in discutie, exact ca un …….frustrat, parintii, eu iti spun doar atat: …….. La buna vedere si sa-ti dea Dumnezeu intelepciune!

 20. Gheo says:

  Preputzule, ia de colea si o Moneda Unica Indiscutabil Europeana. Poate iti trece, ca mare dobitoc te-a mai facut muma-ta.

 21. Relutu says:

  Felicitari lui Gheo moderatorul!

 22. Ulenspiegel says:

  N-au de ce sa se inarmeze in draci. Flota de la Sevastopol are atat functie “destibilizatoare” pentru Ucraina ca si “stabilizatoare”. Pierd o parte a suveranitatii fata de Rusia dar castiga inviolabilitatea fata de ceilalti prin prezenta aceleasi Rusia. Nimeni nu va indrazni sa-si faca de cap aici cu flota rusa si sa riste pe urma escaladarea conflictului cu o putere nucleara. Astfel ucrainienii castiga timp. Inca au timp sa demareze un program de inarmari fara sa se grabeasca. Cel mai bun exemplu e Siria! Acolo exista o baza ruseasca si nimeni nu va actiona pe fata, prin interventie directa si sa-i provoace pe rusi.
  Singurii de care trebuie sa se teama Ucraina e Polonia. Tot ce face aceasta tara in legatura cu Ucraina este revansim. Deocamdata in faza “soft”. Se mizeaza pe o presupusa seducere. Dar Polonia se inarmeaza la greu sub pretextul ca inamicul e Rusia ceea ce-i o prostie. Adevarata cauza a inarmarii Poloniei este Ucraina.